Mire vitték a tehetségkutatók győztesei?

bulvár, Vadító sminkben duettezett Radics Gigi
Vágólapra másolva!
A kereskedelmi csatornák tehetségkutatói évről évre ontják magukból az új énekeseket, az eddigi öt X-Faktor, hat Megasztár, egy The Voice és egy Rising Star után tizenhárom győztes került ki a versenyekből. Megnéztük, ki mire vitte az elmúlt időszakban: mely énekesek maradtak rivaldafényben, kinek mekkora a rajongótábora a hivatalos Facebook-oldalán, és kik azok, akik inkább botrányos viselkedésükkel hívták fel magukra a figyelmet - az énekeseket ezen szempontok alapján pontoztuk. Pierrot zeneszerzőként és előadóként elmondta, mit gondol a hazai tehetségkutatókról.
Vágólapra másolva!

A fele is sok volt

Az első Megasztár-ban már ott ült zsűriként Pierrot, aki szerint kétségkívül az eddigi győztesek közül azoknak nagyobb a sikere, akik a legkorábbi műsorokban tűntek fel, az első szériákban mutatkoztak be, hisz ők állnak legtöbb ideje a nézők előtt. "Nekik volt esélyük, hogy egyrészt belopják magukat a közönség szívébe, és még űrt töltsenek be a poppiacon is. A későbbi résztvevőknek egyre kevesebb figyelem és lehetőség mellett kell, illetve kellett érvényesülniük."

Úgy véli, felesleges volt ennyi tehetségkutatót szervezni az elmúlt tíz évben, már a fele is sok volt. "Ráadásul már a második is túl korán követte az elsőt. A kereskedelmi televíziók nem mérték fel, hogy milyen hosszú távú hatással lesznek a résztvevők életére, a popzenei piacra és a nézők viszonyára az énekespalántákkal. Csúf rombolást végeztek mindegyik területen. Miközben önmagában a kezdeményezés jó és felkarolandó, emellett egy ilyen műsor a megfelelő módon és időben tálalva igenis szórakoztató, még azt is mondhatnám, hogy felemelő tud lenni" - mondta.

Azok sikeresebbek, akik az első szériákban győztek Forrás: MTVA

A kereskedelmi televízióknak véleményem szerint nem ad feloldozást az, hogy a 'kereskedelmi szempontok' náluk mindig előrébbvalók minden egyéb szempontoknál. Egy zöldségpiacon sem élhetne meg egy kereskedő hosszú távon, ha olyan tisztességtelen eszközökkel él, amelyek révén átveri a vevőit, a beszállítóit és alapvetően működése révén devalválódik maga az áru is, amit elad."

Nem elég a jó hang

"Manapság a teljesítménnyel már szinte lehetetlen kitűnni. Ha körülnézünk a világban, láthatjuk, hogy a gyorsan érvényesülni vágyók mindent feltesznek egy lapra, igyekeznek botrányt kelteni, önmagukat eladni áruként, és csak másodsorban adják el - ha sikerül egyáltalán - a művészetüket. És a küszöb egyre csak emelkedik, ma már unalmas, ami tegnap még izgalmas volt, egy új üdvöskének még talán az első slágere előtt látnunk kell az összes testrészét csupaszon, a vizualitás pedig mindennél, így a konkrét zenei produkciónál is sokkal jelentősebb szereppel bír. És ennek a módszernek a követése eleve csak a társaság szerencsésebb néhány százalékának adatik meg."

"A szerény lehetőségekkel rendelkezők, a 'csináld magad' mozgalom kényszeres követői pedig nem tehetnek mást, hamar felmérik, hogy mely utak járhatók, és ha életben akarnak maradni, azokra az utakra lépnek rá, nem keresnek más irányokat" - részletezte.

Nincs konkrét recept a sikerre Forrás: RTLKLUB

Az országos hallgatottságú rádiók szabványzenéi meghatározzák, hogy mit érdemes csinálni ahhoz, hogy népszerűség, ebből fakadó koncertmeghívások és valamennyi jogdíj érkezzen az előadóhoz. "Nem nagyon van más választás. Ja, hogy eredetileg nem ez volt a cél? Tulajdonképpen nem nagy baj. A tehetségkutatókban amúgy is egy Whitney Houston-dal jobb-rosszabb előadásával lett ismert az illető."

