Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió múlt héten konferenciát rendezett az erőszakos tévéműsorokról: ennek kapcsán újra fellángoltak hazánkban a családbarát tévé megteremtésére vonatkozó törekvések. 
Vágólapra másolva!

A találkozón a szakemberek, a társadalmi szervezetek és a televízió alkotói azt vitatták meg, hogyan lehet agresszió nélküli televíziós műsorokat készíteni. A szakmai napot Rudi Zoltán, az MTV elnöke nyitotta meg.

A törekvés szép - és jogosságához nem is férhet kétség -, de gyakorlatban alig történik előrelépés: Hanti Vilmos, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának elnöke szerint tíz évvel a televíziók gyermekbaráttá tételéért indított kampány kezdete után a legfőbb eredmény csupán annyi, hogy sikerült a közvélemény figyelmét a problémára irányítani.

A kezdeményezés legfontosabb célja, hogy a tévéadók vezessenek be "védősávokat", azaz reggel, az iskolakezdet előtti órákban, valamint a délutántól este kilencig terjedő időszakban ne tűzzenek műsorukra erőszakos filmeket, ugyanakkor legyen több gyerekműsor. Hanti értékelése szerint a Magyar Televízióban "vannak pozitív kezdeményezések", de még mindig csekély ezen műsorok aránya, míg a Duna Televízióban "viszonylag jól működik a rendszer". A kereskedelmi tévékben azonban a gyerekműsorok az utóbbi tíz évben egyre rosszabbak lettek, és külön gondot jelent, hogy még az e korosztályra szakosodott csatornákon is rengeteg az erőszakos műsor.

A probléma megoldása egyébként nemzetközi szinten is foglalkoztatja a hasonló szervezeteket: az Egyesült Államokban például a Parents Television Council, vagyis a Szülők Televíziós Tanácsa vette kézbe az ügyet. A gyakorlatban ők sem jutottak még előrébb, hisz a legfrissebb kutatások szerint már a hagyományosan erőszaktól és szextől mentes, úgynevezett családi órában is egyre több erőszakos műsort adnak az amerikai tévécsatornák. A tengerentúlon viszont már a Kongresszus is foglalkozik az üggyel, miután egy szenátor törvényjavaslatot terjesztett elő a tévés erőszak korlátozásáról.