Hat-hét ember megérdemelte volna a 20 milliót, de csak egy nyerhetett. Több hónap után vége a sportos realitynek. 

Három és fél hónap után véget ért a Dominikán forgatott Exatlon Hungary, amely sok nagyszerű pillanatot hozott, igazi sportemberek küzdöttek a 20 milliós főnyereményért esőben, sárban, szélviharban, vagy épp trópusi hőségben. Az első időszakban kialakultak az erőviszonyok, ismerkedtek egymással a szereplők, a kékek táborán belül pedig több konfliktus mérgezte a hangulatot. Úgy tűnt, hiába vannak ott gyors és ügyes versenyzők, csapatként nem mennek majd sokra.

Exatlon-képgaléria: a legjobb fotókért klikk a képre!Forrás: TV2/Facebook

A pirosaknál sem volt mindig örömünnep: az első napokban Miló Viki szállította sorra a vereségeket (róla lehetett tudni, hogy 2003-ban, azaz jó régen volt csúcson, később pedig betegségekkel is küzdött), utána érkezett egy másik női versenyző, akit a csapat inkább celebnek tartott, nem igazi sportolónak. Sáfrány Emese, aki anno Aleska Diamondként lett ismert, hiába próbált beilleszkedni, nem találta a helyét, és apró termetével, ötven kilójával nem is tudta felvenni a harcot a nála magasabb, erősebb Kihívó-lányokkal. Ő végül – sok sima vereség után – fel is adta a műsort.

Exatlon-képgaléria: a legjobb fotókért klikk a képre!Forrás: TV2

Több sérülés is alakította a játékmenetet, például nem tudni, mi lett volna a végjátékban, ha az első két hétben parádézó, de nem épp tini Kása András nem kényszerül feladni a küzdelmet. Végig nagy esélyes és rettegett ellenfél volt Salander Dorina, ott lehetett volna a legvégén, ha nincs a csúnya vállsérülése. Sok adásnap hozott kisebb-nagyobb drámákat, többször kellett egymás ellen mennie barátoknak, akik addig heteken át egy légtérben éltek, és megosztották a másikkal örömperceiket, félelmeiket, honvágyukat vagy épp álmaikat.

Három Kihívó remekelt

Minden búcsú valakiknek fájdalmas és emlékezetes volt. Sok tévéző drukkolt eleinte a Bajnokoknak, de aztán eljött az idő, amikor a kékek már csak hárman-négyen maradtak, és úgy verték rommá három héten át a Bajnokokat, hogy a sokat látott sportemberek csak némán meredtek maguk elé a kalyibában (mert a villát is sokszor elbukták). Sok néző rokonszenve így a Kihívók felé fordult, ezért is volt sajnálatos Mischinger Péter búcsúja (ő ment a legtöbb futamon, és mindenkit megvert többször), illetve Szabó-Thomka Hannát is érdemes megemlíteni, akinek ragyogó periódusai voltak, és számtalanszor diadalmaskodott Bajnok-lányok fölött.

Exatlon-képgaléria: a legjobb fotókért klikk a képre!Forrás: tv2

De mindkettőnek jött egy gyenge nap, persze pont rosszkor, és nem jutottak be a szuperdöntőbe. Megérdemelték volna, akár négy-öt másik exatlonista is, aki heteken át küzdött a szigetország tengerpartján, úgy, hogy közben monoton életet éltek: nem lehetett hazatelefonálgatni, netezni, telefont nyomogatni, tévézni, mozi szóba sem került, de a villát vagy a fakalyibát is csak akkor hagyhatták el, ha versenyre vitték őket, vagy ha nyertek egy félnapos kalandtúrát – de azért is igencsak meg kellett feszülni.

A végjáték

Az Exatlon Hungaryben a 80. napra két nő és két férfi maradt versenyben, Gelencsér Tímea és Huszti Katalin, illetve Dombi Rudolf és Esztergályos Patrik küzdött meg egymással a bajnoki címért. A játék első percétől ott volt Gelencsér és Dombi, akik ezért is megérdemelték volna a finálét, ugyanakkor Huszti Katáról el kell mondani, hogy egyszer már kiesett, és csak Salander Dorka sérülése miatt térhetett vissza.

Exatlon-képgaléria: a legjobb fotókért klikk a képre!tv2

Erre sok kommentelő azzal reagált, hogy nincs igazság, mert neki két esély járt, míg másnak csak egy – ez persze igaz, de az is kétségtelen, hogy Huszti nagyon élt ezzel a lehetőséggel, bámulatos formajavuláson esett át, és sorra hozta a fényes győzelmeket.

Forrás: tv2

A férfiak versenyében végül a pár héttel később érkező, fiatalabb Esztergályos Patrik, világ- és olimpiai bajnok vívó nyert, az összes fordulóban megverte az ellenfelét. A 21 éves fiú megköszönte a családjának a támogatást, úgy érezte, felnőtt azzal, hogy végigcsinálta a küzdelmet.

Exatlon-képgaléria: a legjobb fotókért klikk a képre!Forrás: tv2

A nőknél is hasonlóképpen egyértelműen alakult a verseny, Huszti Katalin 3-0-ra megverte Gelencsér Timit. Utóbbi szépségkirálynő volt pár éve, de ebben a realityben bebizonyította, hogy nem minden modell szépség elkényeztetett nőcske, ő például néha morcos volt a kókadt kis faház minimális kényelmi fokozata miatt, de semmiféle hisztit vagy szépségkirálynős kiborulást nem láttunk tőle, tette a dolgát akkor is, ha nem volt ott a sminkkészlete (márpedig nem volt ott), vagy nem látott meleg vizet, rendes angolvécét hetekig.

A Szuperdöntő

Hétfő este jött végül a szuperdöntő, ekkor a női és a férfi nyertes mérkőzött meg egymással.

1-1 millióért ment a küzdelem a kiesettek közt az utolsó adásnapon, ők csaptak össze - Gelencsér Tímea és Mischinger Péter nyertek, impozáns játékkal. Utána a legjobb eredményéhez mérték a finalistákat, hiszen nem lett volna korrekt, ha egy férfi ugyanazt a pályát vagy szintidőt kapja, mint egy nő, ahogy egy olimpián sem egymás ellen indul egy női és egy férfi gátugró vagy egy sprinter.

4,89% volt a különbség az utolsó futam előtt. „Gyerekek, ez bitang volt! De jöjjön a harmadik szektor, amikor kiderül, ki nyeri a 20 millió forintot!" - rikkantotta Palik László műsorvezető.
1336 futam volt összesen, bő három hónap alatt: a legvégén Huszti Kata futott, a vége előtt nem sokkal.

tv2

Esztergályos Patriknak volt egy szenzációs menete, 11,8%kal vezetett összességében, de nem tudta legyőzni az elképesztő, csodálatos formában lévő Huszti Katát – utóbbi nyerte az emberpróbáló, kőkemény versenyt.

A nyertes el is mondta menten, mire megy majd a 20 millió forint - erről itt olvashat.