A Grace klinika főnővére: Shonda Rhimes

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, Shonda Rhimes szereti a háttérből irányítani a dolgokat: a Time magazin 2007-ben beválasztotta a világ legbefolyásosabb emberei közé, nevét azonban - legalábbis itthon - valószínűleg csak a sorozatrajongók ismerik. Ő a Grace klinika ötletgazdája és fő alkotója, aki sorozatával sok embert szórakoztat, nemcsak az Egyesült Államokban, de szerte a világon.
Vágólapra másolva!

Shonda Rhimes kétségkívül a Grace kliniká-val robbant be a tévés piacra, bár neve korábban sem csengett éppen rosszul a szakmában. Az író-producer a Dél-kaliforniai Egyetem mozi és tévés szakán végzett, tehát nem autodidaktaként vagy ösztönösen jó tollú íróként került a tűz közelébe. Mégis, az egyetem elvégzése után nehezen talált írói munkát: kezdetben a reklámszakmában dolgozott, majd egy munkaügyi központban volt tanácsadó, ahol mentálisan beteg, illetve hajléktalan emberek képzésével foglalkozott.

Közben számos helyen szórta el forgatókönyveit, és párat sikerült is eladnia belőlük - első munkája a Blossoms and Veils című rövidfilm volt, melyet ő maga is rendezett. Már ehhez az 1997-es alkotásához is olyan színészeket tudott összehívni, mint Will Smith felesége, Jada Pinkett vagy a Dr. House-ban Formant alakító Omar Epps. Ezután az HBO felkérte őt az itthon Fekete csillag címen bemutatott Introducing Dorothy Dandridge megírására - a minisorozat címszereplője itt már igazi sztár, Halle Berry volt, aki mind az Emmy-díjat, mind a Golden Globe-ot megkapta ezért az alakításáért.

Nem véletlen egyébként, hogy Rhimes ennyi fekete színésszel dolgozott együtt, hiszen ő maga is afro-amerikai, és mint ilyen, fontosnak tartja a feketék szerepeltetését. A Grace kliniká-ban is több színesbőrű szereplővel találkozhatunk, elég csak Richard Webberre vagy Miranda Baileyre gondolni - és persze ott volt Preston Burke is, akinek megszemélyesítője, Isaiah Washington e szimpatikus produceri törekvésnek eléggé ellene ment azzal, hogy lebuzizta kollégáját, a George O'Malleyt alakító T. R. Knightot. (Ki is rúgták a sorozatból.)

De visszatérve Rhimes írói útjára, a Fekete csillag után egy fehér csillagot is adott a nézőknek: az ő forgatókönyve alapján készült ugyanis a Crossroads, amely Britney Spearsnek nyújtott lehetőséget a színészi bemutatkozásra - a filmet magyarul Britney Spears: Álmok útján címmel vetítették. Természetesen nem a komolyabb művek közé tartozik a film: egy könnyed, tiniket megcélzó road movie-ról van szó, melyben három barátnő (és egy helyes, ám veszélyesnek tűnő srác) együtt utazik Los Angelesbe, aminek során jól megismerik egymást és magukat.