Vágólapra másolva!
2009-ben is számos rosszfiúval találkozhattunk a tévé képernyőjén, akik közül viszont nem mindegyiket tudtuk maradéktalanul utálni. Van, aki szerepe szerint gonosz, de stílusosan az, van, aki viccből szemét, és tényleg vicces: íme tíz sorozatkarakter, akik minden rossz tulajdonságuk ellenére is bevették magukat a nappalinkba.
Vágólapra másolva!

Jonas Hodges (Jon Voight), 24

Jonas Hodges nagy kaliberű gonoszember a 24 hetedik évadjában, illetve az ottani eseményeket bevezető tévéfilmben: a történet szerint egy fegyvermágnás, akit legalább egy valós figura is ihletett, jelesül a Hitler keze alá dolgozó Alfried Krupp. A karakternek a legendás színész, Jon Voight ad mélységet, aki - amellett, hogy Angelina Jolie édesapja - a hatvanas, hetvenes években olyan filmekben játszott, mint az Éjféli cowboy vagy a Hazatérés - előbbiért Oscar-díjra jelölték, utóbbiért meg is kapta az elismerést.

Forrás: Fox

----------------------------------

Benjamin Linus (Michael Emerson), Lost

A Lost-ból említhetnénk akár a zűrös előéletű Sawyert (vagy akár az egyre inkább lecsúszó Jacket) is, mi azonban inkább a remek manipulátort, Ben Linust emelnénk ki a sorozatból. Michael Emerson - eszelős fejével - olyan jól hozza a figurát, hogy 2007-ben az E! Online által meghirdetett Tater Tops szavazáson első helyet ért el, a legjobb rosszfiú kategóriájában - akkor olyan ellenfelei voltak, mint A szökés T-Bagjét alakító Robert Knepper vagy Zachary Quinto, aki Sylart játssza a Hősök-ben.

Forrás: ABC

----------------------------------

Sylar (Zachary Quinto), Hősök

Ha már szóba került, nem hagyjuk le a listáról a Gabriel Gray néven is ismert Sylart sem, aki úgy tud megalomániás szupergonosz lenni, hogy közben nem válik önmaga paródiájává - a sorozat viszont, amelyben szerepel, sajnos egyre inkább. Sylar egy különleges képességekkel rendelkező sorozatgyilkos, aki hasonló figurákra vadászik - eddig közel harminc karakter kiiktatása fűződik a nevéhez, akiknek képességeit mind meg is szerezte. Az őt játszó Zachary Quinto a 24 harmadik évadjában kapott még fontos szerepet.

Forrás: NBC

----------------------------------

Hank Moody (David Duchovny), Kaliforgia

A Kaliforgia cinikus, kiégett írója, aki az elszállt ihletet sok piával és még több szexszel igyekszik visszahozni - amúgy Charles Bukowski módjára, csak épp a rangsor nem stimmel, hisz Bukowskinál az ital mindig előnyt élvezett a nőkkel szemben. Moody legfőképp lazaságával hódít a nők körében, valamint azzal a tulajdonságával, hogy minden helyzetben azt teszi, amihez épp kedve van - persze ezzel csak rövid távú kapcsolatokat képes kialakítani. Karaktere olyannyira népszerű, hogy az Egyesült Államokban a (fiktív) könyvét is kiadták.

Forrás: Showtime

----------------------------------

Dr. Gregory House (Hugh Laurie), Doktor House

Nála sértőbb, cinikusabb orvost (vagy akár embert) nehezen tudnánk elképzelni: bár beszólásain jókat nevetgélünk otthon, a tévé előtt, a valós életben nemigen tudnánk elviselni egy napig sem. House-nak semmi sem szent, sőt jó érzékkel tapogatja ki az ember gyenge pontját, hogy aztán a legfájóbb módon tudja támadni. Persze a szíve mélyén egy magányos, szeretetéhes ember, akit így többen kedvelnek, szakmai zsenije miatt pedig még többen tisztelnek a kórházban.

ForrA!s: Fox

----------------------------------

Barney Stinson (Neal Patrick Harris), Így jártam anyátokkal

Az Így jártam anyátokkal talán legjobban eltalált figurája: igazi nagydumás, aki egy jó poénért vagy egy jó nőért az anyját is eladná - jókat nevethetünk tehát rajta, de House-hoz hasonlóan nehezen viselnénk el az életben. Barney-nak mindig csak a dugáson jár az esze, még arra is képes, hogy - megszegve a Tesó kódex egyik legfontosabb szabályát - lefektesse legjobb barátja nagy szerelmét, Robint. A figurát alakító Neal Patrick Harris színészi kvalitását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy úgy játssza el a világ legnagyobb nőcsábászát, hogy ő maga közben homoszexuális.

ForrA!s: Comedy Central

----------------------------------

Dave Williams (Neal McDonough), Született feleségek

Dave Williams karaktere az ötödik évad elején tűnt fel a Lila Akác közben Edie férjeként: ekkor még kifejezetten szimpatikusnak ábrázolták az alkotók, bár furcsán átható tekintete, marcona alakja - és a tény, hogy a Született feleségek-ben előbb-utóbb mindenkiről kiderül valami sötét titok - már ekkor gyanússá tette a nézők szemében. Aztán hiába is haverkodott a szomszéd férfiakkal (még zenekart is alapítottak), egyre inkább arra utaltak a jelek, hogy a bosszúvágy hozta a kertvárosba.

ForrA!s: ABC

----------------------------------

Berényi Miklós (Szőke Zoltán), Barátok közt

A magyar ember Jockey Ewingja, aki a legendás Dallas-hőshöz hasonlóan igen kemény kézzel vezeti a családi vállalkozást, csak épp az olajbiznisz helyett az építőiparban keresi a kenyerét. A cég érdekében semmilyen piszkos ügylettől nem riad vissza, előfordul, hogy saját sógornőjét is elraboltatja. Miki karakterét aztán egy szörnyű betegség tette árnyaltabbá - mint ahogy a szappanopera másik rosszfiúja, a Rékasi Károly által játszott Bartha Zsolt is kicsit más színben tűnik fel, mióta az apaságot gyakorolja.

rtlklub.sajtoklub.tv/Klinszky Gábor

----------------------------------

Eric Cartman, South Park

Listánkba az élő szereplőkön kívül beszuszakoltunk két rajzfilmfigurát is, akik szintúgy megérik a pénzüket: közülük az első Eric Cartman, a South Park gyereke - vagyis a "dagadt köcsög", ahogyan akkor hívnánk, ha magunk is az osztálytársai közé tartoznánk. Cartmannek semmi sem szent, de a legjobban talán zsidózni szeret, amit rendre ki is élhet Kyle-on. Célja elérése érdekében semmitől sem riad vissza, többször előfordul, hogy elárulja a barátait - a legrosszabb benne az, hogy eközben igen simulékony, gyakorlatilag bármilyen szerepet képes magára ölteni.

Forrás: South Park Studios

----------------------------------

Stewie Griffin, Family Guy

Energikus kis gazfickó, aki csecsemő létére kenterben veri a legmarconább alakokat is - legalábbis gonoszság tekintetében: elsődleges célpontja ugyanis a saját anyja (születését is "a méhből való szökés"-ként definiálja), akit minden lehetséges eszközzel megpróbál likvidálni. Ezután jöhet csak a brokkoli elleni harc vagy akár a világuralom megszerzése - attól függ, épp mi pattan ki Stewie nagy tojásfejéből.

Forrás: Fox