Újabb leépítési hullám indult a techiparban

férfi, párkeresés, laptop, munka
Headache, tired and a man with a laptop and stress from an email, project or communication. Frustrated, anxiety and a businessman reading a chat on a computer about a mistake or work fail in office
Vágólapra másolva!
Csak ezen a héten több ezren veszítették el a munkájukat.
Vágólapra másolva!

Megismétlődni látszik a tavaly év eleji leépítési hullám a techiparban, a CES leple alatt számos közismert cég jelentett be tömeges elbocsátásokat. A Twitch és a Unity együttesen olyan 2300 főnek mondtak fel, azóta pedig a Google, a Discord, továbbá az Audible is csatlakozott hozzájuk.

Jókora részt az elmúlt évek őrült dolgozófelvételei állnak az egymás érő tömeges létszámleépítések mögött Forrás: Shutterstock

Nagyon úgy tűnik, hogy a tavaly januárban 12 ezer főt elküldött Google komoly erőfeszítéseket tett a legújabb leépítésének elbagatellizálására, a sajtónak adott zavaros tájékoztatásait követően nem hajlandó tisztázni az érintettek számát. A sorok között olvasva viszont felmerült a gyanú, hogy akár ezer fő is érintett lehet, többek közt a hardverfejlesztő részlegekben történt mészárlás, de az Asszisztens csapatából is biztosan sokakat elküldött.

A cég átszervezi a Pixel, a Nest és a Fitbit divízióit,

még a Fitbitet alapított James Park és Eric Friedman is a távozók között vannak.

Röviddel később a főként gamerek által használt Discord kommunikációs és közösségi szolgáltatás is 17%-os leépítést jelentett be, ami olyan 170 főt jelent. Jason Citron ügyvezető igazgató szerint a cég túlságosan sok dolgozót vett fel az elmúlt években, 2020 óta megötszöröződött a létszáma, azonban ez üzletileg nem bizonyult fenntarthatónak.

Végül péntekre a Twitch-hez hasonlóan az Amazon birtokában lévő Audible is leleplezte az év eleji 5%-ös létszámcsökkentését, bő 100 dolgozója nézhet új munka után. Bob Carrigan ügyvezető a dolgozóknak küldött hangüzenetében megerősítette, hogy ugyan nagyon erős 2023-at zárt a hangoskönyves szolgáltatás, de aktuális kihívásokra hivatkozva a karcsúsítás mellett döntött.

A tavalyi fekete évben csak az USA-ban olyan 220 ezer főt bocsátottak el a techcégek, miután a COVID ideje alatt őrült tempóban bővítették a létszámaikat, majd a gazdasági nehézségek elsöpörték a remélt növekedéssel kapcsolatos elméleteiket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!