Megbékéltek a szomszédok a Válótársakkal

RTL Klub Válótársak 2 forgatás RTL Klub, Válótársak 2 forgatás Földes Eszter, Lengyel Tamás
Vágólapra másolva!
Minden főszereplővel könnyű dolgozni, általában fegyelmezettek. A forgatáson jó a hangulat, de azért már sokan várják a végét. Megnéztük, hogyan készül az RTL Klub heti sorozata, milyen elszánt tud lenni egy terhes asszony, és elmélkedtünk egy sort azon, milyen befolyásolható, lírai alkat Joci.
Vágólapra másolva!

A Válótársak a tévében 2015 egyik kellemes meglepetése volt, mert korábban már láttunk több heti sorozatot elhasalni itthon. Az RTL nem bízta a véletlenre, egy Hollandiában bevált szériát adaptált, annak cselekménye, karakterei köszönnek vissza a magyar verzióban is: kerülik a politikát, a hazai közéletet, nincs szó benne migránsokról és közmunkáról, a sztori játszódhatna akár Bécsben vagy Koppenhágában is. Párkapcsolatokról, barátságról, szerelemről, családról, függésről és elszakadásról szól, így elhelyezhető szinte bármely európai nagyvárosban.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A kanlaknak becézett villa a XII. kerületben található, közel az Istenhegyi úthoz, a kívülről nem épp szép, kockajellegű, de hatalmas épületben korábban nagykövetség működött. Igazi labirintus a lenti része, a földszint és az emelet nagy tereket biztosít a filmeseknek, a kertje pedig épp elég nagy, de mégsem egy park, amivel napi nyolc óra munka lenne. Az ötvenfős stáb tehát nem szűk kamrákban szorong, van bőven hely a technikának, a közlekedés kiváló, soha rosszabb helyet többhetes forgatáshoz.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Három jelenet felvételét nézzük meg, ezzel jó két óra el is megy. Joci és Szonja (Lengyel Tamás és Földes Eszter) szerepelnek kettőben, talán nem árulunk el nagy spoilert, ha leírjuk, hogy Szonja már

előrehaladott terhességet mutat,

alakul a pocakja, de közben változatlanul akaratos, erőszakos, és nem tud elszakadni élete nagy szerelmétől. Egy harmadik – legfeljebb 15 másodperces - jelentben egy futárszolgálatos fiú hoz egy dobozkát, amit Joci átvesz, derültséget okoz a stábnál, hogy a rendező előbbit lelkesen dicséri, Jászai-díjat emleget, pedig két tőmondata van csak, még grimaszolnia sem kell.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Utóbbit mégis legalább nyolcszor veszik fel, ugyanis hol a nagyon közelben járó 21-es busz erőlködése, küszködése hallatszik be (meredek az Istenhegyi út), hol meg egy repülő zúgása miatt kell ismételni. A kinti jelenet is elvisz egy órát,

egy nénike közben odatipeg a stábhoz, és a kukáját követeli.

Miközben a szemetes előkerül, egy stábtag elmeséli, hogy a Válótársak első évadja után más produkció is forgott nagyon közel, az utca lakói protestáltak is a nappali hangoskodás miatt. Nyár elején minden szomszéd kapott egy udvarias, kedves levelet, amelyben köszönték a türelmüket, és azóta kitört a lokális béke.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A produkció egyik munkatársa elmeséli, hogy 50 fős a stáb, 65 nap forgatással számolnak, de gyakran költöznek. Az igencsak szeszélyes magyar nyárral, az időjárással eddig szerencséjük volt. Három napot forgattak a Pilisben, szabad ég alatt, verőfényben, majd amikor kigördült a parkolóból az első buszuk, eleredt az eső, ami jóformán meg sem állt két napig – de akkor a stáb már zárt helyen forgatta a forgatókönyvet. A kolléga becslése szerint a jelenetek egyharmada kinti, ami több időt igényel persze, de jobban mutat, mintha csak zárt térben lennének.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Egy másik stábtag arról mesél, hogy szerencséjük van, három profi, felkészült férfi színésszel dolgoznak (a Válótársak inkább az ő történetük, nem a nőké). Állítólag Stohl András soha, vagy csak alig ront, miatta soha nincs csúszás, és fegyelmezetten leadja a mobilját a jelenetek előtt. Sürgeti a stábot, nem szeret mélán várakozni, miatta nincs leállás.

Scherer Pétert mindenki szereti,

humoros, közvetlen, de ugyanakkor hajlamos elveszni a konyha táján, és sokat telefonál, Lengyel Tamás pedig szintén sokat olvasgat a készülékén, ha épp akad egy szabad perce.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Őt két jelenet közt csípjük el a villához tartozó kertben: karakterével ellentétben még nem lakott férfiakkal együtt sem albérletben, sem koleszben, így nem személyes emlékeit építi a sztoriba: „Hosszú időn át építkeztek a szüleim, amikor kész lett a ház, én nem költöztem velük, hanem maradtam. A főiskola harmadik évétől egyedül laktam a régi lakásban, tehát szerencsém volt ezzel. Egyébként szükségem van a privát szférára, némi egyedüllétre, de nem okozott volna gondot másokkal együtt lakni."

