Akik nem képesek meghalni

Vágólapra másolva!
Bizonyára sokunknak megvannak a saját halhatatlan sorozathőseink, akikre mindig szívesen gondolunk vissza. Talán akadnak köztük olyan fenegyerekek is, akikről nem tudjuk elképzelni, hogy egyszer meghaljanak: ilyen például a sóból és cukorból is bombát gyártó McGyver, a golyózápor elől csinos sportkocsiján menekülő Magnum vagy a komplett Szupercsapat, akikről meggyőződésünk, hogy lazán átvészelnének akár egy atomrobbanást is. De mi a helyzet azokkal, akik valóban halhatatlanok? Áttekintettük azon kedvenc tévés hőseinket, akik számára - szerencsés fiziológiai tulajdonságaik okán - a halál csak egy lehetséges vég, de nem feltétlenül kell bekövetkeznie.
Vágólapra másolva!

Természetesen relatív, hogy mit tekintünk halhatatlanságnak, hiszen általában még a legszuperebb szuperhősnek is van valamilyen gyenge pontja, aminek megtalálásával könnyen el tudjuk őt pusztítani. Ezért itt azokról a személyekről lesz szó, akiknek az átlagosnál nagyobb esélyük van az életben maradásra, mégpedig valamilyen fiziológiai, genetikai, technikai okból, nem pusztán azért, mert emberként ügyesen kitanulták a túlélés művészetét. Listánk teljesen szubjektív, csupán megemlítünk néhány kedvencet, így senki se érezze magát sértve, ha az ő rajongásának tárgya éppen kimaradt a cikkből. Nos, következzenek a halhatatlanok.

A halhatatlanságról legtöbbünknek valószínűleg a Hegylakó (vagy eredeti nevén a Highlander) jut először eszébe és ezzel együtt az elhíresült kijelentés, miszerint a végén csak egy maradhat. Hogy mikor lesz vége, azt pontosan nem lehet tudni, mindenesetre a skót felföldről származó MacLeod klán tagjai jól bírják a gyűrődést - igaz, mindig marad elég gonosz is, akikkel aztán újabb és újabb részekben lehet megküzdeni.

Sőt, a gonosz halhatatlanok olyannyira elszaporodtak szerte a világon, hogy a történetet feldolgozó filmek mellett még egy sorozathoz is találtak belőlük eleget. Az 1986-ban bemutatott, mára már kultuszfilmnek számító eredeti mozi után hat évvel készült el a tévés folytatás, egyszerűen Highlander - The series címmel (idehaza ezt is Hegylakó-ként adták). A mozifilm főszereplője, a Christopher Lambert által játszott Connor MacLeod csak az első epizódban jelenik meg, egészen egyszerű dramaturgiai okból: hogy biztosítsa a történet folytonosságát. Az ő feladatát aztán a híres klán egy másik tagja, Duncan látja el, akit Adrian Paul, a Hegylakó szerepéhez talán jobban is illő színész személyesít meg.

A sorozatban ő harcol a többi halhatatlannal egy furcsa játékban, amelynek a végén csak egy maradhat. A játéknak van még egy pár mellékes szabálya (szent helyen nem szabad harcolni, gyermeket nem lehet bántani), de a lényeg ez: csapjunk le minél több fejet, hogy a miénk a helyén maradjon. Mert, ha ezt még nem említettük volna, egy halhatatlant is meg lehet ölni, mégpedig úgy, hogy levágjuk a fejét - egyébként más, a halandók számára halálos helyzetre is normálisan reagálnak (tehát meghalnak), de aztán mindig feltámadnak.

A Hegylakó tévés változata hat évadot ért meg, aztán készült belőle még egy rövid életű folytatás, a Highlander: The Raven (Hegylakó: A holló), amely egy női halhatatlan (a hegylakós szaknyelvben fimmie), bizonyos Amanda hosszú életét mutatja be.