Egyiptomi tévésorozat antiszemita könyv alapján

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi állami televízió novemberben harmincrészes sorozatot indít a zsidók elleni gyűlöletre uszító iromány, a Cion bölcseinek jegyzőkönyve alapján. Az izraeli sajtó és zsidó szervezetek azóta bírálják a műsort, amióta az arab országban tavaly először hírt adtak annak előkészületeiről.
Vágólapra másolva!

A Ló nélküli lovas című produkció november elején indul, az iszlám vallás legszentebb hónapja, a ramadán első felében, amely Egyiptomban hagyományosan a legnagyobb nézettségre számot tartó sorozatok beindításának ideje. A műsort létrehozó és abban főszerepet vállaló ismert egyiptomi színész, Mohamed Szobhi szerint alkotása "leleplezi a Palesztina megszerzésére irányuló cionista cselszövést". A történet egy újságíróról szól, aki megpróbálja bebizonyítani, hogy a Cion bölcseinek jegyzőkönyve valódi.

Történészek régóta koholmánynak, a cári orosz titkosrendőrség által a XIX. században kreált hamisítványnak tartják a röpiratot, amely állítólag a világ feletti irányítás megszerzésére törő cionista vezetők alapvetését tartalmazza. Szobhi azt állítja, saját kutatásai révén sikerült feltárnia, hogy a 24 jegyzőkönyvből 19-nek a célja már megvalósult, és sorozata ezt készül bemutatni.

Az izraeli sajtó és zsidó szervezetek azóta bírálják a novemberre tervezett műsort, amióta az arab országban tavaly először hírt adtak annak előkészületeiről. A bírálatok nyomán Mohamed Szafuat as-Sarif tájékoztatási miniszter bizottságot állított fel a forgatókönyv vizsgálatára, a testület azonban arra a következtetésre jutott, hogy az nem nevezhető antiszemitának.

Szerdán a Simon Wiesenthal Központ is felszólította Kairót, hogy akadályozza meg a sorozat adásba kerülését. "Ha az egyiptomi kormány valóban elkötelezett híve egy békés jövőnek, meg fogja tenni a szükséges lépéseket, hogy útját állja a gyűlölet áradatának, amely a népeink közötti megbékélés minden reményének szertefoszlatásával fenyeget" - áll a zsidóság elleni bűntetteket vizsgáló, Los Angeles-i központú szervezet nyilatkozatában.

A filmben főszerepet játszó színész-producert korábban is érték bírálatok. Mohamed Szobhi szemére vetették, hogy szoros kapcsolatot tart Szaddám Huszein iraki vezetővel, valamint, hogy támogatásáról biztosított szélsőséges csoportokat, köztük a libanoni Hezbollah szervezetét.