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A karakterét jól kiismerte. „Joci küzd az élet nehézségeivel, kicsit befolyásolható, érzékeny férfi. Líraibb, önmarcangolóbb alkat, egy adag megfelelési kényszerrel. A legfiatalabb hármuk közül, akinek még van lehetősége dönteni, milyen ember lesz – meséli. – A forgatás amellett, hogy kemény munka, nagyon szórakoztató, de a legvidámabb pillanataim mind Scherer Péterhez fűződnek. Ilyenek például a közös interjúk is."

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Szóba kerül a jobb sorsra érdemes, hamar elfeledett Kossuthkifli, bánkódunk egy sort annak kudarcán. „Rossz pillanatban exponálódott, az m1 akkor szűnt meg általános közcsatorna lenni, hírtévé lett, a Duna TV-re került a sorozat. Sokan összekötötték a sorozatunkat a hírcsatorna kezdeti fejetlenségével, pedig nagyon színvonalas széria volt. Biztos vagyok benne, hogy majd beúszik alá a közönség szeretete, ha elmúlik az ellenérzés... Különleges film, szórakoztató történet, tele érdekes karakterekkel, és egészen máshogy mesélt 1848-ról, mint bármi más addig."

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Válótársak nézettsége sokszorosa, mint a Kossuthkiflié volt, de nem érzi úgy, hogy ettől sztárrá lett volna. Elég rejtőzködő típusnak tartja magát, kevesen ismerik fel az utcán. Érdekes, hogy a múltkor nem az alakítások, hanem a hangja miatt szólították meg – egy ismert sorozattévéhez is köthető.

Szigorú a forgatási tempó, az improvizációt csak módjával engedik: „Változó ez, attól függ, mire ad lehetőséget a jelenet. Elég kötöttek a szövegek, de ha egy mondat nagyon nem áll a szánkra, meg tudjuk változtatni helyben. Váratlan helyzetre persze reagálunk, de főképp azt mondjuk, amit leírtak az íróasztalnál."

A „holland Jocit" egy lényegesen egyszerűbb fickónak tartja,

a magyar verziója pedig talán épp miatta líraibb alkat. Lengyel úgy látja, főleg férfiproblémákról, párkapcsolati helyzetekről, válásról szól a sorozat - egyetemes problémákat érint, nem magyar sorsokat. Próbál közben egy olyan esztétikusabb miliőt mutatni, ahová sokan vágyakoznának.

Az RTL Klub sorozatának második évadját jóformán egész nyáron veszik, Lengyel Tamásnak a hatvanból negyven forgatási nap jutott, azaz

a fél nyarat végigdolgozta,

de nem egyben: mindig volt 2-3 nap szabadideje. „A sok munka nem áll meg, októberben mutatják be a Memo című filmet. A történet egy orvosról és annak pácienséről szól, aki mindenre emlékszik. Majd utána a Bűn és bűnhődésben leszek látható, aztán a Játékszínben a Kölcsönlakás című vígjátékban" – meséli, de eztán hívják is, újabb kellemetlen jelenetet kell felvennie a műhassal zsörtölődő Földes Eszterrel (akinek karaktere a neurotikus, féltékenykedő Vándor Szonja.)

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Kovács Dániel Richárd főrendező elmondja, hogy a második évad izgalmasabb és fordulatosabb lesz. „Írói es rendezői szempontból egy első széria esetében gondosan kell ügyelni arra, hogy a főhőseinket megfelelően bemutassuk. A nézőknek meg kell őket ismerniük, tudni kell, hogy ki honnan jött, milyen családi és anyagi háttere van, milyen problémái vannak, mert csak így tudunk értük izgulni. Ez immár nem szempont, a nézők már pontosan ismerik a főszereplőket, így sokkal nagyobb súlyt lehet fektetni a cselekményszálakra, fordulatokra" – meséli.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

„A párkapcsolati válsággal kapcsolatos gondokat, bajokat a nézőink többsége a saját bőrén tapasztalta, így a sorozat cselekményeivel könnyen lehet azonosulni, sírni vagy nevetni, és picit távolabbról szemlélni a dolgokat" – teszi hozzá.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Augusztus 20-a környékén ér véget a forgatás, a stáb azt ígéri, tele lesz nagyon vicces jelenettel, de kapásból mondtak három olyat is, ami megríkatja majd az érzékenyebb lelkületű nézőket. Főleg a szórakoztatásra törekednek, sok emócióval: hogy mi lesz ebből, az ősszel derül ki. Premieridőpontot még nem adott az RTL Klub.