Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Titkosított üzeneteket kapnak a mobilozók

Vágólapra másolva!
Rejtjelezett adatok érkeznek a Google Messages mobilappon át.
Vágólapra másolva!

Két évvel ezelőtti elszórt beszámolókat követően az elmúlt napokban újból furcsa dologra kezdtek panaszkodni az androidos Google Messages mobilapp használói, ismeretlen számokról titkosított üzenetek érkeztek a készülékeikre. Az alkalmazás eredetileg SMS-ezésre lett kitalálva, de már régóta támogatja ennek az RCS nevű utódját is, amely a chatappokban megszokott élményt kínál.

mobilozás sms rcs texting mobilnet böngészés
Gyakran külföldi számokról érkeznek a rejtélyes üzenetek
Fotó: Miguelangel Perez / Unsplash

A mostani rejtélyes üzenetek SMS helyett RCS formájában érkeztek a mobilozókhoz, a megnyitásukkor egy kódolt szöveg látható. Az üzenet elé gépileg be van szúrva a tájékoztatás, hogy titkosított üzenetről van szó, a csatolt linkre koppintva a Google terméktámogatási oldala nyílik meg.

A beszámolók szerint a rejtélyes üzenetek egy része külföldi telefonszámról érkezett, így erős a gyanú, hogy a háttérrendszer műszaki hibája helyett valamiféle spameléssel kapcsolatos, rosszindulatúnak titulálható műveletről lehet szó. Az Android Police írója előállt egy lehetséges magyarázattal a rejtélyes üzenetekre, szerinte talán az üzenet elolvasottsági jelzésén keresztül próbálhatja kideríteni a küldő, hogy használatban van-e az adott telefonszám.

Akit aggaszt a helyzet, az letilthatja az olvasottsági jelzés automatikus visszaküldését. Ehhez a Messages megnyitása után a profilkép → Messages-beállítások → RCS-csevegésekbe kell belépni, majd ki kell kapcsolni az Olvasottsági jelentések küldése opciót.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről