Mi lett a Waczak szálló szereplőivel?

Waczak szálló
Vágólapra másolva!
Nemrég meghalt a Waczak szálló Manuelje, a spanyol pincért játszó Andrew Sachs, akiről a sorozat alkotója és főszereplője, John Cleese is megemlékezett a közösségi oldalakon. De mi van a többiekkel, Sybil és Polly alakítójával? Hová tűnt a szálló állandó vendége, Gowen őrnagy, vagy épp Terry, a séf? Mindjárt kiderül.
Vágólapra másolva!

A Brit Filmintézet 2000-ben minden idők legjobb brit tévéműsorává választotta a Waczak szálló-t, amely sok magyar nézőben is nyomot hagyhatott annak idején, főleg azokban, akik rajongtak a Monty Pythonért – hisz a szériát a legendás csapat egyik tagja, John Cleese hívta életre 1975-ben.

A Waczak szálló központi négyese Forrás: BBC

Az ötlet is egy pythonos forgatáson született meg, egy alkalommal ugyanis a Torquay városában található Gleneagles Hotelben szálltak meg, ahol Cleese felfigyelt David Sinclairre. A szállót vezető férfinak jó szokása volt többek között, hogy a térképeket és menetrendeket csak úgy hozzávágta a vendégekhez, Eric Idle bőröndjét pedig áthajította a kerítésen, mert azt hitte, bomba van benne.

Az érdes modorú tulajnak mindenkihez volt egy-két keresetlen szava,

a Monty Python egyetlen amerikai tagját, Terry Gilliamet például folyamatosan azzal vegzálta, hogy miért viselkedik olyan amerikaiasan – ahogyan Basil Fawlty aztán a spanyol pincért szidta nem egyszer, de ez már ismerős mindenkinek, aki nézte a Waczak szálló-t. Most lássuk, mi történt azóta a vígjátéksorozat színészeivel!

Andrew Sachs (Manuel)

Andrew Sachs 2006-ban Forrás: AFP/Shaun Curry

Manuelt Andrew Sachs alakította zseniálisan, november 23-án halt meg, 86 évesen, miután évekig demenciában szenvedett. Kétségkívül a Waczak szálló-ban játszotta a legismertebb szerepét, de később is láthattuk a képernyőn: a britek két vezető szappanoperájában, a Coronation Street-ben és az EastEnders-ben is számítottak rá, de benne volt például a Baleseti sebészet-ben és A postamester című minisorozatban is.

John Cleese (Basil Fawlty)

Jó két éve már a Monty Python egykori tagja is jelezte, hogy a halálra készül, de egyelőre csak kollégáját, Sachst búcsúztatta a Twitteren: „Nagyon finom és kedves ember volt, emellett igazán nagy mókamester. Először a Habeas Corpus-ban láttam a színpadon 1973-ban. Soha nem találhattam volna nála jobb Manuelt” – írta.

John Cleese idén szeptemberben a Rose d’Or életműdíj átadásán Berlinben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jörg Carstensen

Ahhoz képest, hogy határozottan nyilatkozta, hogy a hátralévő éveket nem akarja filmezéssel tölteni, Cleese már 2019-re is le van kötve, elvileg akkor jön vele az I am Khama című rajzfilm. Mostanában inkább csak szinkronszerepeket vállal, közreműködött például a Trollok-ban vagy A kerítésen túl című minisorozatban is.

Prunella Scales (Sybil)

Prunella Scales 2010-ben Forrás: Wikipedia Commons

A Basil feleségét játszó Prunella Scales is már 84 éves, Alzheimer-kóros, tavalyi híradások szerint már a házasságára sem emlékszik, holott 1963 óta Timothy West felesége, két gyerekük van egyébként. A színésznő az állapota romlásával egyre kevesebb munkát vállalt, évek óta már csak rövidfilmekben szerepelt, utolsó játékfilmje valószínűleg a 2012-es Run for Your Wife volt.

Connie Booth (Polly)

Connie Booth 2009-ben – a vállán John Cleese keze, egy dokumentumfilmet promotáltak együtt Forrás: AFP/Leon Neal

A Waczak szálló idején még Connie Booth volt John Cleese felesége, a komikus azonban inkább a pincérnő, Polly szerepét osztotta a nejére. A páros még 1978-ban, a széria vége előtt el is vált, Booth pedig vagy harminc évig nem volt hajlandó beszélni a sorozatról, csak egy 2009-es dokumentumfilm kedvéért törte meg a csendet. Színésznői karrierjét már 1995-ben feladta – utoljára a Hozományvadászok-ban láthattuk –, pszichoterapeutának állt.

Ballard Berkeley (Gowen őrnagy)

Ballard Berkeley mint Gowen őrnagy Forrás: BBC

Emlékeznek még a „vén piásra”, Gowen őrnagyra, aki legtöbbször arról érdeklődött Basiltól, hogy mikor nyit a bár, illetve, hogy mikor jön meg az újság? Az őt alakító Ballard Berkeley már 1988-ban meghalt, 84 évesen, utoljára a Szofi és a HABÓ tévéfilmváltozatában hallhattuk a hangját.

Gilly Flower és Renee Roberts (Miss Tibbs és Miss Gatsby)

Szintén a hotel állandó vendégei voltak, két vénkisasszony, akik örökké együtt jelentek meg a sorozatban. Miss Tibbs alakítója, Gilly Flower 92 évesen halt meg 2001-ben; Renee Roberts pedig 87 évesen 1996-ban, ő a Waczak szálló után már csak a Szemesnek áll a világ egyik epizódjában tűnt fel.

Brian Hall (Terry, a séf)

A második évadban jelent csak meg, de számos emlékezetes percet szerzett a nézőknek azzal, hogy lassú munkatempójával rendre felidegesítette Basilt. Az őt alakító Brian Hallt utoljára a Law and Disorder című sorozat egyik epizódjában láthattuk 1994-ben, utána már rákkal küzdött, három évre rá, 59 évesen meg is halt.