Nincs recept a sikerre

Pierrot szerint sosem volt konkrét recept a sikerre, de mindig voltak sejthető stratégiai útirányok, de a véletlennek, az irányoktól eltérőknek is sokszor osztottak lapot. "A poppiac ráadásul rengeteget változott az elmúlt tizenöt évben, így a korábbi sikerreceptek jó részének a szavatossága rég lejárt, miközben kevés új jött a helyükbe. Az internet és a globalizáció hatására elvben kisebb a világ, és könnyebb megnyilvánulni a nemzetközi közönség előtt, de közben ez olyan, mintha egy falu főteréről indulva valaki hirtelen attól várna megoldást, hogy kikerül valamelyik világváros főterére, és ott próbálja hallatni a hangját a nagy nyüzsgésben és tülkölésben. Elvben nagyobb az esély a figyelemre, de a gyakorlatban ezerszer kisebb" - mesélte.

A Dal-ban egy színpadon állnak

Az Eurovíziós Dalfesztivál előválogatójában idén is több korábbi tehetségkutatós indult, a műsor megkapta azt a kritikát, hogy lényegében a csatornák arcainak versenye. "Amikor az elmúlt évtizedben ilyen tömegben lepte el a szakmát a sok érvényesülni vágyó, előtte tehetségkutató show-műsorokban megfuttatott énekes, miért lenne az Eurovíziós Dalfesztivál előválogató műsorában kevesebb tehetségkutatós fiatal? Ráadásul ezen a ponton megszűnik a tartalom nélküli karaokehelyzet: itt mindenki saját dallal, alanyi jogú előadóként nevez és mutatja meg magát, ha beválogatják."

Ellepték a szakmát a tehetségkutatósok Forrás: MTVA

A zsűri nem foglalkozik azzal, hogy ki mióta áll már a színpadon, és a szerzemény minősége sem függhet ettől. "A közönség véleményét sokkal inkább befolyásolhatja az illető háttere, de ilyen szempontból véleményem szerint nem indulnak hendikeppel a már régebben megtapadt pophősök vagy azok, akik itt mutatkoznak be először, és ezzel friss élményt kínálnak"- mondta.

Eddig 13 győztes került ki a műsorokból

A következőkben az RTL Klub és a TV2 tehetségkutatóinak győzteseit sorakoztatjuk fel, időrendben haladva, elöl az első szériák legjobbjaival. A népszerűségnél a Facebook-követőket vettük alapul, a többi szubjektív megítélés kérdésre, kommentben lehet vitatkozni.

Tóth Vera

Magatartás: 3
Szorgalom: 5
Népszerűség: 3

2003-ban tűnt fel a képernyőn Forrás: MTVA

A Megasztár első győztesét csaknem 92 ezren követik hivatalos oldalán, négy stúdióalbummal és számos zenei díjjal büszkélkedhet, legutóbb A Dal-ban tűnt fel Gyémánt című dalával. Az Eurovíziós Dalfesztivál előválogatóján való indulása óta többször akadt ki negatív kritikák miatt, egyszer a kommentelőket, máskor a zsűrit minősítette bejegyzésében, de olyan is volt, hogy egy pesti szórakozóhelyre akadt ki, majd törölte a posztot. Színházi szerepekben is feltűnt, testvérével, Tóth Gabival közös esteken lép fel, és önálló estje is népszerű, a Sztárban sztár-ban jól szerepelt.

Molnár Ferenc Caramel

Magatartás: 5
Szorgalom: 5
Népszerűség: 5

Caramel újra zsűrizni fog Forrás: Schumy Csaba

Tíz éve jelent meg első önálló albuma, amely egy hét alatt aranylemez lett, mára pedig már kétszeres platinalemez, azóta számos sikeres korongot dobott piacra, az egyik legismertebb videoklipjét Londonban forgatta. A 2012-es Eurovíziós Dalverseny magyar előválogatóján vett részt, ahol az egykori megasztáros a döntőben a legjobb négy között végzett. A The Voice tehetségkutató versenyben zsűritagként szerepelt, 2015-ben pedig Az ének iskolájá-ba ül be a tanári karba, hogy osztályozza az énekeseket. A tehetségkutatók győztesei közül a megasztáros Caramel a legnépszerűbb a közösségi portálon, jelenleg több mint 350 000 követője van.

