A Toldi zenéje több mint rajzfilmzene

Toldi
Vágólapra másolva!
Szakmai életében is nagy jelentősége van a Toldinak – mondta a rajzfilmsorozat zenéjét komponáló Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, Selmeczi György az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában. A művész nagy tisztelője Jankovics Marcellnek, ezért volt különösen fontos számára a felkérés. A Toldi animációs sorozat zenéjének egyes rétegeiről is mesélt a műsorban, amelyet a nézők is hallhatnak vasárnap este, hiszen a Toldi dupla résszel folytatódik a Duna Televízión.
Vágólapra másolva!

„Különös víziót épített fel Jankovics Marcell a Toldi köré, nem a népmesei szellemet próbálta élesztgetni benne, hanem egy hallatlanul mély emberi drámát, egy fiatalember drámáját akarta megjeleníteni" – méltatta Jankovics Marcell munkáját Selmeczi György, aki nagy tisztelője a nemrég elhunyt rajzfilmrendezőnek, ezért sokat jelentett neki a felkérés.

MTVA

Az volt Marcell szándéka, és az enyém is, hogy gazdag, strukturált, sokágú, rétegzett zene szülessen az animációhoz" – mondta a Librettóban a Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, aki elárulta, milyen rétegek hallhatók a Toldiban.

„Kifejezett törekvés volt, hogy ne egy illusztratív hangoszlop legyen a képek mögött, hanem legyen a zenének archaizáló rétege, ami Arany korához köti a művet, ugyanakkor legyen egy expresszív rétege is, ami »színháziasítja« a jeleneteket, és még egy karakterizáló réteg is hallható benne, vagyis minden figurához tartozik egy külön zene" - árulta el a részleteket a Librettó stúdiójában.

A nézők vasárnap este maguk is elmerülhetnek a Toldi zenei motívumaiban, hiszen az animációs sorozat dupla résszel folytatódik 19.40-től a Duna Televízió műsorán.