El nem hinné, kik gyártanak sorozatot

Woody Allen is sorozaton ügyködik
Vágólapra másolva!
A Netflix mellett már olyan cégek készítenek fikciós szériákat, mint a Hulu, az Amazon, a Google, a Yahoo, a Microsoft és a Sony, és nem kis nevekkel, mert például Woody Allen is sorozaton ügyködik. Ha így megy tovább, neves hűtőszekrénygyártók is beszállnak a sorozatiparba.
Vágólapra másolva!

Manapság már nyugodtan elhagyhatjuk a tévésorozatok műfajmegjelöléséből a „tévé" előtagot, hiszen egyre több platformon lehet sorozatokat nézni. Az egyik leginkább magától értetődő nem tévés platform persze mindig is a mozi volt, hiszen amióta vannak filmek, azóta nézhetünk filmsorozatokat a vásznon, azonban ezek epizódjai nem követik egymást olyan rendszerességgel, mint a tévés szériák, így nem feltétlenül vonhatunk a két műfaj között párhuzamot.

Ha viszont új sorozatplatformról beszélünk, akkor mindenképp a Netflixet kell először megemlíteni.

A 90-es évek végén indult, előfizetéses rendszerben működő filmkölcsönző szolgáltatás idővel a DVD-kről áttért a streamelésre. A hatalmas filmes és sorozatos könyvtárral rendelkező cég vezetése pedig pár éve úgy döntött, hogy nem elég a gazdag kínálattal magukhoz kötni több tízmillió felhasználójukat, és saját gyártású produkciókkal megszilárdíthatják a kapcsolatot velük.

A kritika is szereti a House of Cards sorozatot Forrás: Netflix

Ennek szellemében előbb olyan produkciókba szálltak be, amelyeket Amerikában először a Netflixen mutattak be, majd pedig a Kártyavár (House of Cards – Kevin Spacey-vel), a Hemlock Grove és az Orange Is The New Black trióval megreformálták a sorozatos világot – nem csak a sorozatkészítést, hanem a sorozatok forgalmazását és a sorozatfogyasztást. De hogyan?

Az Orange is the New Black nagyrészt női börtönben játszódik Forrás: Netflix

A Netflix szinte totális készítői szabadságot ad az íróknak, ez máshol nem így van. A forgalmazást a szolgáltató úgy oldotta meg, hogy nem heti rendszerességgel teszi elérhetővé a sorozatok epizódjait, hanem – mint egy máshol készült széria megvásárlása esetén –

az egész szezont meg lehet nézni akár a premier napján, egyszerre.

A néző pedig máris elgondolkodhatott, hogy melyik sorozat által nyújtott élményt akarja elnyújtani hosszú hetekig, és melyikkel akar minél hamarabb végezni mondjuk a kíváncsisága okán.

A Netflix-modell a sorozatok utóéletére is elég komoly hatással volt, hiszen míg egy heti sorozatot könnyedén ki lehet beszélni a többi rajongóval, addig egy House of Cardsot nem egyszerű, ugyanis előfordulhat, hogy egy baráti kör minden tagja más és más epizódnál tart, és spoilerezés nélkül lehetetlen bármilyen diskurzust folytatni a témában.

Hulu, Amazon és Woody Allen

A Netflixet hasonló koncepcióval, azonban jóval kisebb költségvetéssel követte a Hulu is, amely saját gyártású sorozataival szemben azért még érezhetően a vásárolt tartalmakra, a már máshol látott szériák lejátszására helyezi a hangsúlyt. Viszont az idővel streamszolgáltatást is indító webbolt, az Amazon képes volt újítani a netflixes modellen, mégpedig olyan formában, hogy a nézőkre hagyta a döntést a sorozatos kínálatát illetően.

Woody Allen is sorozaton ügyködik Forrás: AFP/Bertrand Langlois

Az Amazon ugyanis bizonyos időközönként berendel 10-15 pilotot (melyek fele vagy kétharmada gyerekeknek szól), amiket megírnak, leforgatnak, majd elérhetővé tesznek a szolgáltatás felhasználói számára. Eztán a nézők értékelhetik a látottakat, hogy utána az illetékesek az értékelések, illetve a megtekintések száma, no meg a saját szájuk íze alapján eldöntsék, hogy melyik projektben van jövő, melyiket érdemes sorozatosítani.

