Szürreális performansszal vezette be új korszakát az MTVA

m1 logó landart
Vágólapra másolva!
Élő halat is dobtunk akváriumba, mielőtt megtudtuk, mire készül az MTVA: a július 27-i arculatváltással a szervezethez tartozó minden tévécsatorna és rádióadó, valamint az MTI is új logót kap, a közmédiából pedig - Böröcz István vezérigazgató ígérete szerint - közösségi média lesz. 
Vágólapra másolva!

Az MTVA ma délelőttig teljes titokban tartotta, hogy arculatváltásra készül, majd egy szürreális sajtótájékoztató keretében mutatta be az újításokat. Mintha egy spiritiszta szeánszba csöppentünk volna: az UV fénnyel megvilágított teremben tetőtől talpig fehérbe öltözött hoszteszek kísértek a fehér kanapékhoz, majd a kezünkbe adtak egy vízzel teli kancsót, amelyben egy hal úszkált. Kis idő múlva aztán lelepleztek egy óriási akváriumot is, amelybe mindenkinek bele kellett öntenie a kancsó tartalmát.

MTVA

Böröcz István az új logókkal

A kis performansz valószínűleg az MTVA jelenlegi legfőbb törekvését hivatott szimbolizálni: azt, hogy a közmédia közösségi médiává váljon, vagyis a nézőket ne csak kiszolgálja, de partnerként be is vonja. "Egy innovatív megoldással valamennyi nézőnk szereplőjévé válhat műsorainknak, vagyis a televíziózás közösségi cselekvéssé válik. A közmédiában egy közösség alkotó személyiségének tekintjük a nézőt. Arra fogunk törekedni, hogy az internet, a webkettő és az applikációk világával a fiatalokat is elérjük. Olyan tartalmat állítunk elő és juttatunk el a fiatalokhoz, amelyek alakításában személy szerint rájuk is számítunk. Milliók érezhetik meg, hogy a televízió nem tőlük távol létezik, hanem velük együtt válik teljessé. Ez a mi missziónk, a közösségi televíziózás és rádiózás megteremtése" - mondta Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója.

MTVA

Az m1 új logója a természetben

Az "innovatív megoldás"-ról egyelőre nem sok konkrétumot tudtunk meg, megismerhettük azonban az MTVA-hoz tartozó médiumok új logóit: a másfél éves tervezés eredménye pár kör lett, amelyekben különböző színű és elrendezésű vonalak láthatók. A közmédia szerint ezek nem csupán jelek, komoly filozófia áll mögöttük: "Az arculatot egy letisztult képi világ jellemzi, amely a természetből indul és mindennapjainkból is merít. A négy őselem - a tűz, a víz, a föld, a levegő - , vagyis az élet jelenik meg a szimbólumokban. A logók alapja a kör. Ez az ősi, szakrális jel a végtelen egység, a folyamatosság, a teljesség szimbólumaként évezredek óta jelen van az egyetemes emberi kultúrában" - áll az MTVA közleményében.

A logókból nagyméretű másolatok, úgynevezett LandArt elemek is készültek, melyeket természetes környezetben örökítettek meg az ország különböző tájain. "Az így készült felvételeken tisztán, változtatás vagy beavatkozás nélkül van jelen a négy őselem, amely az új logórendszer alapja" - mondta Böröcz István. A logókat megnézheti itt!