Ötszázan kerültek a Megasztár-zsűri elé

Vágólapra másolva!
Május 1-jén előjátékkal indítja az ötödik Megasztár-t a Tv2: a három casting-adás jócskán megelőzi a valódi rajtot, mivel még nyáron is toboroznak. A nagy kérdésre, hogy mely formátum, a bejáratott Megasztár vagy a sok tízmillióért előre beharangozott X-Faktor nyeri az őszt, már szeptemberben megkapjuk a választ.
Vágólapra másolva!

Március 2-án és 3-án kezdődött az első forgatási etap a Megasztár-nál, április 25. és 28. közt pedig megvolt a második szakasz is, amelybe már bekapcsolódott a négytagú zsűri is. A képernyőn május 1-jén és utána még két szombaton casting-adást láthatnak az odakapcsolók, a promóció szerint "lesznek őrültek, sok humor, de feltűnik egy-két nagy tehetség is", ahogy ezt már a zenei tehetségkutató elején megszokhattuk. Az Eszenyi Enikő, Presser Gábor, Friderikusz Sándor és Mester Tamás alkotta zsűri ötszáz próbálkozót nézett meg, de lesznek még újabb körök, hiszen a csatorna roadshow-nak hívott szereplőválogatást tart a nyáron, több helyszínen, azaz lehet jelentkezni. Az internetre eddig kitett videókból már látszik, hogy idén is lesznek érdekes színfoltok, haverok által tehetségesnek hazudott, az angol nyelvvel erősen hadilábon álló ifjak, és feltűnően hiányos fogazattal rendelkező, hangi adottságok tekintetében felettébb rosszul álló, magyar szöveget sem ismerő exhibicionisták a közeli búfelejtőkből.

Presser szerint nincs biztos recept a sikerre. "Vegyes az anyag. Vannak nagyon jók és nagyon gyengék. Nem nagyon követtem a negyedik Megasztár-t, de nem is hiszem, hogy ez számítana. Valakiből akkor lesz megasztár, ha azt csinálnak belőle, és ennek van egy televíziós folyamata. Akik Magyarországon megasztárok, azok csak itthon megasztárok. A mi sztárjaink kicsi sztárok. Sok ember annak ellenére nem tud befutni, hogy zenei tehetsége megvan, de más adottságai nincsenek. Nincs erre recept - akkor könnyebb is lenne ezt csinálni" - mondta az Aktív-nak.

Várnak, majd egyszerre indulnak

Az RTL Klub szombatonként olyan akció-vígjátékokkal próbálkozik, mint a Csúcsformában 2. vagy a Nekem 8: lehet, hogy egy kreatívan, merészen felépített, ügyesen castingolt és a mostaninál ötletesebben reklámozott, két évet pihentetett Megasztár tavasszal sorra nyerte volna a szombat estéket a Tv2-nek, ehelyett a valódi rajt csak nyár végén lesz, amikor komoly ellenfél is ringbe száll. Mivel a két csatorna figyeli egymás terveit, könnyen lehet, hogy ugyanazon a napon rajtol majd az RTL-es X-Faktor és a mostani, három selejtező után komolyabb fázisba jutó Megasztár.

A Tv2 mégsem startolt el már idén tavasszal, ennek pedig oka az, hogy eleve a nagy kereskedelmi tévék őszre teszik a költségesebb show-kat (Sztárok a jégen, Celeb vagyok, Csillag születik), hiszen a karácsony előtti hónapokban lényegesen több a reklámköltés, mint tavasszal vagy nyáron, ráadásul egy borongós, őszi estén többen ülnek a képernyő előtt, mint egy szép tavaszi napon. Ősszel kell maximalizálni a nézőszámot, így lehet csúcsbevételre szert tenni.

Az RTL szokatlanul intenzíven reklámozta az X-Faktor-t, jóformán nem lehetett kinyitni hetilapot, magazint anélkül, hogy egy hatalamas, kétoldalas, piros X ne ugrott volna elő: kérdésünkre összeget ugyan nem mondtak a csatornánál, de bevallották, hogy ennyivel egy műsor rajtja előtt, ennyi pénzt még nem költött az RTL Klub önpromóra. Ennek egy célja volt, a programigazgatóság nem pusztán ismertté akarta tenni a frissen bevezetett márkát, hanem egyszerűen mindenki által ismertté kívánta tenni azt. Az, hogy milyen karakterekkel, és ami legalább ilyen fontos, milyen zsűrivel kerül a képernyőre az X-Faktor hatással lesz a Megasztár-ra is, mert könnyen lehet, hogy októberre a gyengébben szereplő zenés show-t a csatornája kimenekíti péntekre az elvesztett, szombati sávból - két dudás nem fér meg egy csárdában.