Sorozatok, amelyeket kár volt rögtön elkaszálni

666 Park Avenue
Vágólapra másolva!
Vannak sorozatok, amelyeket a végtelenségig – vagy legalábbis az unalomba fulladásig, a nézők elpártolásáig – nyújtanak, más szériákat viszont pont, hogy a kelleténél jóval hamarabb elkaszálnak. Íme, pár produkció, amelyet rögtön az első évad után levettek a képernyőről, pedig néztük volna még, szívesen izgultunk volna a szereplők sorsán még egy darabig.
Vágólapra másolva!

Firefly – A szentjánosbogár

Hogy a Firefly-nak méltatlanul kevés idő jutott a képernyőn, azzal valószínűleg mindenki egyetért, aki nem a Született feleségek-ben vagy a Castle-ben, hanem itt figyelt fel Nathan Fillionra. A westernelemeket is ügyesen használó sci-finek amúgy erős rajongótábora volt, akik a sorozat kaszája után lobbiztak is azért, hogy más csatorna vegye át a produkciót, de sajnos nem jártak sikerrel.

A szériát adó Fox a Firefly-t az alacsony nézettségre hivatkozva tüntette el, annak kialakulásában azonban a csatorna is hibás volt, hisz egyrészt akció-vígjátékként hirdette a műsort, másrészt többször változtatta a sugárzás időpontját.

Freaks and Geeks / Különcök és stréberek

A középiskolában játszódó sorozatok többségével ellentétben a Freaks and Geeks kifejezetten a címbeli rétegre, a különcökre és stréberekre koncentrált, ennek megfelelően tele volt kínos helyzetekkel, de éppen ezért meglehetősen pontosan is ábrázolta a pattanásos, gátlásos kamaszok szerencsétlenkedéseit.

Óriási szerepe volt ráadásul egy egész sor – kis túlzással egy komplett generációnyi – komikus kitermelésében, hisz az egyik alkotó, Judd Apatow már ekkor maga köré gyűjtötte későbbi harcostársait, James Francót, Seth Rogent, Jason Segelt, miközben egy-egy epizódban is olyanok tűntek fel, mint Rashida Jones, Jason Schwartzman vagy Shia LaBeouf.

My So-Called Life

Szintén egy csapat gimnazistáról szólt, a vicces helyzetek, komikus elemek helyett azonban nagyon is a drámára koncentrált, a maga idejében, 1994-95-ben úttörőnek számított azzal, hogy a szereplői nyíltan beszéltek olyan témákról, mint a homoszexualitás, a bántalmazás, a rasszizmus, a droghasználat.

A széria nem mellesleg Claire Danes karrierjének is óriási lökést adott, tulajdonképpen azért is ért véget idejekorán, mert a színésznő már más projektek felé kacsintgatott: már a széria indulásakor megjelent a Kisasszonyok-ban, utána sorra kapta a filmszerepeket, csak 2011-ben, a Homeland kedvéért tért vissza a tévézéshez.

Alcatraz

J. J. Abrams nagy dobása lett volna a Lost után, meglehet azonban, hogy a nézők nem voltak eléggé kíváncsiak egy újabb szövevényes történetre, amelynek a végén aztán alig derül fény bármire is. A pilot alapján még az évad legígéretesebb szériájának választották a kritikusok, de a nézettség folyamatosan csökkent, egyre kevesebb embert érdekelt, hogy miért kerültek sorra elő az Alcatrazból 1963-ban eltűnt rabok.

Kántor

Forrás: MTV

Hogy egy magyar versenyzőt is említsünk, itthon bizonyára sokan emlékeznek jó szívvel a Kántor-ra és a címbeli németjuhászra, aki a Madaras József által játszott Csupatival oldott meg pár bűnügyet. Sajnos nem annyit, mint amennyit szerettünk volna látni, a szériából ugyanis mindössze öt epizód készült 1975-76-ban.

Bors

Forrás: MTV

1968-ban mutatták be, és a 15 rész talán nem volt elég a hazai nézőknek, nagyon népszerű volt a széria (persze akkoriban nem volt 110 magyar nyelvű tévécsatorna, 500 sorozattal). A főrendező Herskó János volt, de a rendezésben többen részt vállaltak, köztük volt Simó Sándor, Sándor Pál, Szabó István, Markos Miklós, Palásthy György és Fazekas Lajos. Bors Mátét Sztankay István alakította. Antal Imre, Bujtor István és Koncz Gábor kapott még jelentősebb szerepet, de felbukkant benne Gobbi Hilda, Tordy Géza, Szirtes Ádám és Juhász Jácint - a kor sok jeles színésze.

The Black Donnellys / A Donnelly klán

Az amerikai szervezett bűnözésről kaphattunk egy körképet a sorozattal, csak épp a középpontban itt nem olasz, hanem ír bevándorlók álltak, közelebbről a négy Donnelly fivér – akiknek történetét egy gyerekkori cimbora mesélte el. Az erőszakos férfiak mellett benne volt Olivia Wilde is, akinek a Doktor House-hoz is jó ugródeszka volt a szerep. A sorozatról hosszabban a magyarországi premier idején írtunk, itt olvashatja.

Lapozzon, van még hátra pár sorozat!