Leteszteltük a százdolláros laptopot

Vágólapra másolva!
Egyesek a végletekig kiállnak mellette, de sokan alaposan kritizálják a világ szegény gyermekeinek szánt, százdolláros laptop néven elhíresült számítógépet. Beszereztünk egyet a zöld-fehér műanyagházba bújtatott notebookból, hogy gyermekkorú tesztelőnkkel közösen próbáljuk kideríteni, vajon melyik csoportnak van igaza.
Vágólapra másolva!

Az XO márkanevű gépből nem sok darab lehet idehaza, mivel beszerzése nem éppen egyszerű feladat: még tavaly novemberben, egy kedves amerikai rokon segítségével rendeltünk meg egyet az USA-ban meghirdetett Give 1 Get 1 című program keretében. Bár eredetileg valóban 100 dollárosra tervezték a masina árát, egyelőre 188 dollárba kerül az előállítása, a jótékonysági akcióban kettőt is kellett venni belőle 400 dollárért - a második példányt egy szegény országban élő gyereknek juttatja el a laptop elterjesztése felett bábáskodó OLPC alapítvány. A futárszolgálatok egy vagyonért hozták volna haza a gépet, így az végül postán érkezett meg hazánkba, igaz, a kevesebb mint húszezer forintnak megfelelő száz dollár helyett százezer forintot közelítő végösszegért - sajnos azonban lekéste a Bamako-rali rajtját, pedig oda szántuk ajándéknak.

Nagyon kicsi, nagyon fura

Mindenesetre az egész rovat be volt sózva, amikor a csomag végre megérkezett, gyorsan kibontottuk a kis dobozt, s nyomban kiderült, az XO laptop nagyon kicsi, viszont egy töltőn és egy mindössze négyoldalas tájékoztatón kívül semmit nem adtak hozzá. Nyilván annyira egyszerű kezelni, hogy felesleges a használati utasítás, hiszen végülis angolul nem beszélő gyerekeknek szánják - gondoltuk. A százdolláros laptop egyébként pofás kis darab, bár műanyag háza tapintásra pont ugyanolyannak tűnik, mint a régi Ikarus-buszok műszerfala, de jól össze van rakva, nyoma sincs sorjának vagy illesztési hézagnak. Kütyüberhelésben szerzett rutinunk viszont már a gép szétnyitásakor megtört, csak hosszas tanakodás után jöttünk rá, hogy az oldalt lévő két pöcök (wifi-antennák) kihajtásával lehet szabad utat nyitni a képernyő felnyitásának.

A szétnyitás után "kakaóbiztos"-jellegű gumibillentyűzet tárul a felhasználó szeme elé - ezen nem is olyan vészes gépelni, egyedül az zavaró, hogy bizonyos standard gombok nem a megszokott helyen vannak rajta, ám ez biztosan nem zavarja az ugandai gyerkőcöket. Hagyományos PC-hez szokott tesztelőinknek meggyűlt a baja a Sugar, vagyis cukor nevű grafikus kezelőfelülettel is - hiába a linuxos alapok, mindent másképpen kell csinálni benne, mint ahogy logikánk diktálná, nem lehet a szokásos módon nyitni-zárni, átméretezni az ablakokat, minden a végletekig le van butítva.

Akár a lajhár

A legelső dolog, amivel szembesül a százdolláros laptop használója, az, hogy a kis gyereklaptop bizony irgalmatlanul lassú. Eleve az, hogy az operációs rendszer betöltődjön, azaz egyáltalán lehessen kezdeni valamit, másfél-két percet vesz igénybe. Sajnos a belül megbúvó, csupán 433 megahertzen működő AMD Geode processzor nagyon szűk keresztmetszetet képez, és az sem gyorsít sokat a működésen, hogy winchester helyett flashmemóriából töltődnek be az alkalmazások.

A a böngésző durván húsz másodpercnyi töltődést követően elérhető, saját oldalainkat is különösebb gond nélkül tudtuk böngészni, bár a Flash-tartalmak megjelenítéséhez már hackelni kellett, de erről majd később. Nem tudjuk, hogy a hardver gyenge, vagy a szoftvereket nem optimalizálták eléggé, mindenesetre még egy YouTube-videót is csak szaggatva, élvezhetetlenül tudott lejátszani, doomozni viszont többé-kevésbé sikerült rajta, és a Sim City ősi első része is gond nélkül fut a gépen.

Forrás: [origo]
Böngészni lehet, de csak fapadosan (még több kép)

Szöveg helyett ikonok

Noha a rendszerből nem maradtak ki a feliratok, javarészt ikonok utalnak a különböző funkciókra: a képregénybuborék a csevegést jelzi, a földgömb a böngészőt, és így tovább. A legfontosabbak külön billentyűt is kaptak, például a főmenüt egy mozdulattal bármikor elő lehet hívni. A Sugar-felület szépen van megtervezve, de egy gyakorlott PC-snek nagyon nehéz megszokni a használatát: az elindítható programok (az XO-n Activity-nek, vagyis tevékenységnek nevezik ezeket) a képernyő alján találhatók, indításukat követően a középen lévő OLPC-emberkét körülvevő körbe kerül ikonjuk, és itt lehet váltogatni az alkalmazások között is.

