Nyolcmillió néző sem elég: 2011 elkaszált tévésorozatai

Vágólapra másolva!
Tavasszal, májusban nagy a mozgás az amerikai sorozatiparban: sorra jelentik be a nagyobb csatornák az újonnan berendelt és a búcsúzó szériákat. Olyanok nem térnek vissza ősztől, mint a Testvérek, a Smallville, a Médium, a Hazudj, ha tudsz, jönnek helyükre az újabbak. Volt olyan sorozat, amely jól hozott, de drága volt, a legtöbb azonban csalódást keltő nézettséggel ment, így nem kapott több türelmet.
Vágólapra másolva!

Májusban sorra jelentik be a nagy amerikai csatornák, mely új pilotokban láttak elég fantáziát, melyikből lesz sorozat - ugyanakkor korábbi szériáik egy részét el kell kaszálniuk, hogy legyen hely az újaknak, amelyek talán több nézőt, több hirdetőt hoznak ugyanazon műsorsávban. Hogy mennyire szeretik az adott sorozatot Európában vagy Dél-Amerikában, az édesmindegy a megrendelőnek - csak az amerikai nézettség dönt arról, kapunk-e Doktor House-t például 2013-ban is (valószínűleg nem).

Maradva az idei évnél: nem tér vissza 2011 őszén Christan Slater Breaking In című komédiasorozata, sem a The Chicago Code, amelynek 7,5 millió nézője volt átlagban. Mint korábban megírtuk, nem kapott folytatást két olyan sorozat sem, amely itthon az RTL Klubon látható: a három évadot megért, Tim Roth főszereplésével készült Hazudj, ha tudsz legutóbb hétmillió, a Tökéletes célpont bő nyolcmillió tévézőt érdekelt az USA-ban, de ez sem volt elegendő a túléléshez. Itthon a tévézők körében kevésbé, a letöltők közt inkább ismert a Running Wilde, a Traffic Light, a Shit! My Dad Says is megszűnt 2011-ben.

Mivel hatalmas pénzekről van szó, és huzamosan nem tarthatók képernyőn reménytelen alkotások, az amerikai csatornák jóval türelmetlenebbek, mint több európai tévé. Akadtak olyan sorozatok, amelyek nem nem jutott több hónap a bizonyításra: a Chaos csak háromepizódnyi türelmet kapott (pedig szerepelt benne Freddy Rodriguez, a Sírhant művek Ricója), a My Generation-t két rész után tüntették el, és csak négy epizódot kapott a Maura Tierney-féle The Whole Truth.

Ezek búcsújánál fájdalmasabb lehet a Magyarországon is járt és felettébb jó fejnek bizonyult Jerry O'Connell-lel és Jim Belushival felálló Jog/Ászok korai búcsúja: ennek epizódszámát előbb 18-ra csökkentették, de a CBS-nek a nyolcmilliós átlag nem volt meggyőző, így az AXN sem vetíti örökké a jogi dramedyt. Előbbi színész Budapesten járt, mi is kérdeztünk tőle ezt-azt: válaszait, érdekes sztorijait itt olvashatja.

5,1 millió nézővel búcsúzott a romantikus komédiák közt indult Mad Love, hiába volt ott a főszereplők közt az Amerikai pite sztárja, Jason Biggs vagy Sarah Chalke a Dokik-ból, az Így jártam anyátokkal című sorozatból. A Better With You, párkapcsolatokra építő szituációs komédiát az ABC kaszálta el május 11-én. Nagynevű, elismert producerek kísérletei is buktak a 2010-2011-es szezonban, J. J. Abrams (Alias, Lost) Undercovers című sorozata (a képen) sem kap folytatást.

Forrás: [origo]

A Médium is a 2010-2011-es tévés évadban ért véget, ennek hírét azonban már tavaly novemberben bejelentette a CBS. Nem csak Patricia Arquette sorozata múlt ki idén hosszabb idő után, a Testvérek-nek sem lesz folytatása ősztől, öt évad után búcsúzik. Az ABC ugyan tett kísérletet, hogy megmentse, de a 8,2 milliós átlag nem volt elég a költségekhez képest (Calista Flockhart, Rob Lowe és Rachel Griffiths is szerepelt az itthon is vetített szériában).

És ezzel még nincs vége a feketelistának: az elhullottak közt a rendőrös Detroit 1-8-7, amelyet hatmillió követője sem tudott megmenteni, elbukott első - és így utolsó - évadjában az amúgy viccesnek tartott Jóbarátok-sztár, Matthew Perry új próbálkozása is, a Mr. Sunshine (a színész nem sokkal a hír után bejelentette, hogy hosszabb elvonókúrára megy).

A sci-fik hívei is boldogtalanok lehetnek a különleges képességekkel rendelkező emberekről szóló No Ordinary Family (a képen) kaszája miatt: a Kemény zsaruk-ból ismert Micheal Chiklis és a Buffy-ban, az Angel-ben és a Dexter-ben is látott Julie Benz sem segített. Ugyancsak sci-fi volt a V című (remake) sorozat is, amelynek már első évadja sem hozta a megfelelő számokat, de akkor még visszahozták agonizálni - de másodjára már nem volt kegyelem. Az űrlényekről, akik bravúrosan letornázták nézettségüket 14 millióról 5,5-re, itt olvashat többet. Nagyjából az előbbieket kedvelő célcsoportnak találhatták ki a The Cape című szériát is, amely már a premiernél sem brillírozott, így márciusban már kereshettek új munkát a benne szereplő színészek.

Az NBC-féle Chase a csinos Kelli Giddish jelenléte ellenére indulása után nem sokkal már bukott, ahogy a Lost-nézőknek szánt pótlék, a The Event vagy a Law & Order: Los Angeles, az Outlaw is. Öt évad viszont sikernek számít, ennyit élt a Friday Night Lights - Tiszta szívvel foci. Ünnepelt széria volt a Smallville is, amely tíz év után ért véget: májusi fináléját hárommillióan nézték a négy nagy tévécsatorna mellett kicsinek számító CW-n, ami elegáns, szép búcsút jelentett.