Súlyos drámák zajlanak a vallatószobában

Criminal
Vágólapra másolva!
A Criminal című sorozatban nincs semmi akció, hirtelen mozdulat, de a színészi játék és az erős történet viszi magával a nézőt. A három spanyol epizód után még visszatérünk hozzá.
Vágólapra másolva!

Itthon viszonylag kevés spanyol sorozat került a nézők elé, de A bárka, Az internátus sokakat meggyőzött, hogy érdemes esélyt adni nekik. Legutóbb a Casa de papel bizonyította, hogy értenek a feszültségkeltéshez és a karakterábrázoláshoz, így nem kérdés, ha jön a Netflixre egy új krimi, benne három spanyol epizóddal, érdemes belenézni.

Forrás: Netflix

A Criminal egy különleges hangulatú produkció, amelynek nem hétköznapi a felépítése: van 3-3 spanyol, angol, német és francia epizódja. Tárgyalótermes drámát már láttunk sokat, ahol az ügyvéd vagy az ügyész mesteri érvelése, fellépése végén bűnhődik, akinek kell, vagy épp tisztázódik az, aki ártatlan. A Criminal azonban egy jóval korábbi stációt, a vallatószobák drámáját mutatja be, az alkudozás folyamatát, a különféle opciókat és azok elvetését, miközben súlyos, morális kérdéseket is felvet.

Netflix

Mennyire lehet gátlástalan egy rendőrtiszt, egy nyomozó egy bűnözővel, átlépheti-e a szabályzatban leírtakat, konkrétabban: csalhat, hamisíthat-e, ha biztos benne, hogy egy utolsó gazemberrel van dolga, akinek börtönben kéne rohadnia? Meddig mehet el egy rendőr ilyen esetekben?

Netflix

A három spanyol nyelvű epizód közül az első egy eltűnt halott, egy díjnyertes kutya és egy láthatóan személyiségzavaros, idős hölgy körül forog, miközben megismerjük a rendőrkapitányság fontosabb szereplőit. A vallatószobák drámái közben azért közelebb kell hozni a főbb karaktereket a nézőkhöz, hogy érdekelje őket nem csak a bevitt bűnelkövetők, hanem a rendőrök sorsa is, így kapunk szeleteket a magánéletükből: kiderül, hogy a dörzsölt, mindenre elszánt, ötvenes nyomozónő a húsz évvel fiatalabb zsaruval kavar.

Netflix

A második rész talán a legsúlyosabb, legdrámaibb, ugyanis a tárgyalt tragédia egy erősen problémás családban történik, ahol vízbe fullad a súlyosan autista kislány. A megrázó történetet elemezik a szereplők újra és újra, egyre kegyetlenebb és nyomasztóbb részletekkel gazdagítva: nincs flashback, nem járjuk be a helyszínt, jóformán az epizód 90 százaléka egyetlen szobában játszódik, fullasztó és borzalmas egyszerre.

Ehhez a rettenetes családi drámához képest a harmadik rész sztorija nem üt akkorát, mert egy kiló kokainnal elkapott dealer körül zajlik. Ebben a részben inkább az elszeparált szobában zajló alkudozás az érdekes, az, milyen kompromisszumokba megy bele a nyomozó, és milyen súlyos bűnökről képes megfeledkezni, hogy a vádlott egy-két konkrét eset miatt megbűnhődjön.

Netflix

Három rész persze nem elég egy teljes évad megítéléséhez, és persze ahhoz sem, hogy a magánéleti szál rendesen kiépüljön – de akárcsak a Terápia, ez a sorozat is működik egyetlen zárt térben. Ha erős a történet, jó a forgatókönyv és hitelesek a színészek, akkor élvezető és elgondolkodtató a széria, nem kell hozzá tengernyi pénz, autós üldözés, nagy látvány.