Minden rendszerindításkor betöltődik egy Journal nevű alkalmazás, ez tulajdonképpen egy nem éppen megszokott fájlkezelő: nyoma sincs benne kiterjesztéseknek, alapból minden fájl ömlesztve, létrehozásuk időpontja szerint listázva jelenik meg, de például lehet szűrni zene-, kép-, vagy videofájlokra is a keresőben. Bár az USA-ból behozott modellen angol billentyűzet volt, a ' gomb lenyomásával akár magyar ékezetes betűket is elő tudtunk csalogatni, és a kis masina elboldogult a hazai e-könyvekkel és honlapokkal minden különösebb állítgatás nélkül.

Forrás: [origo]
Ilyen a Sugar főmenüje(még több kép)

Fapados internet-élmény

Sajnos a beépített Mozilla-alapú böngésző nagyon le van butítva: azzal még kiegyeznénk, hogy nem támogatja a több lap kezelését, de még a felnyíló ablakokat sem kezeli, könyvjelzőket viszont el tud menteni, bár kissé szokatlan módon. Némileg javítja az összképet, hogy legalább RSS-olvasót is beépítettek a szoftverbe, bár ez a browsertől külön elérhető alkalmazás.

Az ismert csevegőhálózatokkal kompatibilis chatprogram nincs a gépen, csak a többi XO-val kommunikáló program, netrádiót hallgatni is csak berhelés árán sikerült, ráadásul a beépített minihangszórok rettenetesen szólnak, még egy Nintendo DS zsebkonzol is jobb hangminőséget produkál - viszont legnagyobb meglepetésünkre a képernyő jobb oldala mellé beépített webkamera és mikrofon teljesen korrekt felvételeket produkált.

Elég bizarr megoldás viszont, hogy a wifit nem is lehet kikapcsolni a laptopon(csak a rendszerben turkálva, hosszú parancssorok begépelésével), az viszont pozitívum, hogy a wifi-antennák elég érzékenyek, jó vételt biztosítanak. SD-kártya-olvasóból egyet, USB-portból hármat is beépítettek a gépbe, ezekkel gond nélkül működött egér és billentyűzet, de pendrive-ról is be tudtunk olvasni fájlokat - igaz, könyvtárakat nem kezel a Sugar oprendszer, minden ömlesztve jelenik meg. Számunkra az is szokatlan volt, hogy a kimásolás és a beillesztés (copy+paste) csak bizonyos programok - például a számológép vagy a szövegszerkesztő - esetén volt elérhető.

Akkumulátorbajnok szuper képernyővel

A százdolláros laptop egy fontos erénnyel is bír: a csigalassú működésért cserébe nagyon jól bírja az akkumulátoros üzemet, egy töltéssel négy-öt órát is elketyegett bekapcsolt wifivel - ennek elérése a fejlesztők egyik fontos célja volt, hiszen leendő használói közül sokan lesznek olyanok, akik nem feltétlenül laknak konnektor közelében. Számukra egyébként többféle megoldást is készül: például jojószerűen huzogatható, kézzel tekerhető, vagy lábbal taposható töltő, és többféle napelemes panelt is felvonultat az OLPC wiki-oldala.

Forrás: [origo]
Szuper képernyő: napfényben is látható e-könyves, illetve hagyományos módban (még több kép)

Áttörő újítás még a százdolláros laptop képernyője, amely kétféle üzemmódban tud működni: a hagyományos módon, színes képet adva, háttérvilágítással, illetve e-könyv-olvasáshoz nagyobb felbontással, háttérfény nélkül, fekete-fehérben. Ez utóbbi esetben az LCD erős napfényben is tökéletesen látható, ráadásul úgy lehet rajta könyveket olvasni, hogy az nem fárasztja a szemet, és fogyasztása is jelentősen csökken, így az akkumulátort is kíméli. Sajnos a fotókon nem igazán szemléletes a funkció hasznossága, de bármelyik drága laptopon szívesen viszontlátnánk - erre valószínűleg sor is kerül majd, mert a kijelző fejlesztője saját céget indított a technológia licencelésére.

