Vágó István: A tudás már nem tiszteletre méltó

Vágólapra másolva!
Az RTL-től a TV2-höz távozott tévés biztos volt benne, hogy volt csatornája mindent megtesz majd azért, hogy új kvíze ne legyen sikeres, de nem nagyon bánja a heti, erős ellenfelet, mert úgy látja, műsora, a Párbaj, a második héttől indul be igazán. Vágó elmondja, milyen a kapcsolata Vitrayval, Egri Jánossal, Rózsa Györggyel, és azt is elmeséli, hogy miért neheztel Sebestyén Balázsra. Szerinte nem Fábrynak való a Legyen ön is milliomos, mivel a Showder műsorvezetője nem figyel eléggé vendégeire.
Vágólapra másolva!

Egy sztori szerint első munkahelyén, egy gyógyszergyárban az volt a probléma, hogy túl sok regényt olvasott munkaidőben. Így volt?

- Én a Chinoinnál dolgoztam, de regényt soha nem olvastam. Minden egyebet igen, de akkoriban inkább nyelvkönyveket forgattam. Egyetem után a vállalatnál csak azért történhetett ilyesmi, mert nem láttak el elég munkával. A szocialista vállalatszervezésnek lehettem reprezentánsa, akit azért vettek fel, hogy a főnökök többet keressenek. Akkor bértömeg-gazdálkodás volt, minél több embernek volt alacsony fizetése, annál többet kerestek a főnökök. Ha adtak munkát, fél óra alatt el lehetett végezni: a Chinoinba reggel hétre jártam be, de kettőkor már nem voltam benn, nem volt munka.

Nem volt éles váltás a tévézés?

- Később a külkereskedelemben dolgoztam, akkor reggel és délután is nyelvórákat adtam, szinte mindennap. Ez nekem tetszett, így a váltás tényleg nem volt túl könnyű. Mexikóba küldtek volna kiküldetésre, ehelyett mentem a Magyar Televízióba.

Akkoriban és később négy ember foglalkozott vetélkedőkkel a képernyőn. Vitray, Vágó, Rózsa, Egri. Mondana három pályatársáról pár szót?

- Nem szívesen, mert nem tartom velük a kapcsolatot. Vitrayval mintha az elmúlt években javult volna a viszonyunk. Ha találkozunk, megkérdezi, hogy vagyok, miközben ő nem nagyon szokott érdeklődni más iránt. Amikor a főnököm volt, elromlott a viszonyunk, és ez évtizedekig tartott. Az ötvenéves MTV legfontosabb emberei közé viszont beválasztott Vitray, az már jó hangulatban zajlott. Kapcsolatunk hajnalán amúgy annyira jóban voltunk, hogy a meg nem valósult esküvőmön ő volt a felkért tanú. Az esküvő aztán nem jött létre.

Egri, Rózsa?

- Egri Jánossal azért nem voltam sohasem jó viszonyban, mert azt gondolta rólam, hogy a fő célom az ő kiszekírozása. Hogy ő miért gondolta így, azt nem tudom. Úgy tekintett rám, mint legveszélyesebb konkurenciájára. Rózsa Gyurival viszont nagyon jó volt a kapcsolatom sokáig, de aztán elromlott egy Milliomos-játék után. Megsértődött rám, sok minden miatt. Nem akarok ebbe belemenni, de azóta nem beszélünk egymással.

Ki döntött akkoriban, milyen vetélkedő megy képernyőre és mennyiért?

- Vitray. A pénzzel mi soha nem foglalkoztunk. Beadtunk egy műsorötletet, egy oldalon. Erre Vitray ráírta, hogy kell vagy nem kell, ha kellett, akkor ki kellett dolgozni a szinopszist. Az úgynevezett egyes törzslapot megkapta a gyártásvezető, tőlünk függetlenül kiállított egy kettes törzslapot. Úgy emlékszem, azt mi nem láttuk. A harmadik után mehetett adásba.

Az Álljunk meg egy szóra! vállalható ma?

- Voltak, akik nagyon haragudtak erre a műsorra, és az én látásmódom is sokat változott. Néhány ismétlés előtt rettegtem, pár éve, mikor újra adták, ám végül nem volt rá ok. Mi nem a nyelvhasználatot ütöttük, ennek ellenére ma már úgy látom, hogy a nyelvet nem kell ápolni, mert nem beteg. Változik: gazdagodik, szegényedik.

Csak a TV2 hívta 1997 körül?

