Tizenhétből semmi - az Emmy-díjak legnagyobb buktái

mad men
Vágólapra másolva!
A vasárnapi, 64. Emmy-díjátadó legnagyobb vesztese kétségkívül a Mad Men - Reklámőrültek volt, amely az elmúlt négy évben minden alkalommal megkapta a legjobb drámai sorozatnak járó szobrot, idén azonban tizenhét jelöléséből egyet sem tudott beváltani. A széria ezzel negatív rekordot is döntött, de azért az Emmy történetében korábban is voltak óriási bukták.
Vágólapra másolva!

A múlt héten a legtöbben még inkább arra fogadtak volna, hogy a Mad Men - Reklámőrültek pozitív rekordot dönt, hisz ha idén is megkapja a legjobb drámai sorozat díját, akkor az első olyan sorozat lehetett volna, amely zsinórban ötször nyert a kategóriában. Ehelyett a széria a tizenhét jelölésből egyet sem tudott beváltani, így meg kell elégednie az egymást követő négy győzelemmel, ameddig viszont Az elnök emberei és a Zsarublues is eljutott korábban.

Valamiféle rekordot azonban így is sikerült megdöntenie a Mad Men - Reklámőrültek-nek - még ha a készítők ennek valószínűleg nem örülnek olyan nagyon -, hisz nem akadt még olyan sorozat, amely egy adott évben úgy nem kapott egy díjat sem, hogy ennyiszer jelölték. Hasonló azért esett már meg 1993-ban és 1997-ben is: előbb a Miért éppen Alaszka?, majd a The Larry Sanders Show futott jókora lukra, hisz mindkét sorozatot tizenhat kategóriában jelölték, a készítőknek azonban mindkét alkalommal üres kézzel kellett távozniuk.

AMC

Negatív rekordot döntött a Mad Men - Reklámőrültek

A két sorozat közül a Miért éppen Alaszka? valamivel szerencsésebb volt, miután 1992-ben még hat Emmyt kapott, köztük a legjobb drámai sorozat díját - ami valahol azért különös, ismerve a széria inkább vígjátékba hajló, vagy legalábbis sokszor komikus hangulatát. A széria 1994-ben is hozzájutott még egy Emmyhez, a Golden Globe-ot pedig kétszer is megkapta a legjobb tévésorozat kategóriájában.

A The Larry Sanders Show-t már sokkal inkább mellőzték az Emmy odaítélői, hiába is vonultatott fel rengeteg vendégszereplőt - az ominózus évben például David Duchovny és Ellen DeGeneres is a jelöltek között volt. A produkció 1993-tól 1995-ig egyetlen Emmy-díjat sem tudott bezsebelni, pedig a három évben összesen tizennyolcszor jelölték - 1996-ban is csak az egyik mellékszereplő, Rip Torn vihette haza a díjat, pedig a show akkor tizenegy másik kategóriában is esélyes volt.

Az abszolút vesztes a sci-fi műfaja

Ha csak az Emmy-díjak történetét nézzük, talán a három fenti sorozatnál is rosszabbul járt a Dinasztia, a soha egyetlen Emmyt sem nyert szériák közül ugyanis ezt jelölték a legtöbbször, szám szerint huszonnégyszer - legalábbis ez áll a Variety témába vágó gyűjtésében, az IMDb-n viszont az szerepel, hogy 1984-ben legalább a jelmeztervező, Nolan Miller hazavihetett egy árva díjat. Akárhogy is, az sem a legjobb eredmény, ha huszonnégyből csak egy jön össze, pláne, hogy az is technikai díj, nem a főkategóriák valamelyikére vonatkozik.

Hasonlóképp mellőzte például az Emmy-bizottság a kilenc évadot megért Roseanne-t is, amely a huszonöt jelölésből csupán négyet tudott beváltani, és a legnagyobb elismerést jelentő díjra, a legjobb vígjátéksorozatok kategóriájában soha nem is nevezték - annak ellenére, hogy ebben a minőségben Golden Globe-ot is nyert, és az IMDb tanúsága szerint még vagy negyven különböző elismerést zsebelt be.

LBColby

A Dinasztia sem volt túl szerencsés

Lehet tehát relatív is a bukás, ahogyan a Mad Men - Reklámőrültek is relatíve sikertelen volt már a korábbi években, hisz amíg a legjobb sorozatért és forgatókönyvért járó díjakat sorra nyerte, addig a színészek közül senki sem kapott még elismerést, pedig - a vendégsztárokkal együtt - összesen huszonötször jelölték a szereplőgárda tagjait.

Az Emmy-díjak történetének abszolút vesztese azonban a sci-fi műfaja, hisz a több mint hatvan év alatt soha nem fordult még elő, hogy a drámai sorozatok kategóriájából ilyen típusú alkotás kerüljön ki győztesen - ha csak a Lost-ot nem számítjuk ide, amely 2005-ben nyert. Hiába voltak már a jelöltek között olyan klasszikusok is, mint a Star Trek vagy az X-akták, úgy tűnik, az ítészek soha nem vették eléggé komolyan a műfajt - a Star Trek (az 1966-ban indult eredeti sorozat) tizenhárom jelölésének egyikéből sem lett díj, és az X-akták színészei közül is csak Gillian Anderson és a vendégszereplőként feltűnő Peter Boyle kapta meg az elismerést, a sorozat többi Emmyje a technikai stábnak jutott.

Színészek között is vannak mellőzöttek

Természetesen nemcsak a produkciók, hanem a színészek között is akadnak olyanok, akiknél valahogy soha nem volt megfelelő a csillagállás. A negatív rekordot itt Angela Lansbury tartja, akit összesen tizennyolcszor jelöltek Emmyre, de szobrot egyet sem vihetett még haza - legismertebb alakításáért, a Gyilkos sorok főszerepéért az évek során tizenkétszer nevezték, legutóbb pedig Különleges ügyosztály-beli vendégszereplése keltette fel a jelölő bizottság figyelmét. A színésznő egyébként az Oscarral sem volt szerencsésebb: háromszor jelölték, de egyszer sem nyert - csupán Golden Globe-okban nem szenved hiányt, abból hat van neki otthon.

Forrás: AFP/Getty Images/Mike Coppola

Angela Lansbury egyenlege: tizennyolcból semmi

Az Emmy-díjátadókon hasonlóképp bosszankodhatott Jason Alexander is, akit 1992-től 1998-ig mind a hét évben jelöltek a Seinfeld-ben nyújtott alakításáért, sőt 1994-ben még a Dream On egyik vendégszerepéért is. Az eredmény nyolcból semmi, pedig a Seinfeld az Egyesült Államokban igen kedvelt volt, és Alexander több sorozatbeli partnere - Jerry Seinfeld, Az alelnök-ért idén is díjazott Julia Louis-Dreyfus, valamint Michael Richards is - kapott Emmyt akkoriban. Alexander ráadásul - Lansburyvel ellentétben - Golden Globe-okkal sem tudott vigasztalódni, négy jelöléséből egyet sem tudott díjra váltani.