Vágólapra másolva!
A hagyományosan erőszaktól és szextől mentes, úgynevezett családi órában is egyre több erőszakos műsort adnak az amerikai tévécsatornák - állítja a Parents Television Council, vagyis a Szülők Televíziós Tanácsa.  
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak "family hour"-nek, vagyis családi órának nevezik azt a kora esti (körülbelül 19 és 21 óra közé eső) időszakot, amikor az egész család együtt nézheti a tévét, mert olyankor elvileg nem kell tartani attól, hogy a gyerek erőszakos vagy szexuális tartalmú jelenetek szemtanúja lesz. Legalábbis ez volt a közvélekedés még a kilencvenes években, de a Parents TV Council megbízásából készített tanulmányok jócskán rácáfolnak erre.

A mostani tanulmány szerint az erőszakos és/vagy szexuális tartalmú jelenetek száma egyre csak nő, ahogy az évek telnek: egy 2001-ben készített, hasonló kutatás óta az ebben az időben látható erőszakos képek száma 52,4%-kal, a szexuális tartalmak száma pedig 22,1%-kal növekedett. Ennek köszönhetően állt elő a paradox helyzet, hogy a családi óra tulajdonképpen a családok ellenségévé vált - vonta le a végkövetkeztetést a Parents TV Council.

A tanács egyébként a hétfőtől szombatig 20 és 21 óra között, illetve vasárnap 19 és 21 óra között látható műsorokat vizsgálta, háromszor két héten keresztül, hat csatorna esetében: ennek alapján a FOX bizonyult a legerőszakosabb csatornának, ahol a vizsgált tartalmú jelenetek száma egy órán belül átlagban 20,78 volt.

Az adott időben sugárzott műsorok közül is a FOX egyik produkciója, az American Dad című szatirikus rajzfilmsorozat bizonyult a legerőszakosabbnak, óránként 52 ilyen jelenettel. A vizsgált csatornák közül a CW teljesített a legjobban a szülők szerint, ennél az adónál ugyanis átlagosan "csak" 9,44 erőszakos jelenetet láthatunk egy órában.