A múlt héten sietve búcsúzott Jack, Locke és Sayid, de csak országos csatornán: az RTL mintha erősen megsürgette volna a fiúkat, mintha noszogatta volna őket, hogy vegyék (fakó, tépett) kalapjukat, így bruttó öt, nettó négy epizód ment le két nap alatt. Az AXN már a harmadik évaddal villantott a minap, így a búcsú könnycseppjei hamar felszáradhatnak. Heti nézettség, szappannal, magazinműsorral, sorozattal, hírműsorral.

Az év hatodik hetében változatlanul a Barátok közt uralta a listákat, bő kétmilliós tábor figyelte, miképp lopja el Nóra gyermekét egy gonosznak tűnő, parókás nő. A szerdai adás volt a legerősebb, ekkor 2,23 millióan rágták tövig körmüket izgalmukban, amúgy ezen a napon érte el heti nézettségi csúcspontját a Fókusz, 2,14 millió nézővel. Akárcsak múlt héten, a harmadik hely az 1,94 milliós Tények-é lett, és éppúgy, mint korábban, most is a vasárnapi hírműsor informált sokakat. A TV2 még a Napló sikerének, negyedik helyének örülhetett. Egyaránt 1,73 milliós nézettsége volt az Esti Showder-nek és a keddi RTL-es Híradó-nak.

A kereskedelmi célcsoportban ugyanúgy Berényiék és a Fókusz foglalják el a legjobb helyeket, a puha foteleket, bár a harmadiknak befutott Jackie, a jó fiú című filmnek vagy Fábry show-jának sem kényelmetlen sámli jut. A hongkongi akcióvígjáték kivételével a többi bőven negyvenszázalékos közönségarány felett teljesített, ami több, mint korrekt. A TV2 annak örülhetett, hogy az Irigy Hónaljmirigy-show ismétlése bekúszott az ötödik helyre, a Jóban-rosszban a hetedik lett (szemben a 18. pozícióba lecsúszó Legyen ön is milliomos!-sal). Magyar vígjáték is futott a TV2-n, az Üvegtigris-t az épp tévéző fiatalok bő harmada figyelte. Célcsoportban jobban megy az RTL-es Híradó, mint a Tények. A legnézettebb sorozat 18-49-ben változatlanul a Cobra 11, második lett az NCIS, harmadik pedig a Lost - de erről bővebben.

A furcsa szigetre keveredett túlélők világszerte népes rajongótáborral bírnak, számos országban sikerrel fut a sorozat. Magyarországon pompás eredményeket szállított a start után, majd fokozatosan csökkent a nézőszáma - talán a nézők kezdték elunni, hogy remek visszaemlékezések mellett a sztori csak tétován araszolgatott a roppant messzinek tűnő végkifejlet felé, talán a hazai tévézőknek elege lett, hogy már két kezén sem tudja megszámolni az egyre szaporodó titkokat, rejtélyeket, a kétségbeejtően lassan pötyögtetett válaszok meg simán elfértek egy kicsiny (Dharma-) gyufaskatulyában.

Lost-mérgezést persze a hű rajongók nem kaptak az elmúlt hétvégén, noha öt dózisban jöttek a kalandok és a flashbackek - igaz, az öt epizódból egy összegzős-felhozós volt. A pénteki rész 980 ezer nézőt érdekelt, az RTL célcsoportjából 28,2 százalék figyelte - ez rosszabb, mint a csatorna átlaga főműsoridőben. Szombat este a TV2 az Activity-t és a Négybalkéz című amerikai vígjátékot küldte a ringbe Kate, Sawyer és Jack ellen, és nyert, teljes lakosságnál és 18-49-es célcsoportnál is. A Lost nézőszáma mégis növekedő tendenciát mutatott szombat este: a fél nyolckor kezdődő részre 894 ezren, a következőre 1,1 millióan tapadtak, míg a második évadot lezáró rész 1,13 milliós nézőszámmal futott. A kereskedelmi célcsoportban a fél nyolcas kezdésű rész 22,6 százalékos közönségaránnyal ment, de az utolsóra már tíz fiatal nézőből három ragadt rá - remélvén, hogy megjönnek azok a fránya válaszok. Az igazi Lost-rajongó persze nem bánja, hogy sok mappa maradt nyitva, így mindenképp hömpölyög tovább a misztikus-kalandos sorozat, ha máshol nem, hát az AXN-en, mert ott február 11-én elrajtolt a harmadik évad. Ezzel az RTL Klub nyilván nem fog sietni, az országosan fogható, földi sugárzású csatornán aligha várható tavaszra a folytatás.

Az m1-nél az ötöslottó sorsolása érdekelt nagyobb tömegeket, 1,13 millióan reménykedtek, de csak kevesen örülhettek, és ők is legfeljebb egy-egy négyesnek. A régi Hofi-műsorokból összeállított Gondolj apádra című nosztalgikus kabaré ismétlésben is remekül hozza a számokat, 963 ezren nézték. A Kékfény valamivel gyengébb volt, az m1 Híradó-t pedig 800 ezren nézik esténként - plusz még pár tízezren az m2-n. Nem tudjuk, milyen nézőszámot remélt az MTV a Csináljuk a fesztivált című, nagyszabásúnak ígérkező show-tól, de alighanem 800 ezer nézőnél többre számítottak. A Titkos szolgálat - MI5 című angol krimi sem hozza ipari mennyiségben a nézőket, a bő 300 ezres nézettség kissé szerénynek tűnik.

abc

Elmennek, de visszajönnek

A Viasat sem szolgált meghökkentő adatokkal az elmúlt héten. A New York-i helyszínelők 454 ezer nézőt érdekeltek, a vegasi társak nyomozásaira is közel ennyien koncentráltak, míg az Emberi történetek szombat este 377 ezer nézőt kötöttek le.

Az ATV ezúttal furfangosan AMR-adatot nem, csak közönségarányt küldött számunkra. Ezekből kitűnik, hogy a Névshowr változatlanul kedvelt - a kábeles háztartásokban élő, épp tévéző felnőttek közel 13 százaléka nézte. Bő 10 százalékon áll a Zeneexpressz, a Friderikusz Most-ra pedig közel 8 százalék figyelt legerősebb napján, hétfőn.

A Duna tévé a jó öreg Derrick-kel érte el a legjobb nézettséget az elmúlt héten, a táskás szemű germán nyomozó 232 ezer magyarnak tett kedvére azzal, hogy elkapta a gonosztevőt. A Váratlan utazás korábban is viszonylag jól ment a csatornán, ezúttal is közel 200 ezren nézték. A Híradó vasárnap ment legjobban, 180 ezren informálódtak ekkor.

A nagyok közti nézettségi versenyben különben felzárkózni látszik a TV2, ugyanis korábban - a teljes lakosságnál is - szignifikáns különbség mutatkozott, ám múlt hétre már csak bő két százalék volt a differencia a két nagy kereskedelmi tévé közt. A csatorna vezetői persze ennél sokkal feszültebb figyelemmel nyitják meg a 18-49-es célcsoport adatait tartalmazó excel-táblákat: az elmúlt héten itt is soványka volt a különbség: az RTL 26,3, a TV2 pedig 24,6 százalékon állt. Célcsoportban, este, főműsoridőben 3,5 százalék a piacvezető RTL előnye - ennél lényegesen többet, 12,3 százalékot vert rá legnagyobb riválisára január első hetében.

Kalmár Csaba