A szülők kedvenc rajzfilmjei

2006.07.03. 9:09

A BBC közvélemény-kutatást végzett arról, hogy a felnőttek milyen rajzfilmeket kedvelnek a legjobban - íme, az eredmény! 

Hogy a rajzfilmeket nemcsak a gyerekek szeretik, az köztudott dolog - talán nekünk, magunknak is volt már olyan élményünk, hogy egy rajzfilm láttán a hasunkat fogtuk a nevetéstől, miközben a mellettünk ülő kisgyerek értetlenül nézte a képernyőt. Ez arra is utalhat, hogy vannak olyan rajzfilmek, amelyek kifejezetten felnőttek számára készülnek, illetve az adott műsornak akadhatnak olyan jelentésrétegei is, amelyek egy felnőtt számára könnyebben kibonthatók.

Erre alapozva indította el a BBC közvélemény-kutatását, amelyben azt vizsgálta, hogy melyek azok a rajzfilmek (főként sorozatok), amelyeket a szülők előnyben részesítenek - persze nem pedagógiai szempontból, azaz nemcsak a gyerek fejlődését tartva szem előtt, hanem pusztán a maguk szórakoztatására.

A felnőttek körében legkedveltebb rajzfilm a Simpson család lett, amely, valószínűleg nem véletlenül, a leghosszabb ideje futó rajzfilmsorozat címét is birtokolja egyben. A műsor - a rajongók indoklása szerint - fantasztikus humora és mögöttes jelentés-tartalmai miatt került az első helyre. A második helyezett, feltehetőleg hasonló okokból, a Shrek lett, de meglepő módon dobogóra került a magyarul Flúgos futam címet kapott, Wacky Races is.   

Az örök kedvenc, Tom és Jerry csak a negyedikre tudott bejutni, a Flintstone család pedig éppen hogy befért a legjobb tízbe - íme, a teljes lista:

1. Simpson család
2. Shrek
3. Flúgos futam
4. Tom és Jerry
5. Toy Story
6. Dangermouse
7. Scooby Doo
8. Szörny Rt.
9. Will O The Wisp
10. Flintstone család

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK