12 izgalmas rövidfilm az erotikáról és a jövőről

Vágólapra másolva!
Rövidfilmeket azért érdemes nézni, mert az alkotók nem görgetnek egyetlen jó ötletet 100-120 percen át, mint sok mozifilmben, ezáltal nem rabolják az időnket. Igazából megunni sem tudjuk őket, mert ellaposodni sincs idejük, annyira gyorsan kell átesni a bevezetés és a karakterépítés szakaszán, hogy már fenyegetően közel a végkifejlet. Itt van egy tucatnyi animációs film, mind 17 percnél rövidebb. Az első öt helyzettért lapozzon!
Vágólapra másolva!

Ki ne nézett volna végtelenül hosszúra nyújtott tévésorozatot, akár éveken át, ahol egy szellemes, kreatív, eredeti koncepció volt az elején, majd azt nyújtották hosszan, végeláthatatlanul, rengeteg szabadidőt elvéve? Persze moziban is láttunk olyat, aminek a sztorijában, cselekményében mindössze öt-tíz percnyi anyag volt, mégis csináltak belőle egy kétórás, agyzsibbasztó, álmosító filmet.

A Love, Death & Robots idén jött ki, 18 kisfilmet tartalmaz, ezek minősége vagy sztorijának erőssége hullámzó – persze ennek megítélése meg szubjektív. Ahogy az alábbi lista is az, értelemszerűen. Mindegyiket érdemes megnézni, vagy a pazar animáció, vagy a lendületes cselekmény, vagy a humora, esetleg egy parádés finálé miatt. A legszebb az egészben, hogy áttekerni sem kell, ha mégsem tetszik, hiszen amúgy is pillanatok alatt lepörög. Haton átlépünk, de a többi jöjjön sorrendben, a végén a legjobbak!

12. Suits

Borzalmas lények eszik a teheneket egy meghitt, családias, vidéki gazdaságban. Ezt persze nem hagyhatják a helyiek, szembeszállnak a másik dimenzióból érkezett rémisztő szörnyekkel. Ja, hogy valójában kicsiben látjuk az emberiség, a Föld pusztulását?

11. Helping Hand

Egy űrhajós nő egyedül teljesít szolgálatot a kozmoszban, de ki kell mennie szkafanderben, megjavítani valamit. Épp ekkor találja el egy világűrben sodródó, gyorsan repülő fémszemét, aminek következtében szökni kezd az oxigén a tartályból, és az űrhajótól is messzire lebeg. Erős történet, mindössze nyolc percben.

10. Sonnie's Edge

Elképesztő képi világ, brutális harc: van benne egy kőkemény gladiátorküzdelem, amelyet emberi elme által irányított szörnyetegek vívnak. A látvány miatt ezt tette elsőnek a Netflix: a cél nyilván a fiatalabb korosztály beszippantása. Akad benne némi leszbikus flörtölés és durva csattanó is érkezik a végén.

9. Alternate Histories

Hat perc az egész, de a téma miatt kaphatott volna többet, és kicsit látványosabb megvalósítást is, ehelyett inkább viccesre vették a dolgot. Az alapkérdés, amely már sok sci-fi szerzőt foglalkoztatott, hogy mi történt volna, ha Hitlert megölik hatalomra jutása előtt. A kisfilm több kivégzési módot felvet, és függően attól, ki a merénylő, és mi a módszer, bemutatja az opcionális jövősíkokat. Inkább humoros, mint mély.

8. When the yogurt took over

Nagyon mókás, de elgondolkodtató darab. A joghurtok egyre intelligensebbek lesznek, makrogazdasági ötleteik támadnak, remek tippekkel segítik az emberiséget egy soha nem volt jólét felé. Eleinte nem akarnak sokat, csak Ohio államot. És ez csak a kezdet!

7. The Witness

Fordulatos, gyors, sőt, inkább száguldó tempójú animáció, benne buja kéjbarlanggal, bordélyházon át menekülő szemtanúval, és természetesen fordulattal a végén. Fülledt, fullasztó, riasztó. Sok olyan alkotás van a felsoroltak közt, amely képregényből született, de erről tudjuk leginkább elképzelni, milyen lenne kockákban, papíron, lapozgatva.

6. Fish Night

Nagyon különleges képi világú, hangulatos alkotás. Az alapsztoriban két férfi alatt lerobban az autó a végtelen kősivatag közepén, messze bármilyen település, térerő nincs, egyetlen árva lélek nem jár arra. Amint azonban leszáll az éj, egészen különös dolgok történnek.

Az első öt helyzettért lapozzon!