A Fülöp-szigetek népe most egy tévéshow miatt dühös

Vágólapra másolva!
A Született feleségek körüli botrány után a Fülöp-szigetek népe egy másik sértő jelenetet is előásott a közelmúlt amerikai tévéműsoraiból.
Vágólapra másolva!

A Született feleségek évadnyitó epizódjában Susan Mayer - akit Teri Hatcher alakít - orvoshoz megy és a vizsgálat előtt elkéri a doktor diplomáját. "Szeretnék megbizonyosodni afelől, hogy nem valami Fülöp-szigetek-i iskolában szerezte a tudását" - indokolja kívánságát. A kiszólást sokan rasszistának bélyegezték, még a Fülöp-szigetek elnöke is kifejezte nemtetszését, így a sorozat alkotói kénytelenek voltak bocsánatot kérni.

A fülöp-szigetekiek azonban, úgy tűnik, nem hagyják annyiban a dolgot: a Született feleségek ominózus része előtt bő egy héttel, szeptember 22-én a 2006-os Oscar-konferanszié, Jon Stewart is megsértette a délkelet-ázsiai ország lakóit - érdekes módon, az akkori adásra csak most figyelt fel Benigno Aquino szenátor.

Aquino ugyanis a fia Corazón Aquinónak, aki a Fülöp-szigetek volt elnökasszonyaként rendkívül sokat tett a helyi demokrácia megteremtéséért - Stewart pedig éppen ezt az asszonyságot cikizte napi műsorában, a The Daily Show-ban. A hírműsornak álcázott adásokban Stewart az aktuális hírekre reflektál ironikusan: ennek során sosem kíméli a közszereplőket, így nem meglepő, hogy a Fülöp-szigetek nagyasszonya is a "keze közé került".

Ezúttal Hillary Clinton jelölése volt a téma: "Készen áll Amerika egy női elnökre?" - tették fel a kérdést a műsorban, majd fényképeket vágtak be női vezetőkről, Aquino mellett Margaret Thatcherről és az izraeli Golda Meirről. Aquino testére szíveket "tetováltak", képe alatt pedig egy kézzel írt felirat feszített: "slut", vagyis (finom fordításban) "rossz hírű nő".

Benigno Aquino elmondta, hogy érti a humort, de szerinte a műsor túl messzire ment ezzel a kis tréfával. Aztán továbbította édesanyja üzenetét, miszerint beleveszi imáiba a videó készítőit - sejthetjük, azért, mert "nem tudják, mit cselekszenek". Az adásban persze Margaret Thatcher is megkapta a magáét: fejét Britney Spears arcának helyére montírozták az emlékezetes fotón, amelyen az énekesnő kivillantja bugyi nélküli alfelét - a brit kormány mindenesetre még nem tett panaszt.