Haláleset írta át a komédiát

Vágólapra másolva!
Itthon még nem látott szituációs komédiát vetít a Viasat3: a Pimaszok mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül ajánlható a műfaj kedvelőinek. A három évadot kapott vígjáték stábja a második évad elején egy tragédiával szembesült: 2003 szeptember 11-én meghalt a főszereplő, John Ritter.
Vágólapra másolva!

Az 8 Simple Rules... For Dating My Teenage Daughter, mely magyarul valamivel rövidebb címet kapott (Pimaszok), 2002 szeptembere és 2005 áprilisa közt futott az ABC-n, azaz nem egy ropogósan friss szériáról van szó - ennek ellenére a poénforrásokat eredményező helyzetek, a napi szituációk nem sokat változtak azóta: ugyanúgy aggódik egy rendes szülő, ha tizenéves lánya egy láthatóan semmirekellő pernahajderrel megy randira, és épp annyira kaparja a falat a derék apuka, ha a fruska semmibe veszi élettapasztalattal teli, és nyilvánvalóan praktikus tanácsait.

Az alaphelyzet nagyban emlékeztet az Egy rém rendes család-ra, és nem csak azért, mert az ott Peggy Bundy-t alakító Katey Sagal a családanya a detroiti famíliánál is (összehasonlíthatatlanul kevesebb sminkkel). Ebben a szitkomban is a tágas nappali a fő helyszín, kanapéval a helyiség közepén, persze a hálókhoz vezető lépcsőkkel. Némi különbség a nagy elődhöz képest, hogy itt három gyerek van, közülük kettő tinédzser lány, akikkel - mint tudjuk - általában nem könnyű kijönni, hiszen más értékekben hisznek, mint negyvenes apjuk.

Rögvest az első részben magára is marad az apa a lányokkal, akik közül az egyik bedől egy lókötő léhűtő kamasz szánalmasan gyenge csajozós dumájának, a másik pedig reménytelenül elmagányosodik és azt hiszi, hogy ő senkinek nem kell, senkinek nem fontos. Két ilyen szituációt kell megoldania Paulnak, aki egészen jól veszi az akadályokat. Az Egy rém rendes család-hasonlat itt véget is ér, hiszen jóval több az érzelgősség, a szentimentalizmus, a karakterek tényleg szeretik egymást, és a poénok sem annyira bántóak, sebzőek, mint a Bundy családban. Csinos szőke persze itt is van, de határozottan okosabb, mint Kelly Bundy - mondjuk őt nem nehéz túlszárnyalni szellemi téren.

A sorozat nyolc randizási szabálya később is felbukkant olyan animációs szériákban, mint az itthon, a Comedy Centralon látható Family Guy, vagy az American Dad, azaz Amerikai fater, mely épp mostanság mutatkozott be magyarul a TV6-on. A szitkom csoda, hogy ennyit késett nálunk, ugyanis már több tucat országban vetítették, így látták Új-Zélandon, az Egyesült Arab Emirátusokban, Pakisztánban és Indiában is.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Halál a komédiában

A W. Bruce Cameron könyve alapján írt szituációs komédia három évadot, 76 részt élt meg, és még azt is kiheverte valahogy, hogy az egyik főszereplő, az apát alakító, számtalan hollywoodi filmben látott John Ritter "aorta disszekcióban" (a főverőér fala szakadt át) meghalt a második évad elején. Az ő szomorú és hirtelen távozását egy dupla részben dolgozta fel a produkció, melynek már csak azért sem lehetett könnyű dolga, mert komédiáról van szó, nem drámáról - és nehéz ízlésesen belevinni a történetbe egy ilyesféle tragédiát.

Paul Hennessy alakítójának kiesése természetesen megrendítette a kollégákat és a szitkom híveit. A történetben a családapa egy bolti vásárlás közben esik össze, de ez még odébb van, hiszen itthon, csak az első évad első részénél járunk. A későbbiekben komolyabb szerepet kap még a kórházi nővért alakító Katey Sagal, aki az első epizódban csak pár percet kapott, illetve Martin Spanjers, a srác, akinek a pilotban csak néhány - felejthető - beszólása volt.