A Discovery szerint óriási veszélyben vagyunk

Kihalás kora
Vágólapra másolva!
A Racing Extinction - A kihalás kora című dokumentumfilmet Louie Psihoyos, Oscar-díjas rendező és lelkes aktivistákból álló csapata készítette azzal a céllal, hogy bemutassák a kihalófélben lévő állatokat fenyegető veszélyforrásokat. A Discovery Channel tűzi műsorra a filmet december 2-án, a sajtónak levetítették a világpremier előtt – az Origo is ott járt az eseményen.
Vágólapra másolva!

A kihalás kora fel szeretné hívni az emberek figyelmét arra, hogy a Földön élő állatok nagy része képtelen alkalmazkodni az egyre szennyezettebb levegőhöz és az óceánok egyre savasodó vizéhez, így sorra kerülnek veszélybe az élőlények. A szennyezettség mellett a vadkereskedelem a pusztulás oka, sorra irtanak ki egyes fajokat azért, hogy hamis gyógykészítményeket állítsanak elő belőlük. Itthon a Magyar Természettudományi Múzeum adott otthont az eseménynek, a vetítés előtt dr. Németh Attila zoológus tartott előadást arról, hogy mit jelent a kihalás, és azt is bemutatta, hogy korábban milyen állatok éltek a Kárpát-medencében.

Négy témakört járnak körül

A Racing Extinction – A kihalás kora egyben a katalizátora is lesz a csatorna jelenleg is futó kampányának, amely globális cselekvésre biztat minden nézőt a Föld élővilágának megvédéséért. Igyekeznek felhívni a nézők figyelmét a következő négy, sürgős változást igénylő területre:

  • a küzdelem a vadon élő állatok nemzetközi kereskedelme ellen,
  • a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése,
  • a zöld ügyek, köztük a zöld közlekedés elősegítése,
  • a húsfogyasztás csökkentése.

Lényegében Louie Psihoyos filmje is ezeket a témaköröket járja körül, profi technikával és igazán megdöbbentő felvételekkel.

Hongkongban rengeteg cápát csonkítanak meg Forrás: Discovery Channel

Szó esik azokról a fajokról is, amelyek populációja óriási mértékben lecsökkent mára,

Rabb-levelibékából például már csak egyetlen példány él a Földön,

amuri leopárdból pedig harminc van. De közel van a kihaláshoz a lármás daru, az óriás panda, a hegyesorrú krokodil és a hópárduc is, ázsiai elefántból negyvenezer, koalából pedig százezer él a bolygón.

A kihalás kora amellett, hogy az emberiség számára fontos kérdésekre hívja fel a figyelmet, arra biztatja nézőit, hogy alkalmazzák azokat a megoldásokat, amelyek megőrzik az életteli, változatos világot a jövő nemzedékei számára. A vetítés után kerekasztal-beszélgetés keretében három geológus-paleontológus, dr. Gasparik Mihály, dr. Főzy István és dr. Pálfy József reagált az elhangzottakra, a szakemberek számára is gondolatébresztő volt a dokumentumfilm.

Üzent a film készítője

"A Discovery közreműködésével úgy vélem, hogy létre tudunk hozni egy olyan fordulópontot, amivel valóra válthatjuk azt a változást, amellyel megőrizhetjük a bolygót olyan állapotában, hogy élhető hely maradjon valamennyi most élő faj számára. Még soha nem volt fontosabb időszak a Föld életében, mint most – azok a döntések, amiket a következő néhány évben hozunk meg, különösen nagy hatással lesznek a Földre és az itt élő állatvilágra" – mondta a film rendezője.

A Discovery dokumentumfilmek ügyvezető alelnöke szerint mindenkinek látnia kell a filmet, mert élénken bizonyítja, milyen komoly és kritikus veszélyek fenyegetik gyönyörű bolygónkat. "Ennél is fontosabb, hogy a film megmutatja, hogy ha mindannyian csak néhány apró odafigyelést tennénk a környezetünk érdekében, akkor egészségesebbé tehetnénk még annál is, amilyen a kezdetekben volt" – mondta John Hoffman.

A dokumentumfilm premierje december 2-án, este 21.00 órakor lesz világszerte a Discovery Channel műsorán.