Törvény születhet a tévés erőszakról

Vágólapra másolva!
Egy amerikai szenátor törvényben akarja korlátozni a televíziós csatornák erőszakot tartalmazó műsorait.
Vágólapra másolva!

Jay Rockefeller nyugat-virginiai szenátor közölte: a következő hetekben törvénytervezetet terjeszt be annak érdekében, hogy korlátozzák a televízióban sugározható erőszak mértékét.

"Attól tartok, a tévés csatornákon látható nyílt erőszak olyan általánossá vált és olyan káros, hogy nem maradt más lehetőség, mint a kormányzati közbeavatkozás - mondta a demokrata párti politikus a felsőház kereskedelmi, tudományos és közlekedési bizottságának ülésén. - A nagy tévétársaságok nagyobb figyelmet fordítanak rövid távú profitérdekeikre, mint gyerekeink hosszú távú egészségére és jólétére."

Ted Stevens alaszkai republikánus szenátor azonban más véleményen volt, szerinte egy ilyen korlátozás az alkotmány úgynevezett első kiegészítésébe ütközhet, amely a szólás- és sajtószabadságot is biztosítja. A bizottsági meghallgatáson a szenátoroknak rövid videófilmet vetítettek le, amelyet a televízióban látható különösen erőszakos jelenetekből válogattak össze.

A televíziós erőszak ügye az utóbbi időben az amerikai kongresszus figyelmének középpontjába került. A Szövetségi Távközlési Bizottság áprilisban intézkedést sürgetett a törvényhozóktól, feltárva a lehetséges szabályozási módokat. Az egyik fő javaslat szerint a szülők "a la carte" alapon választhatnának a kábeltévés társaságok kínálatából, és lemondhatnák az erőszakosnak ítélt csatornákat.

Peter Liguori, a Fox televízió szórakoztató műsorokért felelős igazgatója a bizottsági meghallgatáson kétségbe vonta, hogy közvetlen összefüggés volna a képernyőn látható erőszak és a fiatalkori bűnözés között. Enélkül pedig alapját veszíti a műsortartalmak korlátozása - mondta. A televíziós cégek képviselői által gyakran hangoztatott érvelés alapján kijelentette: elsősorban a szülők felelőssége, hogy megvédjék gyerekeiket a televízióban látható erőszaktól, "ők jelentik az első védelmi vonalat".

Laurence Tribe, a Harvard Egyetem alkotmányjogi professzora figyelmeztette a szenátorokat: ne áldozzák fel a szólásszabadság jogát a gyerekvédelem oltárán. Mások azt kifogásolták, hogy nem lehet pontosan meghatározni, mi az, ami "a gyerekekre káros, túlzóan erőszakos műsornak" minősül.