Felesleges ember a Duna TV-n

Vágólapra másolva!
A Duna Televízió vasárnaptól adja a Korunk hőse című sorozatot, mely az 1830-as évek Oroszországába kalauzolja a nézőket. 
Vágólapra másolva!

A hatrészes orosz sorozat Lermontov Korunk hőse című regényéből készült, amely egy korszak embertípusát, a "felesleges embert" jeleníti meg. A karakter másik alappéldája Goncsarov hőse, Oblomov, akinek a nevét hazájában már köznévként, a semmittevő, naplopó szinonimájaként is használják.

A felesleges ember eredetileg Anyegin utódjaként jelent meg az orosz irodalomban: egy jobb sorsra érdemes, tehetséges figura, aki azonban a társadalom hatására kiábrándulttá és tehetetlenné válik.

Ilyen ember a Korunk hőse központi alakja, Pecsorin is, aki a kaukázusi háború idején próbál boldogulni, párbajozik és nőkkel kacérkodik, minden különösebb meggyőződés nélkül. Élete egy gyógyfürdőben vesz új fordulatot, ahol épp sebesülését kezelteti: a kisvárosba érkezik ugyanis régi szerelme, Vera.

A sorozatban Pecsorint Igor Petrenko játssza, akit korábban a Carmen orosz feldolgozásában, legutóbb pedig a Farkasölő-ben láthattunk. A Korunk hőse első részét október 12-én 19.00-tól tekinthetjük meg, a további epizódokat pedig vasárnaponként ugyanebben az időpontban.