- Peták elvtárs, illetve akkor már Peták úr rúgott ki a Magyar Televíziótól, mondván, hogy mivel magáncégnek dolgozom, mely az MTV-nek gyárt műsort, menjek át ahhoz a céghez. Ezt úgy hívták, hogy MTM, mely aztán a TV2 alapításában is benne volt, így én a TV2 alapítói közé tartozom. 1997 előtt hagytam el az MTV-t, tehát nem egy kereskedelmi televízió hívott, hanem egy gyártóval álltam kapcsolatban. Az MTM úgy tette be a lábát a Magyar Televízióba, hogy az egyes csatornán lévő intendáns 1994-1995 körül a műsoraimat megszüntette, és méltányosságból csináltak belőlem Szerencsekerék-szerkesztőt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Nem volt egy nagyon intellektuális játék.

- Úgy van, hát még a szerkesztése! De utána indult az MTM gyártásában a Mindent vagy semmit!, ugyancsak az MTV-re. Mikor elindult a TV2, akkor mindkét műsor átkerült oda, én is, de az MTM-mel szerződve. Annyira nem volt rövid kaland, mert 2000. január 1-jén igazoltam át az RTL-hez. Akkor már konkrétan a Milliomos-ra hívtak. 2000. február 29-én indult, nevezetes dátum, a szökőév miatt a nyolc év alatt két születésnapunk volt.

Ugorjunk egy nagyot! A Pókerarc körül érezhető volt, hogy generációváltás lesz az RTL-nél, de nem gondoltuk, hogy ennyire gyors. Sebestyén Balázs lett az RTL-nél A széf-fel a befutó, önt meg később nem foglalkoztatták.

- Kétségtelen, hogy magam is arra gondoltam, hogy a Pókerarc-cal Balázst be akarják vezetni mint az én utódomat. Én ezzel végtelenül egyetértettem. Egy kereskedelmi televíziónak elemi érdeke, hogy megtartsa a folyamatosságot: ha ők így gondolták, tudomásul veszem, támogatom. Nem hiszem, hogy a váltás generációs különbség volt. A nyolc és fél évet én is soknak éreztem a Milliomos-sal, és mást mondok: A széf-et nekem ajánlották fel, de én nem akartam. Úgy gondoltam, hogy egy rossz műsor. Ahogy Balázs csinálta, az már sokkal jobban tetszett, mint a külföldi megfelelője. Én nem úgy csináltam volna, ahogy ő, és lehet, hogy nem lett volna olyan sikeres. Abban a felfogásban, azokkal a kérdésekkel, ezt úgy kellett volna csinálni. Én azoktól a kérdésektől viszont megőrültem.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Sebestyén Balázzsal milyen a viszonya?

- Én aztán eljöttem az RTL-től, jóban voltunk, egészen addig, míg csináltak egy olyan Kalandra fal!-t, melyben mindketten Vágónak öltöztek. Ezzel semmi baj nem volt, helyesek voltak, a bulvársajtó által is felkapott egy mondaton kívül más kifogásom nem is lehetett. Hogy mi bántott? Azt mondta a Vadon Jani, a szünet előtt húsz másodperccel, hogy most kimegyünk a stúdióból, és levesszük ezt a ruhát, áporodott, naftalinszagot, amit Vágó magából áraszt. Ebből aztán az RTL és a Bors címlapot csinált, kiadta a csatorna a lapnak adás előtt. Az adás napján jelent meg a címlap, és én elvártam volna Balázstól, hogy erre felkészítsen. Ez nagyon rosszulesett, és ezt tetézte, hogy a Danubius rádióból felhívtak, hogy beszéljünk erről a dologról. De nem ő hívott, hanem egy szerkesztő. Ilyen nincs! Ő hívjon fel! Teheti, mert Balázsnak megvan az én számom. Innentől kezdve a fiatalembert én leírtam. De nem képernyőn, mert hiszem, hogy ő nagyon tehetséges.

Tavasszal már volt ajánlata a TV2-től?

- Nem mondhatok erre semmit. Amúgy én most sem dolgozom a TV2-nél, papíron.

Végül is a TV2 kihasználta, hogy nem foglalkoztatja nagyon az RTL, ezért elégedetlen.

- Nem volt sok munkám, valóban. A TV2 el akart indulni nyár végén, de fél évig én nem tehettem be a lábam sehova, így gyorsan kellett összerakni egy új műsort, és csak licenc jöhetett szóba. Úgy tudom, hogy a TV2-t érdekli az én saját fejlesztésű műsorom, de egy ilyen kidolgozására több idő kell. Amíg válság van, erre nem lehet számítani, mert egy ilyen mindig kockázatos befektetés. Egyéb műsorokról is beszélgettünk: szkeptikus-téma is szóba került.