Megvágott film, átvágott néző

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok figyelmes ország, az amerikai országos tévék pedig figyelmes csatornák. Óvják nézőiket, nehogy véletlenül valamilyen, a nyugalmuk megzavarására képes szócska bukkanjon elő az éterből, és ezért olykor cenzúráznak. Odakint már az élő tévéműsorokat is vágják, fütyülik. Idehaza még ez nem gyakorlat, azonban sokan szoktak hőbörögni a kereskedelmi tévén látható, megvágott filmek miatt, ugyanakkor sokak szerint épp így van jól: nem baj, ha nem loccsan agyvelő a kamerára. Mi az igazság? Vágnak a magyar tévék, vagy tényleg nem nyúlnak az eredetihez?
Vágólapra másolva!

Gyakran előfordul, valaki leül a készülék elé, hogy megnézze a pár évvel ezelőtt moziban látott akciófilmet, mivel akkor igen jónak találta - majd némi zavar lesz úrrá rajta, ugyanis nem tudja, hogy memóriája hagyta cserben, vagy valóban kinyeste a magyar tévécsatorna a legvéresebb csetepaté felét, az erotikus jelentek kétharmadát, pusztán azért, hogy 12-es vagy 16-os karikával mehessen, az amúgy erőszakos és szexualitással jócskán megszórt film. Régóta tart a vita arról, hogy vágnak-e a magyar tévék, és ha igen, akkor mennyit. Itt az idő, hogy tisztán lássunk!

A legnagyobb felháborodást általában a filmek nyesett, vágott, cenzúrázott verziója szokta kelteni - természetesen csak a rajongók körében, hiszen az eredeti verziót nem ismerőknek nem tűnik fel az általában gondosan eltüntetett véres jelenet vagy nyugtalanító képsor, mely a filmeket nem teszi 12-es vagy 16-os karikaképessé, mely akadályozná a 21.00-tól kezdődő premieridőpontot.

Az RTL Klubtól Kolosi Péter programigazgató válaszolt az [origo] kérdéseire, és elmondta, hogy az ORTT szigorú irányelveit tartják szem előtt, de természetesen a filmek efféle vágása nem magyar jelenség, hanem Európában és a világon mindenhol bevett gyakorlat. Az RTL Klub előtt persze példakánt az anyacég, német RTL csatornája is ott áll, de érdekesség, hogy míg az angol és kontinentális szabályozás eltér abban, hogy mit tekintenek leginkább korhatár-érzékeny megnyilvánulásnak (hol a verbális erőszakot, a trágár beszédet, hol pedig bizonyos események vizuális megjelenését), nálunk általában minden kitételnek meg kell felelni.

Kolosi leszögezte, hogy csakis ezen nemzetközi irányelvek alapján történnek vágások és ezek is csak az eredetileg moziba szánt filmeket érintik, a tévésorozatokat nem, így természetesnek vehető, hogy az olyan sorozatok meglehetősen véres és erőszakos képsorai, mint a Vészhelyzet vagy a Harmadik műszak, lemehettek 16-os karikával. Ezzel szemben, a Gyilkos elmék egynémely durvább epizódja 18-as karikát kapott, ami persze nem jelentett gondot a 22 óra utáni kezdési időpont miatt, azonban ez azt is jelenti, hogy napközben és kora este nem lehetett reklámozni, promózni az adott epizódot. Hasonló cipőben jár a TV2 a Különleges ügyosztály című, meglehetősen erőszakos sorozattal.

Mostanában nem (nagyon) vágnak

A TV2-nél Poich Lóránd elmondása szerint rendszerint nincsenek vágások a filmben, legalábbis az elmúlt időszakban nem volt erre példa. A csatorna a korhatár-besorolások figyelembe vételével, szem előtt tartásával marad "médiatörvény-kompatibilisek", a TV2 ezt tartja elsődleges szempontnak. Ha mégis előfordul csonkítás, csak akkor történik, ha az a film eredeti koncepcióját, történetét nem sérti, ha a hiánnyal ugyanúgy követhetőek maradnak a szálak, vagyis nem szakadhat meg a sztori folytonossága, és nem veszítheti el az értelmét. Poich Lóránd elmondása szerint eddig mindössze egy alkalommal fordult elő, hogy megváltoztatták a korhatárkarikát, de a műsor nem került át másik idősávba.

Az újraszinkronokkal kapcsolatban kiderült, hogy hol a kép, hol a szöveg miatt kell javítani az adott filmen és általában a jogok hiánya miatt szoktak utószinkronizálást alkalmazni, de kiemelendő, hogy e téren is prioritást élvez az eredetiség, hiszen a nézők igényeihez is alkalmazkodni kell.

A tévésorozatokkal kissé kacifántosabb a helyzet, hiszen tény, hogy ezek tévére készülnek és ha a szigorú amerikai szabályozás is engedte leadásukat, akkor valószínűleg a magyarral sincs gond, azonban a fix időpont miatt, maximum az aktuális részeket tehetjük át egyik korhatárból a másikba. Ilyen volt például az NCIS egyik része is, ahol a tartalom miatt a 12-es karika helyett 16-os került a képernyőre. Érdekességképpen megemlítette a TV2 programigazgatója, előfordult már olyan is, hogy nem a korhatárkarikán változtattak, hanem átkerült a sorozat (Rex felügyelő) bizonyos epizódja egy késői idősávba, este 11-re.

A Viasat 3-nál kérdésünkre Hámori Barbara programigazgató elmondta, hogy már egyáltalán nem vágnak. Ami érdekesség viszont a leginkább sorozatokat adó csatornán, hogy egyes sorozataik, mint a Buffy, a vámpírok réme és a Szex és New York ismétlése kora délutáni időpontban, "light" alcímmel mentek le, azaz előbbi a durvább vámpíros jeleneteket, mészárlásokat, míg utóbbi a sorozatra oly jellemző, szexuális utalásokat nem tartalmazta.