Az Amazon ambícióiról egyébként mindent elmond, hogy a stúdió megszerezte magának Woody Allent,

aki kapott egy összeget és mellé teljes szabadságot – azt forgat, amit akar, olyan formában, ahogy kívánja, mindössze az a feltétel, hogy 2016 végére le kell szállítania hat epizódot! És lehet ezeknek a részeknek bármilyen alacsony a költségvetésük, az, hogy egy ekkora kaliberű rendező streamszolgáltatóra készít sorozatot, mindenképpen hatalmas szó. Még akkor is, ha hagyományos tévés platformra tavaly például Steven Soderbergh készítette a cinemaxos A sebész (The Knick) sorozatot.

Többszereplős játszma

A Netflix, a Hulu és az Amazon után gombamód kezdtek megjelenni a piaci szereplők a színen. A Google ugyan egyelőre még a YouTube-ra és az általában rendszertelen websorozatokra koncentrál, azokba önti a pénzt 100 millió dolláros nagyságrendben. A Yahoo viszont már önálló tartalomgyártóként definiálta magát az elmúlt évben, emellett megmentette a megszűnéstől az amerikai NBC csatorna komédiáját, a Communityt, mely itthon Balfékek címen látható a TV2 csatornáin, majd elkezdett kisebb költségvetésű sorozatokat gyártani.

A Community túléléséhez kellett a Yahoo Forrás: yahoo

Ami még akkor is igaz, ha ez inkább formailag értendő, erős idézőjelben. Ugyanis például a Las Vegasban játszódó, tavasszal bemutatott Sin City Saints első blikkre egy meglepően ismert színészgárdával rendelkező szériának tűnik, de ha az ember közelebbről megnézi, akkor rájön, hogy inkább egy nyolc részre szabdalt filmről van szó. Ez talán minősége miatt moziban esélytelen lett volna, viszont sorozatként eladva máris kevésbé lesz ciki, mintha egy, csak lakossági forgalomban megjelenő B-filmként definiálnák.

Sorozatot készít a Microsoft és a Sony is

Egy másik világból érkezett a sorozatosba a Microsoft, illetve a Sony – előbbi az XBox hálózatára, utóbbi pedig a Playstationére kezdett el sorozatot fejleszteni. Mindkét cég saját tévés stúdiót állított fel, de a két gigász közti verseny, amint elkezdődött, már véget is ért. A Microsoft vállalkozása hiába rendelt meg több igen ígéretes sorozatot, az anyacég nem sokkal később megszüntetett 18 ezer munkahelyet, aminek az Xbox Entertainment Studios is áldozatául esett.

Így sokan szomorkodhatnak, hogy egy ideig még biztosan nem lesz Halo-tévésorozat, de a koprodukcióban fejlesztett Humanst (a svéd Real Humans – Az új generáció feldolgozása) sikerült megmenteni az AMC segítségével, így nyáron képernyőre is kerülhet.

A Playstation tehát a párviadalból mérkőzés nélkül került ki győztesen,

de azért jegyezzük meg, hogy tavasszal a Powers című képregény-adaptációt bemutatták a PSN-en, és már a második évadot készítik belőle.

Kép a Powers sorozatból

Itt állunk jelenleg, és nyugodtan mérget lehet venni arra, hogy jövőre újabb szereplőkkel és platformokkal bővül a piac. Ki tudja, lehet, hogy 2017-re már a hűtőszekrénygyártók, illetve más fogyasztási cikkeket kínáló cégek is beszállnak a kontentgyártásba? És ez anyagilag, valamint a presztízst tekintve is, úgy tűnik, hogy megéri, hiszen már a Netlix és az Amazon is megjelent a tévés Oscarnak mondott Emmy-díjátadón, valamint a Golden Globe-on sorozataival, jelöléseket szerezve, sőt, győzelmeket aratva.