Rúzsa Magdi

Magatartás: 5
Szorgalom: 5
Népszerűség: 5

Évek óta A Dal zsűritagja Forrás: Redlart

A Megasztár harmadik évadjában Rúzsa Magdi lett a legjobb, jelenleg közel 275 000 követője van hivatalos oldalán, és számos egyéb rajongói oldalt is hoztak létre a nevével. 2006 óta több stúdiólemezt dobott piacra, az elsőt Ördögi angyal címmel. Önálló estje van a Pesti Színházban, 2013-tól pedig A Dal zsűritagja. Több jótékonysági fellépésen van túl, nemrégiben jelent meg a róla elnevezett mobiltelefonos applikáció, ahol hírek, koncertidőpontok, fotók és zenék közt böngészhetnek a rajongók.

Király Viktor

Magatartás: 5
Szorgalom: 4
Népszerűség: 3

Több tévéműsorban feltűnt a győzelem óta Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A negyedik Megasztár-ba 2008-ban jelentkezett, és az addig rekordszámú, körülbelül tízezer jelentkező közül került ki győztesen. Egy évvel később jelent meg első albuma, amit ugyanebben az évben egy másik követett. Fellépett a Kapcsolat koncerten a Simply Red előtt, a koncerten duettet énekelt nővérével és ikertestvérével is. 2012-ben testvéreivel részt vettek a A Dal-on, ahol az Untried című dalukkal a legjobb négy közé jutottak, 2014-ben is ott volt a show elődöntőjében. 2013-ban Az ének iskolája egyik tanára volt, és A nagy duett-ben is feltűnt. Közel 190 000 követője van, nekik rendszeresen posztol hivatalos oldalán.

Vastag Csaba

Magatartás: 4
Szorgalom: 5
Népszerűség: 5

Több tévéműsorban feltűnt már Fotó: Pályi Zsófia - Origo

2010-ben öccsével, Vastag Tamással indult az X-Faktor-ban, azóta itthon és külföldön is rendszeresen turnézik, a kint élő magyarok meghívására Londonban is adott már koncertet. Három szólólemeze jelent meg, amelyek közül az első tripla platina, a második aranylemez lett az eladott példányszámok alapján, a 2013-ban megjelent Conecto című album pedig platinaminősítést kapott. Szerepelt a Barátok közt-ben és az Éjjel-nappal Budapest-ben néhány jelenet erejéig, párjával megnyerte a Szombat esti láz táncversenyét, és színházi szerepet is kapott. Hivatalos Facebook-oldalának több mint 300 ezer követője van, ezzel ő a második legnépszerűbb a tehetségkutatók győztesei közül.

Hosszabb interjút itt olvashat vele.

Tolvai Reni

Magatartás: 2
Szorgalom: 3
Népszerűség: 3

Több botránya volt már Forrás: TV2

A 2010-es Megasztár győztese a Hagylak menni című dalával debütált a verseny után, már két stúdiólemeze van. Legújabb klipje miatt azonban bajba került, a kisfilm szereplői közt jó néhány testépítő is megfordul, és anélkül jelenik meg a sportolók által használt táplálékkiegészítők legnagyobb gyártójának neve, hogy arra felhívnák a nézők figyelmét. A reklámtörvény értelmében ez tilos, az énekesnő szabályt sértett, amire a Médiahatóság fel is hívta a figyelmét. Korábban azzal keltett botrányt, hogy halottként fotóztatta magát, de még nevet is váltott.

Kocsis Tibor

Magatartás: 5
Szorgalom: 4
Népszerűség: 4

Kocsis Tibor új klipje nemrég debütált Fotó: Szabó Gábor - Origo

Először a Megasztár-ban tűnt fel, majd a Csillag születik-ben próbálkozott, végül 2011-ben az X-Faktor-ból sikerült győztesként kikerülnie. Az elmúlt években is volt képernyőn: énekelt a Szerencse Szombat-ban, és főzött az Ízes élet-ben. 2012 februárjában debütált első dala, önálló albuma pedig ez év júliusában jelent meg Irány az élet címmel. Követőinek rendszeresen posztol hivatalos Facebook-oldalán, jelenleg több mint 110 ezer regisztrált kedvelője van.

Hosszabb interjút itt olvashat vele.

