Időben vagyunk - emlékezetes időutazók a tévéből

Tru Calling - Az őrangyal
Vágólapra másolva!
A Duna Tv-n márciusban indult az Élet a Marson című sorozat, amelyben egy jelenkori zsaru egyszer csak a hetvenes években találja magát. Az ősz nagy dobása lehet a Steven Spielberg produceri közreműködésével megvalósuló Terra Nova, amely egy jövőbeli családról szól, amely áttelepül a földtörténeti középkorba, a dinoszauruszok idejébe. Az időutazás más szériákban is kedvelt téma, sokan látogattak már meg más korokat - íme tíz példa.
Vágólapra másolva!

Élet a Marson

A Duna Tv frissen indult sorozatában Sam Tyler rendőr egy baleset után kerül vissza 2006-ból 1973-ba. Először maga sem tudja, hogy csak képzelődik, vagy utazott az időben, de miután sehogy sem jut vissza saját korába, állást vállal a rendőrségnél. Módszerei természetesen teljesen mások, mint a kollégáié, amiből számos bonyodalom adódik - közben igyekszik a saját ügyét is megoldani. A szériából a brit eredeti után amerikai remake is készült.

Quantum Leap - Az időutazó

Dr. Sam Beckettből egy félresikerült kísérlet eredményeként válik időutazó, aki ráadásul csakis más emberek testébe tud belebújni a különböző korokban - a nézők ugyan mindig ugyanazt a színészt (Scott Bakulát) látják, de a tükörből már egy másik arc néz vissza rá. A férfi persze nem véletlenül kerül éppen egy bizonyos testbe, minden részben meg kell oldania valamilyen problémát, amelyben jelenkori barátja, a hologram formájában jelentkező Al segít neki.

Sliders

A Sliders esetében nem hagyományos időutazásról van szó, hisz a szereplők nem az időben, hanem párhuzamos univerzumok között utazgatnak - ezek között azonban több olyan akad, amely a múltra vagy a jövőre emlékeztet. Előfordul, hogy a csapatot dinoszauruszok fogadják, vagy éppen egy olyan világba kerülnek, ahol még vadnyugati viszonyok uralkodnak. A csúszások teljesen véletlenszerűek, a szereplők sosem tudják előre, hova kerülnek, csak azt, hogy egy adott helyen mennyi ideig maradhatnak.

Ki vagy, Doki?

Magyarországon kevéssé népszerű, a brit popkultúrának viszont szerves része az 1963-ban indult Doctor Who, amely a Guinness Rekordok könyvé-be is bekerült mint a leghosszabb ideje műsoron levő sci-fi sorozat. Főszereplője, a Doktor, egyike az Idő Urainak, aki TARDIS nevű időgépével utazgat a különféle korok között, hogy megmentse a bajba jutottakat. A főhős néha regenerálódik, ilyenkor új testet és más személyiséget kap (új színész is játssza), de az emlékei megmaradnak.

Lost

A misztikus történetben a lehető leghihetetlenebb rejtélyek és csavarok (vagy ha úgy tetszik, blöffök) várták a nézőket, miért éppen az időutazás maradt volna ki? Igaz, a készítők egy ideig kifejezetten mondogatták, hogy sorozatukba soha nem fogják beépíteni az időutazás témáját, de nem ez volt az első alkalom, hogy (valószínűleg tudatosan) átverték a nézőket. A főszereplők így nemcsak hogy időutazáson vesznek részt, de sorozatban várják őket a kiszámíthatatlan időugrások.



Quantum Leap - Az időutazó

Tru Calling - Az őrangyal

Talán az egyetlen női időutazó Tru Davis, aki anyai ágon örökölte azt a képességét, hogy képes visszatekerni egy-egy napját. A lány a hullaházban tölti orvosi gyakorlatát, és amikor az erőszakos halált haltak segítséget kérnek tőle, egyszerűen visszapörgeti a napját - ezután már csak az a dolga, hogy megtalálja és megmentse azokat, akik aznap halnának meg. Előbb-utóbb családtagjainak, barátainak, sőt saját magának is segítenie kell, miközben felbukkan egy ellenfél, a halált hozó Jack is.

A kiválasztott - Az amerikai látnok

A kiválasztott - Az amerikai látnok története nagyban hasonlít a Tru Calling-éra, hisz hőse, Gary Hobson ugyanúgy az emberek megmentését tűzte ki céljául, és erre ugyanúgy egyetlen napja van. Ő maga ugyan nem utazik az időben, de - egy titokzatos macska feltűnésével - minden reggel megkapja a másnapi újságot. Miközben sorra menti meg a leendő áldozatokat, a kísértéssel is harcolnia kell, hogy ne a saját érdekét tartsa szem előtt, és ne kezdjen el, mondjuk, lottózni.

Időlabirintus

A nyolcvanas évek brit gyereksorozata, amely nem teljes egészében, de itthon is ment annak idején: ebben pár gyerek utazgat a különböző korok között, hogy - egy öreg varázsló, Rothgo megbízására - megtalálja a Nídus nevű mágikus tárgyat, amely az öreg életét is meg tudja menteni. A Nídus megtalálásában egy gonosz varázslónő, Belor akadályozza a gyerekeket, akik aztán ma már viccesnek ható trükkfelvétellel, a levegőben futva menekülnek előle más korokba.



Tru Calling - Az őrangyal

Időzsaru

Jean-Claude Van Damme azonos című, 1994-es mozifilmjéből három évvel később készült sorozat, amelyben a belga színész helyett már Ted King játszotta a főszerepet. A történet nagyjából ugyanaz, mint a filmben: a címbeli zsaru, Jack Logan azért utazik vissza az időben, hogy megakadályozzon nagyobb - és a jövőbeli eseményekre is hatással lévő - bűntényeket. Az epizodikus történetek mellett van egy több epizódon átívelő szál is, amely szerint Logan hosszasan üldöz egy időszökevényt.

Terra Nova

Még nem készült el, de igen izgalmasnak és látványosnak ígérkezik a Steven Spielberg produceri közreműködésével megvalósuló Terra Nova. A szeptemberben bemutatkozó széria egy jövőbeli családról szól, amely áttelepül a földtörténeti középkorba, a dinoszauruszok idejébe, ezzel próbálva kijavítani azokat a hibákat, amelyek a Föld túlnépesedéséhez és szennyezettségéhez vezetnek. A Jurassic Park és az Avatar ötvözetének tűnő projektről itt írtunk bővebben.