Megszűnik a Mónika show

Vágólapra másolva!
A csatorna hivatalos közlése szerint március 31-én leforgatta az RTL Klub az utolsó Móniká-t: kilenc év után megszűnik az egyre gyengébb nézettséget szállító, az ORTT által többször büntetett műsor.
Vágólapra másolva!

"Tegnap, március 31-én volt az utolsó felvétel, de a tévézők tavasszal még láthatják a műsort. Erdélyi Mónika nem távozik, az RTL Klub számít rá" - mondta az [origo] kérdésére Keresztes Nikolett, a csatorna kommunikációs menedzsere.

Az ORTT által többször is büntetett műsor kilenc évig futott, műsorsávjában - önismétlő témái ellenére - sokáig legyőzhetetlen volt. 2001 májusában indult, ősztől pedig már verte a TV2 műsorait abban a sávban, így előbb több telenovella (Lucecita, Fiorella, Szeretni beindulásig stb.) kapott ki nézettségben, majd Liptai jött, de a Claudia című talkshow sem volt elég acélos. A Melrose Place sem volt érdekesebb, mint az RTL-es családi perpatvarok, de Yago, majd Katalin bírónő is hiába próbálkozott.

2003 őszére végre lett ellenfél, Betty, a csúnya lány szorongatta, győzte le, és a Bűbájos boszorkák is megverte többször Móniká-t 2005-ben, de ezek elfogytak, és folytatódott a diadalmenet. Vert mezőnyben a Smallville, a Jóbarátok, a Hetedik mennyország, a Lisa csak egy van, az Everwood. Doktor House és Született feleségek ismétlések is mentek ellene, hiába, ahogy Monk vagy az NCIS korábbi epizódjai miatt sem kattintott át sok százezer ember, ahogy a Cápák című vetélkedőt is verte az RTL-es talkshow.

rtl sajtóklub

Az utolsó forgatás napján, a délutáni sávban Joshi Bharat a kereskedelmi célcsoportban 23,4 százalékos közönségaránnyal ment, Mónika a tévé előtt ülő, ötven alatti nézőknek csak 12,2 százalékát tudta lekötni. Egy nappal korábban, március 30-án is nyert a Tv2-féle műsor, Joshi Bharat akkor 19, Mónika pedig 16 százalékon állt. A gyártási költségekhez képest tehát alacsony volt a nézettség, túl sok volt az ORTT-figyelmeztetés is, így más, költségcsökkentő megoldások mellett logikus lépés a műsor megszűntetése.

Jóri András adatvédelmi ombudsman 2010 februárjában vizsgálta az két említett beszélgetős műsort, és arra a megállapításra jutott, hogy a szereplők sokszor csak a felvételen szembesültek azzal, hogy ki a beszélgetőpartnerük és mi a téma, szerződésük miatt pedig kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, és megalázó bánásmódban volt részük, miközben a produkcióban gyakran egészségi állapotukról, kóros szenvedélyükről, ideológiai nézeteikről vagy szexuális életükről szóló információk is elhangzottak. Erről bővebben itt olvashat.