Soha nem temetnek többet

Vágólapra másolva!
November 6-án jelenik meg a Sírhant művek kultsorozat utolsó évadja is DVD-n itthon, ennek örömére szépséges pólókat, kiváló kulcstartókat sorsolunk ki a játékunkra helyes megfejtést beküldők között. Fődíj: a komplett ötödik évad, persze DVD-n.
Vágólapra másolva!

2004 novemberében kezdték forgatni az HBO már kultstátuszt élvező sorozatának, a Sírhant Művek-nek az ötödik szezonját, és mivel a sorozat szülőatyja, az Amerikai szépség című film forgatókönyvéért Oscar-díjjal kitűntetett Alan Ball pár héttel korábban bejelentette, hogy vége, a szereplők is tudták, hogy az utolsó évadra kell készülniük. A temetkezési vállalkozást üzemeltető Fisher család életét még 12 epizódon keresztül követhették figyelemmel a rajongók. Ritka az olyan, hogy nem egy tévétársaság vezetősége mondja ki a halálos ítéletet a sorozat felett (szinte mindent a nézettség dönt el, ezzel nem árulunk el nagy titkot), ám ebben az esetben például nem így történt: Ball úgy érezte, hogy itt kell véget érnie a sorozatnak, le kell lőni, mielőtt elindul a lejtőn. "Hihetetlenül kreatív munka volt a Sírhant Művek, de ha a sorozat szólt bármiről is, hát leginkább arról a tényről, hogy egyszer mindennek vége szakad" - nyilatkozta akkoriban Ball.

Bár a Sírhant Művek anyagilag nem volt akkora siker az HBO számára, mint a Maffiózók vagy a Szex és New York, témája és szokatlan megközelítése miatt, a több Golden Globe- és Emmy-díjat nyert széria mindenképpen külön fejezet - de legalábbis pár erős bekezdés - az amerikai televíziózás nagykönyvében.

Az Egyesült Államokban az utolsó rész tavaly augusztusban került adásba, a nézettség a sorozathoz méltó volt: 3,9 millióan követték figyelemmel a 63. epizódot. Ez a szám jóval magasabb, mint a sorozat korábbi időkben elért mutatói. Az HBO a 75 perces záró epizód sikerével még a heti Top 15-ös listára is felkerült a kábeltévék között, ami remek eredmény, hiszen mégiscsak fizetős csatornáról van szó.

hbo

A sorozat utolsó évadját 2006. január 3-ától sugározták az HBO közép-európai régiójának országaiban: Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában. A Sírhant Művek ötödik évadja továbbra is a Fisher család katartikus élményeire összpontosít a rajongók által jól ismert iróniával és fekete humorral fűszerezve. A sorozat a halál témáját persze a családtagok nézőpontjából közelíti meg, akik temetkezési vállalatot vezetnek Los Angeles-i otthonukban.

A sorozat végére főhőseink élete a születés, halál és újjászületés kimerítő szakaszait végigjárva, beteljesedik. A sorozat utolsó évadja abban más a korábbiakhoz képest, hogy a szereplők egymás iránti viharos érzelmeit is ábrázolják benne. Az ötödik évad epizódjainak rendezői Daniel Attias, Alan Ball, Rodrigo Garcia, Joshua Marston, Dan Minahan, Jeremy Podeswa és Alan Poul voltak.