Az M1 hírtévé, a Duna TV nemzeti főadó lesz

M1 Híradó
Vágólapra másolva!
Az M2 csatorna esti sávjában márciustól létrejövő Petőfi TV és a júliusban induló M4 Sport csatorna mellett 2015. március 15-étől megújul az M1 közszolgálati televíziós csatorna műsorkínálata is, mindezek mellett a Duna TV a nemzeti főadó szerepébe lép.
Vágólapra másolva!

Az eddig vegyes műsortartalmat sugárzó M1 csatorna teljes kínálatában megújul. A továbbiakban folyamatos hírszolgáltatást biztosít, továbbá hírháttér- és magazinműsorokat sugároz. Az alkotók számára tematikában a BBC, a brit közszolgálati aktuális csatorna, míg a napi adásszerkezetben az amerikai CNN televízió műsorszerkezete jelenti a mintát - közölte az MTVA.

M1 Híradó Forrás: MTVA

Az ugyancsak megújuló híradók mellett – többek között – napi tőzsdei, gazdasági, agrár-, innovációs, kulturális híradók készülnek. Dramaturgiájuk a BBC által már sikeresen alkalmazott formátumokra épül. Újdonság lesz az is, hogy az M1 éjszakai adászárását egy új, angol nyelvű híradó jelenti majd.

Megújul és jelentősen kibővül az időjárás-jelentés – Kárpát-medencei és európai tartalommal –, valamint részletes és állandóan frissülő országos közlekedési jelentések lesznek folyamatosan elérhetők a hét minden napján.

Magazinok, blokkok

A napi híradók mellett, napközben és az esti műsorsávban is, új magazinműsorok indulnak napi és heti gyakorisággal. A bel- és gazdaságpolitika mellett lesz világpolitikai, európai uniós, Kárpát-medencei, oktatási, egészségügyi, agrár-, kis- és középvállalkozói, turisztikai, fogyasztóvédelmi, környezet- és klímavédelmi, technológiai és innovációs, egyházi, valamint a fogyatékkal élőknek szóló magazin is. A divat és az autós-motoros világ is önálló magazint kap.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap óbudai, Kunigunda utcai székháza és gyártóbázisa Forrás: MTI/Zih Zsolt

Az M1 műsorszerkezete naponta öt, stúdióból közvetített élő műsorblokk (Ma reggel, Ma délelőtt, Ma délután, Ma este, Ma éjjel) sugárzására épül, amelyet egy-egy műsorvezető vezet, és amelyet a stúdióból vagy más helyszínről politikai, gazdasági, kulturális szakmai beszélgetések mellett híradók, magazinok és egyéb élő kapcsolások egészítenek ki az ország különböző pontjairól és a világ más részeiről.

Új stúdió- és műsorarculat

Az M1 az új műsorszerkezethez új stúdió- és műsorarculattal is készül. Ennek megalkotására az MTVA – 2014 októberében – Simon Jagót, a BBC World News, illetve az Al Jazeera és más televíziók arculatát is készítő brit szakembert kérte fel. Az új stúdiót, műsorhelyszíneket a tervező 2015. március 15-én mutatja be a magyar nézőknek.

A BBC World News - emlegetett - arculati eleme Forrás: BBC

Az M1 napi aktuális blokkjainak műsorvezetőiről 2015. február 15-ig születik döntés, az azonban bizonyos, hogy az MTVA vezetése elsősorban az elmúlt években tapasztalatot szerzett, és a nézők által legkedveltebb televíziós személyiségek közül választ majd.

Duna TV – a nemzeti főadó

A földfelszíni digitális sugárzás bevezetése Magyarországon minden állampolgárnak biztosítja a Duna TV adásainak vételét, éppen úgy, mint az M1 csatornát. Vagyis megszűnt a Duna TV-t eddig ért hátrány, amely korábban csak a műholdas vételi lehetőségre korlátozta a Duna Televízió elérését.

Ezzel megteremtődött annak lehetősége, hogy a Duna TV – amelyet korábban Európa legjobb kulturális televíziójává is választottak – a továbbiakban nemzeti főadóként tegyen eleget a törvény által előírt közszolgálati követelményeknek, társadalmi, nézői elvárásoknak. Ennek megfelelően a Duna TV a hazai nézők mellett az egész Kárpát-medencei magyarságnak lesz képes teljes, közszolgálati, kulturális és szórakoztató tartalmat sugározni. Így még szélesebb közönség számára lesznek elérhetők a vallási- és egyházi tartalmak, a kisebbségi, esélyegyenlőségi műsorok is - írta az MTVA.

Költözik Fábry, Bagi-Nacsa, az On The Spot

A közszolgálati tartalom mellett a Duna TV adásai közt megtalálhatók lesznek a közönség által kedvelt szórakoztató műsorok is. Itt lesznek láthatók mások mellett a Magyarország, szeretlek!, a Fábry, a Szálka, a Ridikül, a Maradj talpon!, a Hacktion, a Fapad című sorozatok és a Gasztroangyal, a Családbarát, az On the spot, illetve a Bábel is.

Fábry Sándor is csatornát vált Forrás: Gömör Tamás

Az M4 Sport csatorna indulásáig a kiemelkedő hazai és nemzetközi sportesemények is ezen a csatornán lesznek láthatók.

A háttér

A megújuló csatornák felügyeletét továbbra is a médiatörvény rendelkezései szerinti közszolgálati műsorszolgáltatók (MTV Zrt. és Duna TV Zrt.) látják el, mindaddig, míg a törvény által elrendelt átalakulásuk le nem zárul. Ez után a csatornák felügyeletét az egységes Duna Médiaszolgáltató Zrt. veszi át.

A tartalmakat továbbra is az MTVA gyártja. Az Alap a tartalmak előállításához elegendő forrásnak tartja költségvetését, kiegészítő források bevonását nem látja indokoltnak. Az MTVA 2015-ben az M1 tartalmaihoz igazodóan meg kívánja újítani okostelefonos alkalmazásait és webes felületeit is. Ezekről az innovációkról folyamatos tájékoztatást ad - áll a közleményben.

Mind megy az alapcsomagba

A megújuló csatornák és tartalmak tervezésére az MTVA menedzsmentje külön projektet hozott létre, amelynek tagja – az MTVA hír-, hírháttér- és közéleti területeket irányító személyein kívül – az MTV Zrt. és a Duna TV Zrt. vezérigazgatója is.

NB I-es meccsek lesznek szép számmal Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A csatornák profiljainak változása után az M1, az M2, a Duna csatornák továbbra is az úgynevezett alapcsomag részét képezik majd, és a Médiatanács döntése értelmében az új M4 Sport csatorna is az alapcsomagba kerül, így a nézők díjmentesen juthatnak hozzá a közszolgálati csatornákhoz.

A legfrissebb nézettségi adatokat itt leli.

És ezzel nincs vége: még két új tévé indul a napokban.