Erősen béta verzió

Nem könnyű feladat igazán birtokba venni az XO rendszerét azután sem, hogy az ember megbarátkozott szokatlan menüivel. A jótékonysági programban vásárolt gépek ugyanis még az operációs rendszer egy korai változatával érkeztek meg tulajdonosaikhoz. Ez a verzió pedig még nem volt képes modern, WPA-titkosítást használó wifi-hálózatokhoz csatlakozni, minden internetre lépés kaland volt vele. A probléma végül a rendszer frissítésével oldódott meg, ezt azonban csak egy parancssori ablak megnyitásával, egy rakás Linux-parancs begépelésével tudtuk elérni, ráadásul a friss szoftver telepítéséhez még egy fejlesztői kódot is kellett generáltatni az alapítvány honlapján, amelynek elkészültére másfél napot kellett várni.

Fotó: Szabó Pál
A billentyűzet kakaóbiztos (még több kép)

Sajnos az új szoftver ellenére is maradtak még bugok a rendszerben: a tapipad néha önálló életre kelt és az egérmutató össze-vissza ugrált a kijelzőn, de olyannal is találkoztunk, hogy a hang- és fényerőt vezérlő hardvergombok nem működtek rendesen bizonyos szoftverek használata közben, az extrának szánt tripla tapipadból pedig egyelőre csak a középső működik, a két szélső nem - egyébként érintőpálcával lehet majd ezekre írni, ha egyszer elkészül a funkció szoftveres része.

Külön kényelmetlenség, hogy a szoftverek egy része csak parancssorból telepíthető, és a beállítások nagyobb része sem érhető el grafikus módban. Megítélni is nehéz, mennyire fognak ezzel boldogulni a fejlődő országok kisgyerekei - lehet, hogy pont emiatt válnak az informatika mestereivé?

A masinán egy sor oktató, vagy képességfejlesztő program kapott helyet, ezek javarészt a digitális írástudás bővítésében erősek. A gyerekek videót vehetnek fel vagy közös zenélést szervezhetnek társaikkal (a mikrofonon át saját hangjukat is felvehetik), de van a masinán tudományos kalkulátor, rajzprogram, képregényszerkesztő, memóriajáték és szöveget felolvasni képes, állítható hangú robot. Kiemelkedően sok programozást tanító szoftverrel érkezik az XO, a gyerekek válogathatnak a Python vagy a Logo nyelv elsajátításában segítségükre levő programok között.

Fotó: Szabó Pál
Oktatási célú erőszak? Doom(még több kép)

Magyar gyerek nem kéri

Kollégánk kislányát kértük meg arra, hogy próbálja ki az XO-t: kinézete alapján Zsófinak megtetszett a gép, első reakciója azonban az volt, hogy az bizony nagyon lassú, és nem lehet egyszerűen beállítani a wifit rajta. A puha gumibillentyűk is sikert arattak, az viszont nem, hogy a tapipadra koppintva nem lehet klikkelni, csak az erre dedikált gombbal - hiába, aki már profi laptophasználó, nem akar visszafejlődni. Amint kiderült, hogy sem filmet nézni, sem komolyabb játékokat nem lehet játszani rajta, a gép hamarosan újra a táskába került, kikapcsolva.

Valószínűleg más gyerek is hasonlóképpen vélekedett volna, hiszen még egy régi PC-vel is több dolgot lehet kezdeni, mint a lassúcska százdolláros géppel - feltéve, hogy van áram.

Civilizált vidékre nem ajánlott

Bár való igaz, nem tudtuk a gépet olyan környezetben tesztelni, amelybe szánják, megpróbáltunk véleményt alkotni a százdolláros laptopról. Az biztos, hogy nagyon keveset fogyaszt, így az XO-t valószínűleg tényleg lehet majd hatékonyan működtetni mechanikus vagy napelemes töltővel a konnektortól távol (ezeket egyelőre még nem árulják, így kipróbálni sem tudtuk őket). Ugyancsak kulcsfontosságú a napfényben is látható képernyő, hiszen egy nigériai vagy perui gyerek nem biztos, hogy éppen egy elsötétített nappaliban fogja használni a gépet.

Ugyanakkor az XO szoftvere még cseppet sem mondható kiforrottnak, sok hibát, hiányosságot találtunk benne, ráadásul minden nagyon lassú - bár ez utóbbi tényt az OLPC honlapján is feltüntették. Nem tudni azonban, hogy a szoftver optimalizálásával, milyen mértékben lehet javítani majd a rendszer sebességét, ami próbáink során már egy kisméretű videó lejátszásán is elhasalt.

Nem véletlen, hogy Románia is nemet mondott a százdolláros masinák megvételére, egy kicsit is civilizált vidéken - ahol már láttak számítógépet -, ez a gép nem nagyon rúghat labdába. Ahol viszont még az áramellátás sem tökéletes, egyelőre nincs is alternatívája, hiszen napelemről vagy kurblis töltővel is lehet használni. Bár a projekt atyja, Nicholas Negroponte nem, benyomásaink alapján mi szívesen látnánk alternatív versenyzőket az olcsó laptopok piacán, már csak azért is, hogy kiderüljön, lehet-e ennyiből jobbat kihozni.