Ősztől több országos csatorna indulhat

Vágólapra másolva!
Már idén megkezdődhet a digitális televíziózás Magyarországon, ősztől akár tíz csatornát is foghatunk egy sima szobaantennával.
Vágólapra másolva!

A digitális televíziózás és rádiózás akár már az ősszel elindulhat hazánkban, feltéve, ha a műsorszórók márciusban kezdődő pályáztatása ideálisan alakul - jelentette be Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke egy szerdai sajtótájékoztatón. A szolgáltatás elsősorban a szobaantennával tévézőknek jelent majd nagy előnyt, hisz a jelenlegi három csatornánál (m1, RTL Klub, TV2) legalább kettővel, de akár héttel többet lehet majd ingyen - pontosabban egy 5-10 ezer forintos dekóder megvásárlásával - nézni.

Pataki megjegyezte, hogy a dekóder megvásárlása feltehetően nem okoz senkinek sem gondot, a márciusban megjelenő pályázat feltételei ugyanis azt is biztosítják, hogy a jelátalakítóhoz már 600 forintos havi részletfizetéssel is hozzá lehessen jutni. Ráadásul a digitális átállás Európai Unió által megszabott határidejének, vagyis 2011-nek a közeledtével valószínűleg a dekóderek ára is folyamatosan csökkeni fog.

A digitális televíziózás a gyakorlatban - a lényegesen több csatornán kívül - jobb képminőséget és számos, a DVD lejátszóknál már most alkalmazható kényelmi funkciót jelent. Emellett valószínű, hogy az új platform bevezetése versenyerősítő hatással is jár, vagyis előbb-utóbb majd a kábeltévés társaságok is kedvezőbb feltételeket, jobb szolgáltatást kínálhatnak, hogy megnyerjék az előfizetőket.

Az NHH honlapján már olvasható a digitális televíziós és rádiós pályázatok dokumentációja, melyre február 12-ig lehet észrevételeket tenni. Ezt követően a hatóság véglegesíti a kiírást, és megkezdi a pályáztatást: a nyertessel elvileg augusztusban kötik meg a 12 évre szóló szerződést, és egy hónapra rá már megjelenhet az új platform. Az NHH karácsonyig jó 30-40 százalékos lefedettségre számít, és ekkorra megjelenhet a mobiltelefonon nézhető tévészolgáltatás is.