Vágólapra másolva!
Minden korábbi évhez képest kevesebbszer marasztalta el tavaly az Országos Rádió- és Televízió Testület a Magyar Televíziót. A hatósági eljárások száma egyharmadával csökkent.
Vágólapra másolva!

2006-ban huszonhárom ORTT-határozatot kézbesítettek a Magyar Televízió címére, ez tizeneggyel kevesebb az előző évinél. Volt olyan tavaly zárult ügy, amelynek előzménye hat évvel korábbra nyúlt vissza. A határozatok harmada csupán a sérelmezett magatartás megszüntetésére hívta fel a figyelmet, és nem járt pénzbírsággal. Annak tükrében, hogy az m1 és m2 csatorna évente egymillió percet sugároz, a vezetők szerint "a szabálytalanságok száma elenyésző".

A bírságok leggyakrabban a sportközvetítésekhez kötődnek, mert ezek kiszámíthatatlansága miatt előfordul, hogy reklámblokkok "összecsúsznak", amit lehetetlen elkerülni. A helyzet fonákságát érezheti az ORTT is, és mivel az ilyen szabálytalanságokból nem származik anyagi haszna az MTV-nek, a büntetés is inkább adminisztratív, figyelemfelhívó jellegű.

Ugyanakkor nagyobb figyelmet kell fordítani a műsorok korhatár-besorolására, vagyis a kis sárga karikákban található szám pontos meghatározására és a burkolt reklámra. Az ezek miatt hozott szankciók száma szintén csökkent 2006-ban, de a bírság még így is hét számjegyű terhet jelent a Magyar Televíziónak.