Vágólapra másolva!
Március 22-én, azaz jövő hétfőtől több új szórakoztató kulturális műsor látható az mtv programján. A közéleti és kulturális igazgatóság koncepciójának értelmében a kedd a kultúra, a hagyományos értelemben vett értékek közvetítésének napjává válik, így - ahogy Rangos Katalin programigazgató fogalmaz - megmutatkozik majd "a Magyar Televízió közszolgálati arca, nagyjából smink nélkül".
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Néhány éves szünet után - többek között a tv2-től átigazolt Péter Gyöngyi műsorvezetésével - ismét lesz délelőtti magazinműsor az m1-en, újjászületik a Repeta, Életképek címmel fikciós tévésorozat indul, és négy, egymással versenyző kulturális magazinműsor is megjelenik majd a közszolgálati csatorna programján.

Hétfőtől minden hétköznap 9 és 11 óra között jelentkezik az mtv Napi Mozaik című, szolgáltató, szórakoztató, informatív és politikamentes magazinműsora, amely a csatorna két, korábban önálló műsorát, az Ablak-ot és az Évgyűrűk-et is magába foglalja majd.

Keddenként kéthetente, főműsoridőben látható a csatorna új, Életképek című sorozata. A két család történetét nyomon követő fikciós tévésorozat olyan élethelyzeteket mutat be, amelyek a forgatókönyvíró, Horváth Ádám megfogalmazása szerint "bármikor, bármelyikünkkel megtörténhetnek". A Szomszédok című szappanopera egykori rendezője- forgatókönyvírója állítása szerint az epizódonként körülbelül 3 millió forintos költségvetésű műsor színvonaláért az abban szereplő neves színészek (többek között Hegyi Barbara, Gáti Oszkár, Kulka János, Schell Judit, Vári Éva, Kováts Adél) kezeskednek. A kisfilmeket követően két pszichológus, Bácskai Júlia és Vekerdy Tamás elemzi majd a látottakat a műsorban és próbál meg tanulságokat megfogalmazni azokkal kapcsolatban.

A Magyar Televízió internetes oldalahttp://www.mtv.hu/

A közszolgálati csatorna kulturális magazinműsor készítésére kiírt pályázatán részt vevők közül négy pályázó maradt versenyben, így jövő héttől 12 héten át, 3-3 alkalommal négy különböző kulturális műsort (Rakott, Konyak, Kultóra, Gang) láthatnak keddenként a tévénézők. A Győrffy Miklós által jegyzett Rakott című műsor a készítők ígérte szerint "nem lesz beszélgetős műsor, nem lesznek benne megmondóemberek, helyette inkább mindent megmutat". A többek között a tv2 Megasztár című vetélkedőjéből ismert Bakács Tibor műsorvezetésével készülő Konyak állandó (lemezajánló, portré, műtárgykritika) és aktuális rovatokból épül fel, azzal a céllal, hogy "le vagy rábeszélje a nézőket egy-egy programra". A Mélykuti Ilona és Bojár Ván András, az OCTOGON című magazin főszerkesztője műsorvezetésével készülő Kultóra toleráns, alapos, humoros látásmódjával igyekszik győzni a csoportversenyben, míg a készítők állítása szerint szókimondó, konfliktuskereső, pimasz, mégis intelligens és szellemes Gang szórakoztató vitaműsort ígér.

Szintén keddenként jelentkezik majd az újra induló Repeta és a megújult Képben vagyunk?! című ifjúsági műsor, amely ezentúl több héten át foglalkozik egy adott témával.

Havonta egyszer, természetesen keddenként látható a szintén most induló Könyveskép című műsor, amely a kortárs prózairodalom legérdekesebb műveiből mutat be egyet-egyet neves vagy fiatal filmesek rendezésében. Havi műsorként jelentkezik a Park-kör című adás is, amely a tíz magyar Nemzeti Park valamelyikének aktuális állapotáról tudósít majd.

Az mtv vezetőségének elképzelése szerint a frissen induló műsorok március 22-től június 12-ig, a labdarúgó EB kezdetéig, kísérleti jelleggel láthatóak majd a csatorna programján, közülük csak az elvárt nézettséget produkáló műsorok kerülhetnek szeptembertől ismét a képernyőre.