Nem kell az embereknek a Windows 11

microsoft windows 11 laptop notebook számítógép computer
Fotó: Windows / Unsplash
Vágólapra másolva!
Megint nőtt a nyugdíjazás előtt álló Windows 10 piaci részesedése.
Vágólapra másolva!

A Microsoft makacsul kitart amellett, hogy 2025 októberében meg fogja szüntetni a Windows 10 általános terméktámogatását, ezt követően csak az olyan otthoni és céges felhasználók kapnak majd biztonsági frissítéseket hozzá, akik hajlandóak fizetni a javításokért. A napokban a vállalat végre tisztázta, hogy mennyibe kerül majd a céges ügyfeleknek a támogatás, ám azt még nem tudni, hogy az otthoni felhasználók miféle árakra számíthatnak.

Mindeközben a Statcounter analitikai cég újabb csúnya adatot közölt a Windows 11 kapcsán, a februári csúcspontot követően márciusban ismét csökkent az operációs rendszer globális piaci részesedése, a Windows 10 csent el tőle felhasználókat.

A mérések alapján márciusban a Windows 10 piaci részesedése 1,81% plusszal 69,07%-ra erősödött, miközben a Windows 11 mínusz 1,48% teljesítménnyel visszaesett 26,68%-ra. A két operációs rendszer együtt a windowsos számítógépek közel 96%-án fut, azaz nagyon kevés olyan internetezésre használt PC maradt, amin Windows 10-nél régebbi változat futna.

Másfél évvel a Windows 10 ingyenes támogatásának megszüntetése előtt még mindig ott tartunk, hogy a windowsos számítógépek bő kétharmadán ez a rendszer fut.

Beláthatatlan kiberbiztonsági következményei lehetnek annak, ha nem változtat a támogatási politikáján a Microsoft, és jövő ősztől tényleg mindenkinek fizetnie kell(ene) a Windows 10 biztonsági javításaiért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!