Jediket keres a TV2

Vágólapra másolva!
2008 elején indul a TV2-n Az utód című rendhagyó tehetségkutató, melyben Uri Geller keresi méltó utódját, vagyis a legjobb magyar parafenomént. A műsort több ország is megvette, de tudunk más produkciókról is, amelyeket természetfeletti képességekkel rendelkező (vagy legalábbis ezt állító és ügyesen előadó) emberek futtatnak.
Vágólapra másolva!

2007-ben Uri Geller szülőhazájából, Izraelből indult el az eredetileg Ha Yoresh / The Successor címet viselő show, amelyben a megszokott tehetségkutatóktól eltérően, a versenyzőknek nem éneklésben vagy táncolásban, hanem kanálhajlításban, levitálásban, kézrátételes gyógyításban kellett összemérniük tudásukat. Geller kezdettől fogva hangsúlyozta, hogy a műsorba nem bűvészek és illuzionisták, hanem valóban természetfeletti képességekkel rendelkező emberek jelentkezését várja.

Az izraeli adásban egy versenyző a nézők gondolataiban olvasott, egy másik tárgyakat mozdított el, anélkül, hogy hozzájuk ért volna, egy harmadik pedig a gondolat erejével megállította a mutatók mozgását az eléje tett karórákon. Geller helyi utódja - vagyis a verseny nyertese - végül egy olyan férfi lett, aki képes volt megállítani meg a saját szívverését. Az eredményt egyébként egy szívmonitoron követhették figyelemmel a nézők, a mutatványt pedig egy orvos felügyelte.

Ehhez képest az október végén indult amerikai verzió már sokkal egyszerűbb trükkökkel operált, és a műsor közege is más volt, az egyes adásokban például sztárvendégek (többek között Carmen Electra és Tia Carrere) is feltűntek. Az izraeli adás második helyezettjét, Ehud Segevet már az elején kilökték a versenyzők közül, a vetélkedőt pedig végül egy inkább bűvésznek, mintsem parafenoménnek mondható férfi, Mike Super nyerte, aki saját honlapján is mágusként, illuzionistaként hirdeti magát.

Uri Geller az izraeli és az amerikai verzióban is részt vett, ahogy a jövőre esedékes német és a magyar adásokban is szerepelni fog: ő maga bírálja el a bemutatókat, és hétről hétre élő adásban segíti instrukcióival a versenyzőket - nálunk valószínűleg magyarul fog megszólalni, hisz Gellér Györgyként született, és származása okán jól is beszéli a nyelvet. Az amerikai változatban volt egy segítője is, Criss Angel, aki hazájában szintén ismert parafenomén. Angel saját tévéshow-t is futtat Criss Angel Mindfreak címmel, amelyből már négy évad lement az A&E Networkön.

A show-ban Angel többnyire utcai mutatványokat hajt végre, állítólag vadidegen emberek főszereplésével és közreműködésével. A sötét külsejű illuzionista David Copperfieldhez hasonló trükköket (lehetetlen helyekről való kiszabadulást, lebegést, teleportálást stb.) is művel, de vannak hajmeresztőbb mutatványai is: olykor felgyújtja magát, egyszer pedig egy nőt "tépett ketté" két, halálra rémült járókelő segítségével.

Forrás: Red Dot

Criss Angel

Az amerikai Utód-nak (amely ott nem Successor, hanem Phenomenon néven futott) nemcsak zsűritagjait, de résztvevői közül legalább egyet láthattunk más tévéműsorokban is: az Ehud Segevvel együtt kirakott Jim Karol több talkshow-ban (Ellen DeGeneresnél, Jay Lenónál) megfordult már. Maradjunk azonban a saját műsort gyártó parafenoméneknél, hisz van belőlük több is, például az egyik legismertebb amerikai médium, James Van Praagh, aki a TV2-n nemrég indult Szellemekkel suttogó (eredetiben Ghost Whisperer) történeteinek egyik ihletője volt.