Rendhagyó volt a Mézga család felvétele

Mézga család
Vágólapra másolva!
Egy óra alatt megvoltak a szinkronnal, mert nem is volt mit nézni, mihez időzíteni. Az összes színész benn volt egyszerre a stúdióban - ez ma már nem így menne.
Vágólapra másolva!

A Mézga család-ból a hangfelvétel készült el előbb, és csak utána a rajz – derült ki az Egyesület a Magyar Szinkronért videóinterjújából. Harkányi Endre adta Mézga Géza hangját, és adomázott egyet felkérésre: „A színészeket, a hangokat választották ki előbb, azokból rajzolta Nepp József a figurákat. Egy Mézga-részt egy óra alatt felvettük, utána ők már rajzolhattak évekig... Együtt voltunk a felvételek során, olyasmi volt, mint egy rádiós hangjáték" – mesélte.

Harkányi Endre Forrás: EMSZ

Csináltak egy promóciós filmet pár éve, de Harkányi szerint nem kellett a kutyának sem az új Mézga-koncepció, pedig mai témákat vettek volna elő. A színészek is megváltoztak az évtizedek során, hangjuk is más lett, többen elhunytak, azaz a régi csapat biztosan nem tudta volna folytatni. Az egykori Mézga Géza a mai napig nem érti, miért volt olyan nagy siker a szerinte kissé bárgyú sorozat. A videót itt megnézheti:

Nem lehetett Maffia a macska

Mi is szerettük egykoron, de külföldön is szépen ment. Azt tudtuk, hogy több tévétársaság megvette egykoron a sorozatot, Németországban és Olaszországban is futott a Mézga család, de utóbbiban nem elégedtek meg a magyar dallal, így a Fantomatic Band feljátszotta a Guarda, guarda, che famiglia című nótát, egy pörgős rock and rollt, és azt nyomatták. Az első felvétel eredeti, de el van csúszva a hang és a kép, a másodikon zavartalanul végighallgatható a szerzemény.

A Mézga család Forrás: MTV

Mézgáékat az olaszok Mezilnek hívták, és miközben Kriszta, Aladár és Paula maradtak, akik voltak, Gézából valahogy Sandor lett. A macskát is kénytelenek voltak átnevezni, a Maffia becenév valahogy nem cseng jól Itáliában, így belőle Grinfia lett. Blöki Fofivá változott, ő vélhetően nem társadalompolitikai okok miatt. Máris szomszéd maradt Maris, viszont a jó öreg MZ/X Em Zi Tren néven jelent meg az olasz képernyőkön.

Három remek széria

A Mézga család-ból három sorozat készült: az 1968-ban indult, majd egy év szünet után folytatódott első széria kibontja a családtagok és a köbükunoka közti viszonyt, a második, 1974-es szezonban Aladár saját készítésű űrhajója, a Gulliverkli minden éjszaka más-más bolygóra röpíti a kisfiút és kutyáját. Az 1978-as Vakáción a Mézga család a világ körüli útról szól, és itt végre kiderül, milyen is az a Hufnágel Pisti, aki a korábbi részekben sokkal jobb partinak tűnt Mézga Gézánál.

A széria ötletgazdája Nepp József volt, akitől korábban a Gusztáv-sorozatot láthattuk (ennek kisfilmjei viszont még moziban mentek), később pedig a legtöbbek által csak Doktor Bubóként ismert Kérem a következőt! epizódjait írta és rendezte. A Mézga család-nál Ternovszky Béla (a Macskafogó rendezője) és a Rímhányónak becézett Romhányi József segédkezett még a megvalósításban. Ternovszky a rendezői munka nagy részét vállalta magára, Romhányi pedig (akinek a Frédi és Béni-hez készített fordítása valószínűleg felülmúlja az eredetit) a dialógusokat írta, valamint olyan, ma már szállóigévé vált mondatokkal fűszerezte a figurákat, mint Aladárnál az "egy forintért megmondom".