Oláh Gergő

Magatartás: 5
Szorgalom: 3
Népszerűség: 3

Legutóbb A Dal-ban láthatták a nézők Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az X-Faktor harmadik szériájának győztese azért jelentkezett a műsorba, hogy változtatni tudjon az életén, korábban közmunkásként dolgozott. Azóta két videoklipet forgatott, legnépszerűbb dala a rádiókban gyakran játszott Törj ki a csendből. 2015-ben bekerült A Dal elődöntőjébe A tükör előtt című dalával, ahol a második fordulóig jutott. Több mint 76 ezer követője van hivatalos oldalán.

Radics Gigi

Magatartás: 5
Szorgalom: 5
Népszerűség: 5

Vadító sminkben duettezett Radics Gigi Forrás: Tv2

Először a Megasztár 5-ben tűnt fel, ahol a legjobb 24-ből esett ki, majd két évre rá a 2012-es széria győztese lett. Azóta nemcsak hazai, de külföldi sikerei is voltak: Michael Jackson egykori producere, Quincy Jones is felfigyelt rá, aki a világ öt legjobb hangja közé sorolta. 2013-ban bekerült A Dal-ba, végül nem jutott ki Malmőbe, és egy évvel később ismét hiába próbálkozott. A Megasztár óta több külföldi felkérése volt, például a Milánói Szimfonikus Zenekar cseh karmestere is meghívta már, fellépett Ukrajnában és Szlovákiában is. Radics Giginek elég méretes rajongótábora van, 250 ezernél is többen figyelik posztjait.

Danics Dóra

Magatartás: 5
Szorgalom: 2
Népszerűség: 2

Nem sokan követik az oldalát Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Először 2012-ben jelentkezett az X-Faktor-ba, de akkor kiesett a Mentorok házából, ezért egy évvel később újra próbálkozott. A széria első női győztese volt, aki párbaj nélkül jutott el a fináléig. Megkapta az Év Felfedezettje díjat, tavaly készült el első videoklipje a Jelenidő című dalához. Neki van a legkevesebb követője a Facebookon, csupán 18 570 lájkot kapott, lemeze még nem készült el.

Hosszabb interjút itt olvashat vele.

Pál Dénes

Magatartás: 5
Szorgalom: 4
Népszerűség: 3

A The Voice után a Sztárban sztár-t is megnyerte Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

2013-ban megnyerte a The Voice első évadát, ezt követően Agárdi Szilviával duettet énekelve indultak A Dal 2013 című műsorban, a Szíveddel láss című dallal, amellyel a verseny döntőjéig jutottak el. Egy évvel később az énekes ismét bekerült A Dal döntőjébe Brave New World című dalával. Új oldalát ismerhették meg a nézők, mikor 2014-ben részt vett a Sztárban sztár műsorában, végül ő lett az ország legsokoldalúbb előadóművésze. Nincs túl sok követője a többi tehetségkutatóshoz képest, mindössze 78 ezer kedvelőt gyűjtött össze az elmúlt években.

Tóth Andi

Magatartás: 4
Szorgalom: 5
Népszerűség: 3

A győztesek közt ő a legfiatalabb Fotó: Zsigmond László /Life.hu

2014-ben jelentkezett az X-Faktor ötödik szériájába, ahol párbaj nélkül a fináléba jutott, és végül meg is nyerte azt, így ő lett a tehetségkutató magyarországi történetének legfiatalabb győztese. Mivel a tehetségkutató csupán néhány hónapja ért véget, az énekesnő eddig egy saját dallal büszkélkedhet, amit a versenyben elő is adott. Több mint 62 500 kedvetője van az oldalán, ahol fellépései mellett magánéletéről is szívesen posztol.

Az öt X-Fakor győztes első közös interjúját itt olvashatja.

Várhegyi Lucas Palmira

Magatartás: 5
Szorgalom: 4
Népszerűség: 2

Nem a Rising Star volt az első próbálkozása Forrás: TV2

A Rising Star győztese még csak néhány hónapja vált ismertté, mikor egy budapesti pláza válogatójáról bekerült a TV2 tehetségkutatójába, a Rising Star-ba. Mivel csak pár hete nyert, körülbelül 10 ezer követője van csak, korábban egyébként az X-Faktor-ban is próbálkozott, de akkor nem sikerült bekerülnie a legjobbak közé.