Elbukott a legújabb, arab Big Brother

A tiltakozások hatására nem sugározzák tovább a valóságshow közel-keleti változatát, amely ellenzői szerint nem embereknek való szórakozás. A holland műsor legutóbbi adaptációjáról folytatott vita kiteljesedésével egy időben ért véget az MBC csatorna másik reality-je, amelyben nyolc nő keresett magának férjet.

Levették a műsorról a Big Brother legújabb verzióját, amelyet február 22-én indított el a dubai Middle East Broadcasting Corporation (MBC) több arab országban.

 

A reality főként Bahreinben okozott felháborodást, ahol a műsor felvételei zajlottak. A valóságshow ellen egyes becslések szerint ezer ember tüntetett február 27-én pénteken az arab-öbölbeli országban, ahol a helyi parlament több képviselője hivatalosan is tiltakozott a holland eredetű program miatt.

 

A műsort sugárzó tévé szóvivője azt nyilatkozta a BBC-nek, nem valószínű, hogy a valóságshow visszakerül a képernyőre, bár a csatorna hivatalos közleménye ennél árnyaltabban fogalmaz. "Nem akarjuk megosztani a közvéleményt, ezért az MBC úgy döntött, felfüggeszti a Big Brother bahreni gyártását" - tartalmazza az MBC közleménye, amely hozzáteszi, ezzel azt is elkerülhetik, hogy a csatornát az arab erények és hagyományok megsértésével vádolják.

 

A döntést ösztönözte, hogy a pénteki demonstrációt szombaton újabb tüntetés követte, akkor bahreini nők az információs minisztérium előtt követelték a Big Brother-adaptáció betiltását. "Láttam a műsort, ezt meg kell állítani. Vallásunknak fontos értékei vannak, amelyek szerint a fiúk és a lányok nem keveredhetnek egymással. Ez a program fenyegeti az iszlámot. Állatoknak való szórakozás" - mondta egy fiatal tanárnő, Sanasz Rabi, aki a tüntetés egyik szervezője.

 

A Big Brother közel-keleti változatában, amely al-Raisz (A főnök) címmel futott, tizenkét fiatal lakott egy bekamerázott bahreni lakásban, ahol a több arab országból összeválogatott férfiaknak és nőknek nemek szerint külön-külön hálóhelyiséget biztosítottak. Ezen kívül imaszoba és közös helyiségek is voltak a stúdiólakásban. Az eredeti, holland Big Brother-változat módosításai azonban a tiltakozók számára nem voltak elegendőek. "Az normális, ha férfiak és nők elvegyülnek, de az nem, hogy hosszú időre összezárják őket egy házba" - magyarázta a BBC-ben az ellenvetések lényegét egy bahreni egyetemista.

 

Forrás:
Az arab BB szerplői

A Big Brother körüli vitával majdnem egy időben ért véget az MBC másik valóságshow-ja, az al-Hava Szava (kb.: Együtt lenni adásban), amelyet szintén sokan bíráltak túlzottnak mondott liberalizmusa miatt.

 

A Nagy Ő-re csak alapötletében hasonlító műsorban, amelyben nyolc nő keresett magának férjet, az ideiglenesen együtt élő hajadonok mindennapjait kamerák követték. Luxusrezidenciájukon férfiak nem laktak, de a lányokat több férjjelöltnek is bemutatják a sorozatban, amelynek végén a nézők is szavazhattak, melyik párt tartják a legrokonszenvesebbnek. Március 1-jén, a műsor befejező részében a két utolsó női szereplő közül az algériai visszautasította, hogy házasságot kössön műsorbeli férfipartnerével, majd  a közönség szavazatai alapján versenytársa a libanoni Mervat Foáni nyerte a versenyt s utazhatott választottjával az ajándék nászútra Malajziába, ahol szigorú iszlám törvények uralkodnak.

 

A két valóságshow készítője, az MBC társaság 1991-ben Londonból kezdte meg arab nyelvű, műholdas műsora sugárzását, majd székhelyét nemrég átette az Arab Emírségek fővárosába, Dubaiba. A híreket és szórakoztató programokat sugárzó MBC 130 millió arab nyelvű néző otthonában fogható és a kínálat bővítése érdekében elindította kettes programját, valamint 2003 tavaszán a huszonnégy órán keresztül híreket sugárzó al-Arabíja csatornát is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK