Baranyi László az Origónak: 66 évig voltunk barátok Sas Józseffel

Sas József visszavonul: nem csinál több kabarét
Vágólapra másolva!
A Família Kft.-ből ismert, 93 éves Baranyi László régi barátja volt Sas Józsefnek, az Origónak mesélt a humoristával való kapcsolatáról.
Vágólapra másolva!

Mint írtuk, meghalt Sas József humorista, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, az Origónak ezzel kapcsolatban nyilatkozott a Família Kft. nagypapája, Baranyi László, aki régi barátja és kollégája volt Sasnak.

Sas József Forrás: Wikipédia

"66 éve ismertük egymást, 1955 óta. Engem kirúgtak a főiskoláról, őt meg nem vették fel – de hogy miért nem, azt nem tudom –, úgyhogy Rózsahegyi Kálmánnál találkoztunk, neki volt egy nagyszerű színitanodája. Osztálytársunk volt Hofi Géza, Mécs Károly, Sztankay István, Koncz Gábor, a lányok között Fodor Zsóka – ott ismerkedtünk meg, és lettünk testi-lelki jó barátok" – mesélte.

"Nem tudtunk egyből egy társulatba kerülni, de végül Kecskeméten találkoztunk, felejthetetlen előadásokat csináltunk együtt. Később a Mikroszkóp Színpadon dolgoztam vele: 1976-ban kerültem oda, de aztán az akkori igazgatóval, Komlós Jánossal összerúgtam a port, máshová szerződtem. Akkor kerültem vissza a Mikroszkópra, amikor Jóska lett az igazgató, onnantól kezdve a felbomlásig együtt voltunk. Utána tulajdonképpen én beszéltem rá, hogy folytassuk a kabarét, hiszen olyan lendületben volt. Akkor mentünk a Fészek művészklubba, hat évig megint együtt dolgoztunk" – folytatta.

Baranyi László Forrás: József Attila Színház

Baranyi az utóbbi időben, mióta Sas agyvérzés után feküdt otthon, a család kérésére inkább a művész fiával tartotta a kapcsolatot, tőle értesült a halála híréről is. Arról még beszámolt, hogy Sas betegen is végig ötletelt, új műsoron gondolkodott, még ha járni nem is tudott: "Törte a fejét, hogy olyan jeleneteket ír majd, ahol ő tolószékben van. Mindig azon járt az esze, hogy visszatér a színpadra" – mondta Baranyi.