Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Egy rossz útra tévedt életmentő

Vágólapra másolva!
Július 17-én ünnepli 56. születésnapját David Hasselhoff, aki a Knight Rider, majd a Baywatch főszerepével a nyolcvanas, kilencvenes évek talán legismertebb tévés színészévé vált. Mostanság inkább csak alkoholproblémái kapcsán hallhatunk róla, de feltűnt például az America's Got Talent című tehetségkutató műsor zsűrijében is.
Vágólapra másolva!

David Hasselhoffot már hétéves korában több művészeti ág érdekelte, így szülei színészi, zenei és táncos képzésekre is beíratták. A fiú művészi aktivitásának állítólag igen profán oka volt: magassága, többiektől eltérő testalkata miatt mindig szégyenlősen viselkedett a lányok előtt, a színpadon viszont éppen emiatt érezhette magát elemében.

A "csajozási tréning" aztán bevált, hisz felnőttként egy időben lányok, asszonyok milliói rajongtak érte, például a Cosmopolitan főszerkesztőnője is az ő fotóit választotta ki ahhoz, hogy megünnepelje a lap fennállásának 25. évfordulóját.

Hasselhoffnak erre persze még jócskán várnia kellett: első emlékezetesebb szerepét 1973-ban kapta meg, egy amerikai szappanoperában, a The Young and the Restless-ben - egyébként az idén felújított Knight Rider főszereplője, Justin Bruening is egy napi sorozatból került a producerek látókörébe.

De visszatérve hősünkre, Hasselhoff aztán feltűnt többek között a Szerelemhajó-ban, az igazi áttörést azonban kétségkívül a Knight Rider hozta meg számára. A sorozat eredetileg 1982 és 1986 között futott az NBC-n, de aztán több spin-offja is készült (Knight Rider 2000, Team Knight Rider), és a világ számos országában játszották.

A technika rajongóinak talán csak a számos funkcióval (még humorérzékkel is) felszerelt, beszélő autó, KITT maradt meg a sorozatból - a legtöbb tévénéző számára azonban Hasselhoff is emlékezetessé vált: innentől kezdve gyakran játszott rendes, szavahihető figurákat, akik ezen tulajdonságaik ellenére sem ijednek meg semmilyen veszélytől.

Michael Knightban ugyanis megvolt az, ami legtöbb kortársából, például a hawaii magánnyomozóból, Magnumból hiányzott: a megbízhatóság. Knight komolyan vette a munkáját, nem játszadozott a nőivel - mint ahogy Hasselhoff másik ismert karaktere, Mitch Bucannon sem, aki Santa Monica összes bikinis nőjét faarccal fogadta, ha épp komoly barátnője volt.

Itt természetesen a Baywatch-ról van szó, melynek sikeréhez Hasselhoff nemcsak megjelenésével, de pénzével is hozzájárult: a vízimentős széria kezdetben ugyanis sem a producereket, sem a nézőket nem győzte meg eléggé, a túl magas előállítási költség és a viszonylag alacsony nézettség miatt már az első évad után el akarták kaszálni.

www.baywatch.com

A projektet végül is a főszereplő mentette meg, aki látott benne fantáziát, ezért szívesen fektetett bele saját tőkéjéből is. Neki lett igaza: a Baywatch hihetetlen népszerűségre tett szert, még a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült mint a világ legnézettebb sorozata - 148 országban, összesen 1,1 milliárdan látták.

Hasselhoff eközben a valós életben is szívesen vállalta az életmentő szerepét: 1995-ben egy autóbalesetnél segédkezett a mentési munkálatokban, pár hónappal később pedig egy fuldokló gyereket húzott ki a vízből.

Emellett énekesként is kipróbálta magát, ilyen minőségben a nyolcvanas, kilencvenes évek fordulóján, főleg német nyelvterületen volt igen népszerű. Másodkarrierjének legfontosabb állomása (legalábbis történelmi jelentőségét tekintve) az volt, amikor 1989-ben, az akkor még ép berlini falnál énekelte el legismertebb számát, a Looking for Freedom-ot:


Az Egyesült Államokba zenészként nemigen sikerült betörnie, egyetlen valamire való kísérlete furcsa kudarcba fulladt: egy kábeltévé nagyszabású koncertet közvetített vele, más tévék viszont épp azt adták élőben, amint O. J. Simpson menekül a rendőrök elől - persze mindenki inkább ez utóbbira kapcsolt.

Hasselhoff a kétezres években jórészt agypusztító közönségfilmekben szerepelt, például a Szökevény futam-ban, a Gyémántcsapdá-ban vagy legújabban az Anakonda harmadik részében, emellett sikerült bekerülnie az America's Got Talent című tehetségkutató műsor zsűrijébe.

Közben sajnos számos csúnya sztorit hallhattunk róla, melyek mind összefüggésben voltak alkoholproblémájával: egyszer a reptéren rúgott be, és ott adott elő zavaros monológokat a válásáról, több alkalommal pedig különös panaszokkal került kórházba. A pontot az i-re az a videó tette fel, amit lánya tett közzé az interneten: ezen Hasselhoff egy hamburgert próbál megenni a földről, több-kevesebb sikerrel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről