10+1 megdöbbentő tény a világunkról, ami az interneten terjed, és mind igaz

Szahara
Sokat változott a sivatag látképe
Vágólapra másolva!
A világban, amelyben élünk, a valóság néha meghökkentőbb, mint a legvadabb mesék. Vannak olyan tények, amelyek első hallásra hihetetlennek tűnnek, mégis, ezek nem mesék, hanem valódi, igazolt tények.
Vágólapra másolva!

A The Good Man Project össze is szedett ezek közül egy csokorra valót és szinte biztosak vagyunk benne, hogy mindenki talál köztük olyat, ami meg fogja lepni:

1. Egy nap a Vénuszon hosszabb, mint egy év
Bemelegítésnek egy olyan ténnyel kezdünk, ami a legtöbb ember szerint akár igaz is lehet, hiszen kevés a képzett, vagy műkedvelő csillagász a világon. A Vénuszon egy nap (tengely körüli forgás) valóban hosszabb, mint egy év (Nap körüli keringés). A Vénusznak körülbelül 243 földi napra van szüksége egy forgáshoz, de csak 225 földi napra ahhoz, hogy megkerülje a Napot. Ez azt jelenti, hogy a Vénuszon egy nap hosszabb, mint az egész év.

2. A polipoknak három szívük van
A polipok figyelemre méltó élőlények, és egyik lenyűgöző tulajdonságuk, hogy tényleg három szívük van. E szívek közül kettő a kopoltyúkhoz pumpálja a vért, míg a harmadik szív az oxigéndús vért keringeti a test többi részébe. Ez hihetetlen testfelépítés része a víz alatti életmódjukhoz való alkalmazkodásnak.

3. A méz sosem romlik meg
Régészek több mint 3000 éves mézzel teli edényeket fedeztek fel ókori egyiptomi sírokban, amelyek tartalma még mindig tökéletesen ehető. A méz természetes összetétele, alacsony víztartalma és magas savtartalma miatt, barátságtalan környezetet teremt a baktériumok és mikroorganizmusok számára, így azok nem tudják kikezdeni ezt, ezért a méz lényegében korlátlan ideig eltartható.

4. A világ legnagyobb sivataga nem a Szahara
Bár a Szahara a leghíresebb és legismertebb, a világ legnagyobb sivataga valójában az Antarktisz. A sivatagot az alacsony csapadékmennyiség határozza meg, és az Antarktiszra hulló csapadék mennyisége a földrészt tulajdonképpen a sivatagok közé sorolja.

A Szahara nem a legnagyobb sivatag a Földön. Forrás: AFP/Photononstop/Giancarlo Majocchi

5. Több fa van a Földön, mint csillag a Tejútrendszerben
Ez tényleg egy érdekes tény, ugyanis becslések szerint a Földön több mint 3 billió fa található, míg a Tejútrendszer galaxisában körülbelül 100 milliárd csillag található. Ez azt jelenti, hogy bolygónkon sokkal több fa található, mint ahány csillag van a saját galaxisunkban.

6. Kleopátra kora közelebb volt a Holdra szálláshoz, mint a gízai Nagy Piramis építéséhez
Kleopátra, Egyiptom utolsó fáraója Kr. e. 30 körül élt. A gízai Nagy Piramis i. e. 2560 körül épült, tehát körülbelül 2500 évvel Kleopátra uralkodása előtt. Ezzel szemben az Apollo-11 holdraszállása 1969-ben történt, ami időben közelebb van Kleopátrához, mint a Nagy Piramis építésének.

7. Egy kártyapaklit többféleképpen lehet elrendezni, mint ahány atom van a Földön
Egy 52 darabból álló szabványos pakli játékkártyát többféleképpen lehet elrendezni, mint ahány atom van a Földön. A lehetséges kombinációk száma megdöbbentő: 8 x 1067 féle különböző módon lehet megkeverni egy paklit.

8. Nem a Mount Everest a legmagasabb hegy
Míg a Földön a Mount Everest a legmagasabb pont a tengerszint felett, addig a hawaii Mauna Kea a világ legmagasabb hegye, ha az óceán fenekén lévő talapzatától mérjük. A Mauna Kea körülbelül 10210 méter magas, szemben a Mount Everest 8848 méteres magasságával.

9. A banán bogyós gyümölcs, de az eper nem az.
Botanikai értelemben a banán azért tartozik a bogyós gyümölcsök közé, mert egyetlen termőből fejlődik ki, és magokat tartalmaz. Az eper viszont nem számít igazi bogyós gyümölcsnek, mert a magjai kívül vannak.

10. A Föld hangyapopulációjának összsúlya nehezebb, mint az emberi populáció összsúlya.
A hangyák apró teremtmények, de ha figyelembe vesszük a puszta számukat, akkor számolni kell velük. Becslések szerint a Földön élő összes hangya összsúlya tényleg nagyobb, mint a bolygón élő összes ember együttes súlya.

+1 A Kínai Nagy Fal látható az űrből is
Ez az a tény, ami viszont nem igaz. A közhiedelemmel ellentétben a Kínai Nagy Fal nem látható szabad szemmel az űrből. Bár lenyűgöző mérnöki teljesítmény és a hossza alapján akár látszódhatnak is, valójában nem elég széles ahhoz, hogy a világűr tágasságából észrevehető legyen. Az űrben járt űrhajósok megjegyezték, hogy speciális felszerelés nélkül nehéz észrevenni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!