Mivel nyerhetünk az X-Faktor után?

Attraction Performances
Vágólapra másolva!
Az RTL Klub az X-Faktor-t a Hungary’s Got Talent-re cseréli le, amely a Guinness Rekordok könyvé-be is bekerült, hihetetlenül népszerű műsor hazai változata lesz. Külföldön nyert már táncoló kutya, kar nélküli zongorista, hasbeszélő és homokművész is – lássuk, mivel érdemes próbálkozniuk a magyaroknak! 
Vágólapra másolva!

A Got Talent ötlete a brit Simon Cowell fejéből pattant ki, a műsorhoz így elsőként Nagy-Britanniában készült egy pilot 2005-ben, annak házigazdája, Paul O’Grady azonban kisvártatva távozott a csatornától – a produkciót így elnapolták, és az végül az Egyesült Államokban került hamarabb képernyőre.

Az Attraction is nyert már a műsorban, csak nem itthon Forrás: Attraction Performances

Azóta rengeteg országba eladták, például Brazília, Kazahsztán és Izland is vevő volt rá, így tavaly áprilisban be is került a Guinness Rekordok Könyvé-be mint a legnépszerűbb reality formátum – addigra 58 helyen vették meg szerte a világon. A produkcióról bővebben írtunk korábban, most inkább a nemzetközi verzió nyerteseiből mutatunk be párat, amivel talán tippet adhatunk a magyar indulóknak is.

Árnyékszínház és kutyatánc a brit verzióban

A magyarok valószínűleg az Attraction sikere után lettek csak kíváncsiak a Britain’s Got Talent-re, ahol az árnyékszínházban utazó tánccsoport után, a következő évben a Collabro nevű fiúbanda nyerte meg a versenyt. A briteknél lefutott eddigi nyolc szezonban egy kivétellel amúgy is táncosok és énekesek végeztek az első helyen, a hatodik kiadást azonban Ashleigh és Pudsey párosa nyerte – akik közül utóbbi egy kócos kiskutya volt, lelkesen ugrált gazdájával együtt a győzelemért:

Kéthangú férfi is nyert már

A kutyás produkciókat Németországban is kedvelik, a Das Supertalent hét évadjából kettőben ilyen műsorszámot szavaztak az első helyre. Itt indult Karsai Zita is, a többi szezont azonban énekesek és zenészek nyerték – közülük a legérdekesebb talán a „kéthangú” Freddy Sahin-Scholl, aki egy személyben vitte a férfi és a női szólamot:

Bűvész és hasbeszélő a legjobbak között

Az Egyesült Államokban legutóbb egy bűvész vitte el az egymillió dolláros fődíjat, de általában ott is az énekesek győzelme a jellemző. Többek között a második szezont is dalokkal nyerte meg Terry Fator, ő azonban annyiban különbözött a többiektől, hogy hasbeszélőként inkább egy bábunak adta kölcsön a hangját – a fináléban nyújtott produkciója nagyjából 1.40-től látható:

Az összesen közel hatvan verzióban a világ minden táján akadtak egyéniségek és érdekes, nem mindennapi produkciók, amelyek a zsűri és a közönség körében is nagy tetszést arattak. Lássunk még párat!

Az arab világban népszerű Khawater Al-Zalam nem árnyékszínházat, hanem fényszínházat csinált:

A brazil Domingues da Palha a New York, New York-ot is akármikor eljátssza egy speciális hangszeren, amelyet kókuszpálmalevélből készített:

Kínában az első szezont Liu Wei nyerte, aki – mivel mindkét karját elvesztette gyermekkorában egy balesetben – a lábujjaival tanult meg zongorázni:

Az ilyen műsorokban a nyilvánvaló tehetség mellett élettörténetük is messzire juttathatja a versenyzőket, a fantasztikus hangú mexikói hajléktalan, Pablo Lopezé például a magyar sajtót is megjárta annak idején:

A kolumbiai nézőket Byron González azzal nyűgözte le, hogy elképesztően gyorsan festett meg négy vásznat, amelyek csak a végén álltak össze egy képpé:

Nona Giunashvili homokrajzokból állított össze egy háború ihlette, megható előadást, amivel egyből meggyőzte a grúz zsűrit:

Vannak olyan produkciók is, amelyekről elsőre nem gondolnánk, hogy az első helyig repíthetik előadójukat – ilyen például a perui Gianfranco Huanqui performansza is, amelyet Rubik-kockák kirakására épített:

Valószínűleg inkább jópofasága, közvetlensége, mintsem tényleges tehetsége segítette hozzá a győzelemhez a litván Mikast is, aki a fogát pöcögtetve játszott le klasszikus dallamokat: