A gyerekek első kedvencét ünneplik

Vágólapra másolva!
Hatvanéves lett a brit televíziózás egyik első figurája, melyet kifejezetten a gyerekek szórakoztatására készítettek alkotói.
Vágólapra másolva!

A Muffin The Mule című műsor főszereplője - ahogy azt a címből is lehet sejteni - egy szamár volt: persze nem igazi, hanem fából készült, de így is rövid idő alatt a gyerekek kedvence lett. Muffin az adások elején egy zongora tetején táncolt, mialatt a show házigazdája, Annette Mills játszott a hangszeren - ezután kezdődött a szamár kalandja barátaival.

A BBC (mert azt talán mondanunk sem kell, hogy a műsor ennek az adónak a terméke volt) már 1936-ban megkezdte adását - az adásidő azonban ekkor még csak napi három óra volt, így ez csupán a tájékoztató funkciónak adott teret, a műsoridőt az aktuálpolitikai események és a sportközvetítések tették ki.

A gyerekek szórakoztatásáról csak jóval később kezdtek el gondoskodni: a Muffin The Mule 1946-ban jelent meg először a képernyőn, a BBC For The Children című sorozatának keretében. Az angol gyerekek számára a fából készült szamár lett az első igazi kedvenc, olyan karakteres figura, amin - ahogy mondani szokás - fel lehet nőni.

Muffin The Mule

A vidám műsoron ténylegesen sajnos csak egy generáció nőhetett fel, hisz 1955-ben a zongorát kezelő Annette Mills elhunyt, a producerek pedig nem akarták nélküle folytatni a műsort. A szamárbáb irányítója, Anne Hogarth egy rövid időre átvitte a figurát az ITV-hez, de itt már nem tudott olyan sikeres lenni.

A közkedvelt szamárra hatvanadik születésnapján nyilvánosan is emlékeztek olyan színészek, akik a műsor sugárzása idején voltak gyerekek: így megosztotta emlékeit a nézőkkel például Judi Dench vagy a Poirot-filmek sztárja, David Suchet is. Az ünneplésnek különös aktualitást ad, hogy Muffin kalandjai - immár rajzolt formában - tavaly óta újra futnak a CBeebies nevű gyermekcsatornán.