Már 90 százalék alatt a Windows részesedése

Vágólapra másolva!
Idén novemberben első ízben esett 90 százalék alá a Windows-felhasználók aránya, miközben egyre több a Maces.
Vágólapra másolva!

Soha nem volt még ilyen kevés Windows-felhasználó a Net Applications mérései szerint. Az operációs rendszerek elterjedését weboldalakon keresztül mérő cég szerint ugyan még mindig a Windows különféle változatai számítanak a legelterjedtebbnek, első ízben esett 90 százalék alá a felhasználóinak aránya.

A Windows fokozatos visszaszorulását már nyár végén megjósolták a cég elemzői, akik szerint csak idő kérdése volt, hogy a konkurencia 10 százaléknál is többet hódítson el a felhasználók közül. Jelenleg a Windowst a Net Applications által figyelt oldalakon a látogatók 89,6 százaléka használja, 0,84 százalékkal kevesebben, mint egy hónappal korábban.

A csökkenés nem csak, hogy kivételesen alacsony piaci részesedéshez vezetett, de az elmúlt két évben a Microsoft operációs rendszerének legnagyobb esését jelentette az elemzőcég szerint. A nagy nyertes pedig, úgy tűnik, a Mac OS X: az Apple az októberinél 0,66 százalékkal jobb, 8,9 százalékos részesedést produkált. Az előretörés a Macek töretlenül növekedő népszerűségét mutatja.

Már ezekből a számokból is kitűnik, hogy a két "nagy" platform kivételével másnak alig jut szerep a számítógép-piacon. A statisztikában még a Linix operációs rendszerek bírnak számottevő jelenléttel, de ez is mindössze 0,83 százalék. A Windows-verziók közül a cég mérései szerint a Vista mostanában erősödött, és a legújabb microsoftos operációs rendszer most először lépte át a 20 százalékos felhasználói arányt.