A képernyőn is havazik: sorozatok télire

Vágólapra másolva!
A jelenlegihez hasonló hóhelyzet nálunk nem túl gyakori, számos sorozatszereplő van viszont, akinek a jég, a fagy már-már természetes közege. Alaszkába száműzött New York-i doki, megcsömörlött pszichológusnő vagy kanadai hegyivadász: íme pár karakter a "téli" szériákból - amelyeket alkalomadtán újra is nézhetünk, ha már úgysem nagyon mozdulunk ki a lakásból.
Vágólapra másolva!

Miért éppen Alaszka?

Hó és jég témájában megkerülhetetlen klasszikus a Miért éppen Alaszka?, amely természetesen a címbeli helyszínen, többnyire méteres hóban, súlyos mínuszokban játszódik. Az eredetileg 1990 és 1995 között futott széria hőse a New Yorkban végzett dr. Joel Fleischman, aki imádott metropolisza helyett az álmos alaszkai kisvárosban, Cicelyben jut praxishoz. Folyamatosan kapálódzik sorsa ellen, de aztán egyre inkább megkedveli az itt lakókat - különösen a vadóc női pilótát, Maggie-t. A párszáz fős településen állandóan történik valami, a Tégla nevű kocsma, valamint a konzervatív ex-űrhajós és a szabadszellemű hippi által irányított helyi rádió pedig állandó szórakozási lehetőséget nyújt a lakóknak. A sorozatot kétségkívül a remek karakterek és az őket alakító színészek vitték előre, akiknek utóéletéről a húszéves évforduló alkalmából írtunk bővebben.

--------------------------

A férfi fán terem

Szintén Alaszkában játszódik A férfi fán terem, amelynek stílusa, hangulata emlékeztet is a Miért éppen Alaszká?-éra. Az Anne Heche főszereplésévél készült sorozat egy párkapcsolati tanácsadó, Marin Frist történetét mutatja be, aki épp csak saját kapcsolatát nem tudja megmenteni - kiderül, hogy vőlegénye megcsalja -, így Alaszkába megy, hogy kicsit egyedül legyen és felejtsen. Terve azonban kezdettől fogva kudarcra van ítélve, tekintve, hogy a zord észak tele van facér férfiakkal - akik közül többen azonnal elkezdenek érdeklődni a csinos jövevény iránt. Programokban a - Cicelyhez hasonlóan szintén - kitalált Elmo városkában sincs hiány, bár a férfiak többnyire jól elvannak azzal, hogy lékhorgászat címén órákat ücsörögnek a befagyott víz mellett. A központi férfi alakot, Jack Slatteryt játszó James Tupper egy interjúban el is mondta a Daily Newsnak, szerepéből azt tanulta meg leginkább, hogy "ha egy férfinak gondja van, akkor elmegy horgászni".

--------------------------

Everwood

Hasonló kisvárosi történet az Everwood is, ahol a címbeli település egy völgyben, hófödte hegycsúcsok között fekszik - a történet szerint Coloradóban, a forgatási helyszínek között viszont Salt Lake City és a kanadai Calgary is szerepelt. A sztori erősen emlékeztet a Miért éppen Alaszká?-éra, hasonlóképp egy orvosról, dr. Andy Brownról szól, aki menő manhattani munkahelyét hagyja ott a havas vidékért - igaz, ő önszántából dönt így, miután új életet akar kezdeni felesége halála után. A főhőssel tart kislánya és kamasz fia is, akik szintén próbálnak megbarátkozni új környezetükkel és az ott élő emberekkel. Az alaphelyzet itt inkább drámai és romantikus fordulatokat hoz, így a stílus egészen más, mint Fleischman doki kalandjainál.

--------------------------

Fraser és a farkas

A kulturális különbségeken alapul a Fraser és a farkas fő konfliktusa is, amely nem a két címbeli szereplő között, hanem Fraser, a kanadai hegyivadász és Ray Vecchio, a chicagói zsaru között bontakozik ki. A két férfi egy titokzatos gyilkossági ügyben kezd el együtt nyomozni, de igen nehezen barátkoznak meg a másik természetével: előbbi a hegyek fia, igazi hallgatag, magának való alak, utóbbi pedig a nagyváros szülötte, ravasz fickó, aki sajátosan értelmezi a szabályokat. Munkájukat Fraser félig farkas kutyája, a teljesen süket Diefenbaker segíti, a hátteret pedig a kanadai hegyek hóval borított világa adja.

--------------------------

Trónok harca

Bár a történetnek helyet adó Westeros Hét Királyságának csak északi részén van örökké tél, a fantasysorozatot nem hagyhattuk ki az összeállításból - főleg, hogy a magyar időjárási előrejelzéshez kapcsolódva internetes poén is született a Stark-ház jelmondatából, ami egyszersmind az első epizód címe is. "Közeleg a tél" - tartja a mottó, ami természetesen nem csak az évszakok váltakozására utal, mélyebb tartalma is van. A sorozat több szereplőjével és alkotójával készítettünk interjút, Sean Bean itt, Emilia Clarke itt, Peter Dinklage pedig itt nyilatkozott, és a széria két készítője, valamint az eredeti könyvek írója is mesélt az [origo]-nak munkájáról.

HBO