Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A Magyar Rádió hatására lett világszerte hallgatható a Vatikáni Rádió

Barlay Tamás
Vágólapra másolva!
A szeptember 5-12. között zajló 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főbb eseményeit élőben közvetíti a közmédia, ám addig is számos vallási témájú műsor látható, hallható csatornáin segítve a lelki ráhangolódást. A legutóbbi 1938-as Budapesten rendezett kongresszus idején a médiának még nem volt ilyen kiemelkedő szerepe, ám a rádió erejét ezen az eseményen ismerte fel a későbbi XII. Pius pápa. Erről és a közmédia vallási műsorairól mesélt a NYÁR 21 adásában Barlay Tamás, az közmédia Vallási Főszerkesztőségének szerkesztő-műsorvezetője.
Vágólapra másolva!

A jelenleg is futó vallási műsorok és filmek mellett a közmédia új műsorokkal is hangolódik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, amelynek idén ősszel Budapest ad otthon.

A Duna Televízión augusztus 20-a óta új részei láthatók az Ő és én című sorozatnak. A szeptember 6-ig a Duna Televízión és a Duna World műsorán látható tanúságtételek szereplői hétköznapi emberek, akik a pár perces kisfilmekben vallanak saját hitükről. Ezen kívül augusztus 23-tól a Reménység oszlopai hangjáték folytatása hallható a Kossuth Rádióban. A Király a Föld fölött című tízrészes alkotás a koronavírus-járvány egy éve alatt játszódik, szereplőit a sorozat első évadában már megismerhette a közönség. Hogy milyen volt az 1938-as kongresszus, azt a Reménység oszlopa tökéletesen bemutatta: a tízrészes rádiójáték a múltról, a szép vagy éppen megszépült emlékekről szólt. A folytatás azonban már a jelent és a jövőt hozza közel a hallgatókhoz. Azt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, ami majd sok év múlva maga is történelemmé válik. Minderről az MTVA Vallási Főszerkesztőségének szerkesztő-műsorvezetője beszélt a NYÁR 21 adásában.

Közvetítjük - többek között - a szeptember 5-i nyitómisét, a 11-i Kossuth téri misét és a körmenetet, valamint a szeptember 12-ei zárómisét is" – mondta Barlay Tamás, aki a média jelentősége kapcsán a NYÁR 21-ben el is mesélt egy történetet az 1938-as kongresszusról.

Forrás: MTVA

„Az 1938-as májusi budapesti kongresszuson a rossz idő miatt nem tudta elmondani zárószózatát a pápai legátus, Eugenio Pacelli, ezért azt javasolták neki, hogy tegye meg azt a Magyar Rádióban. A beszéde utáni napokban a világ minden részéről gratuláltak neki fantasztikus gondolataihoz, amelyeket a rádióban hallottak. Eugenio Pacellit a következő évben XII. Pius néven pápává választották, és egyik első intézkedés az volt, hogy az addig csak nagyon kis területen sugárzó Vatikáni Rádiót az egész világra sugárzó rádióvá fejlesztette, mert felismerte – pont itt nálunk, pont a Magyar Rádió kapcsán –, hogy milyen fontos szerepe van az üzenetközvetítésben a médiának" – mesélte a Duna Televízió műsorában Barlay Tamás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről